Otok Krk najpoznatiji je kao naš najveći otok, a manje poznat po naselju Jurandvor. Jurandvor je maleno naselje, tek nedaleko mjesta Baške, koje je najpoznatije po tome što je u njemu pronađena Baščanska ploča.

Prvi puta ovo mjesto spominje se u 16. stoljeću kao staro mjesto u čijoj jezgri se nalazio Jurin dvor po kojem nosi današnje ime. No sami počeci Jurandvora sežu mnogo ranije kada na ova područja dolaze benediktinci glagolijaši koji ovdje grade svoj samostanski kompleks.

Benediktinci su svoj kompleks sagradili na ostacima rimske vile te na njezinim temeljima dogradili crkvu sv. Lucije. Crkva sv. Lucije ni po čemu se ne bi isticala iz mase staro hrvatskih crkvi da u njoj nije pronađena Baščanska ploča. Ploču je 1851. godine, ugrađenu u pod crkve, pronašao Petar Dorčić. Ova ploča, teška 800 kilograma, u kojoj je isklesan natpis na glagoljici, predstavlja najvrjedniji kulturni spomenik hrvatskog jezika. Tekst na ploči isklesan je u 13 redaka. Iako se prvo vjerovalo da tekst ploče sadrži neke tajne podatke, tek 1875. godine, njenim potpunim čitanjem, utvrđeno je da je ploča zapravo potvrda o darovanju zemljišta koje je kralj Zvonimir poklonio benediktinskom samostanu sv. Lucije.



To je prvi puta da se spominje ime hrvatskog vladara na hrvatskom jeziku. A ujedno je i potvrda hrvatske države od najranijih dana. Pismo kojim je ploča klesana je prijelazno pismo iz oble glagoljice u uglatu.
Original Baščanske ploče danas se čuva u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, dok se u crkvi sv. Lucije nalazi kopija.

Jurandvor je danas jedno od najznačajnijih turističkih mjesta na otoku Krku, prvenstveno zbog pronalaska Baščanske ploče. Oko crkve sv. Lucije uređen je arheološki park, benediktinski samostan i Bašćanska staza glagoljice. Riječ je o stazi s 35 kamenih skulptura s uklesanim slovima glagoljice.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju