S dolaskom proljeća i sve toplijih dana, jelovnik u Takenoku (Masarikova 22) u Zagrebu osvježen je novim jelima na bazi laganih, ukusnih i sezonskih namirnica. Glavna nit vodilja prilikom osmišljavanja jela bila je originalnost i spajanje naizgled nespojivog, odnosno povezivanje japanske i mediteranske kuhinje.

Jedno od novih proljetnih jela je Uramaki losos s prepeličjim jajima. Sjajna kombinacija riže, dimljenog lososa, svježeg avokada, hrskavog krastavca i kremastog Philadelphia sira obogaćena je nježnim china rose klicama i moćnim prepeličjim jajetom.

Ljubitelje odličnog tradicionalnog vijetnamskog jela pod nazivom pho razveselit će vijest kako je njegova riblja inačica uvrštena u stalni meni. Seafood pho aromatični je riblji ramen od svježeg škampa, svježih vongola, okruglica od black tiger kozica i tapioka rezanaca. Sashimi od škampa Sashimi od škampa (Foto: Bojan Zibar)
Na novom jelovniku izdvajaju se prekrasne Jakobove kapice s touileom od sipe, s kokosovim mlijekom, black tiger kozicama i prahom cikle, Tu je i Maguro yukhoe (tuna tartar) – interesantan spoj tune, kruške, tosta, indijskog oraščića i sezamova ulja.

Na raspolaganju je i jelo file zubaca, lagano proljetno jelo koje se sastoji i od tortelina rakovice, biske, svježih kamenica i svježeg škampa, sjajno povezanih miomirisnim umakom od bijelog vina i ulja peršina. Naručiti se može i sashimi od škampa koji je obogaćen sjeckanim daikonom, mješavinom algi i tradicionalnim japanskim umakom načinjenim od ukiseljenih šljiva i popularnog sakea.

Za one koji više preferiraju jača, mesna jela, tu je Biftek s Torchon guščjom jetrom. Najmekši i najsočniji komad mesa mariniran je u čak pet različitih začina, poslužen s vrhunskom torchon guščjom jetrom, želeom od cikle, prahom od crnog luka i bogatim francuskim smeđim umakom Bordolaise. U Takenoku se poslužuje svježi wasabi U Takenoku se poslužuje svježi wasabi (Foto: Bojan Zibar)

Takonoko je u gastronomskim krugovima poznat po odabiru najkvalitetnijih svježih namirnica. Kao novitet posebno se ističe upotreba svježeg wasabija prilikom serviranja. Naime, uzgoj wasabija iznimno je zahtjevan, a s obzirom na to da traži idealne uvjete, uspijeva samo u određenim područjima Japana, dok je istodobno potražnja za njim s godinama u neprestanom porastu. Zbog tog razloga pravi wasabi vrlo je skupocjen te se smatra rijetkom delikatesom.

Pravi wasabi odlikuje se vrlo svježom i jedinstvenom ljutinom i bitno se razlikuje od wasabija koji se inače nudi u restoranima – oštrije i jeftinije verzije pomiješane s hrenom i senfom. Stoga je Takenoko trenutno jedini restoran u Hrvatskoj koji nudi ovaj briljantni tradicionalni japanski začin u svom izvornom obliku, čime se svrstao u sam vrh najpoznatijih svjetskih japanskih restorana.

Za popularnost Takenoka uvelike je zaslužan renomirani tim chefova Motochiko Mochizuki, Mario Starman, Mario Obrovcac i Nenad Stošić.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju