Galerija
Kava kao kompleksna namirnica zahtijeva duboko razumijevanje – vještina je znati kako je koristiti na tanjuru, a spojiti je s drugim elementima je prava mala umjetnost, naglasio je žiri na samom početku izazova. Kako će se završiti kulinarske avanture doznajte u novoj epizodi MasterChefa.
Njegovo veličanstvo, tiramisu
Najpoznatiji kolač od kave na svijetu bez sumnje je tiramisu. Podigni me ili razvedri me, doslovan je prijevod omiljenog talijanskog deserta koji uveseljava i podiže raspoloženje slasnim spojem kave, piškota i jaja. Kada je i kako tiramisu točno nastao, nitko ne zna sa sigurnošću.
Talijanski pisac Giovanni Comisso u svojim memoarima je pisao o slatkom remek-djelu koje je pripremala njegova baka Giuseppina. Ona je tiramisu jela za hladnih, zimskih večeri - je li to bilo zato da spriječi rizik od salmnonele koja ljeti vreba iz sirovih jaja ne znamo, ali vjerujemo da je uživala. U središtu Trevisa, u staroj gostionici na mjestu današnjeg restorana Le Beccherie, davnih se dana uživalo u slavnoj poslastici. Restoran Le Beccherie na svojim stranicama navodi kako je 1950-ih vlasnica Alba Campeol tijekom trudnoće energiju vraćala svekrvinim zasitnim doručkom od zabaglionea (krema od jaja i slatkog vina) te kavom. Mješavinu vina i kave za doručak nikome ne preporučujemo, ali navodno je po Albu sve pošlo dobro. Nakon poroda, kada se vratila u kuhinju restorana, Alba Campeol je napravila desert nadahnut upravo tim jelom. Zajedno s tadašnjim slastičarom restorana počela je eksperimentirati s kombinacijama sastojaka.
Postoji i teorija kako slavni kolač od jaja, šećera, piškota, mascarponea, kave i kakaa ima i svoju nestašnu stranu. Prema njoj je tiramisu osmislila domišljata vlasnica jedne kuće užitaka u središtu Trevisa i nudila ga muškarcima kao afrodizijak. Bilo kako bilo, sigurno je jedino da je tiramisu nastao u Italiji, a danas za njega zna cijeli svijet. No tiramisu je tek jedan od primjera ljubavi između kave i čokolade, a u nastavku donosimo i pet omiljenih recepata.
Desert u čaši koji će vas dobro razbuditi
Ne možete odlučiti pije li vam se kava ili vruća čokolada? Nema problema, Talijani imaju odgovor i na takve dileme. Bicerin, torinski specijalitet u tri slasna sloja nastao je kako bi nas razbudio i zasladio. Slojevi kave, čokolade i pjenastog mlijeka ili vrhnja privlače već na prvi pogled, a priprema je jednostavnija nego što izgleda.
Keksi od kave i čokolade
Čokolada i kava kombinacija je koja je potekla iz raja. Ona dominira i ovim sočnim i mekanim keksima koje se vrlo lako pripremaju i kod kuće. Keksi se rade od neodoljive kombinacije instant kave, kakaa i čokoladnih kapljica. Uz korištenje miksera za cijeli proces izrade bit će vam potrebno manje od pola sata. Najteži dio je čekanje da se keksi ohlade prije posluživanja.
Tiramisu bez jaja i slatkog sira
Obožavana talijanska slastica obično se priprema od piškota umočenih u kavu, a prekrivenih kremom na bazi jaja i slatkog sira mascarpone te kakao prahom. Imamo recept za prefinu kremu koja se radi na bazi svilenog tofua i jogurta od soje. Evo što morate napraviti.
Desert od lješnjaka i kave
Talijanski chef s hrvatskom adresom Stefano Cosattini otkrio nam je recept koji objedinjuje sva talijanska blaga u gastronomiji: lješnjake, agrume, prozračnu kremu s mascarponeom i kavu. Ovdje ćete naći recept.
Čokoladna torta s kavom
Sočna čokoladna torta brzo je gotova, a u pripremi ne možete ništa "zeznuti" pa će i početnicima ispasti baš kako treba. Bogata čokoladna torta s gustom, svilenkastom kremom i biskvitom koji je toliko lagan da prkosi gravitaciji, odličan je izbor za one kojima torte i kolači uvijek mogu biti još malo čokoladniji. Ovdje je i recept.
Kad ga probate - nema natrag : Recept za bang bang umak koji spaja najbolje od Istoka i Zapada

