Glavni grad Ujedinjenih Arapskih Emirata Abu Dhabi konačno dobiva dugo očekivani Louvre istoka. Istančani dizajn potpisuje slavni arhitekt Jean Nouvel koji je odabrao položaj muzeja tako da bude okružen vodom s tri strane, a odlučio se i za stakleni krov te čipkasto izrađenu kupolu tešku 7500 tona. Prostire se na gotovo 100 tisuća četvornih metara, a remek-djela raspoređena su u 55 zgrada.

Radovi su započeli 2009. godine, a nakon što su se primaknuli kraju, godinama se odgađalo otvorenje zbog svjetske financijske krize. Francuski predsjednik Emanuel Macron u društvu supruge Brigitte otvorio je muzej uz riječi kako to remek-djelo predstavlja most između civilizacija te da su svi oni koji govore kako islam uništava druge religije lažljivci. Zatim su s marokanskim kraljem, predsjednikom Afganistana i 400 drugih gostiju razgledali djela Paula Gauguina, Vincenta van Gogha, Pabla Picassa i brojnih drugih umjetnika.



Muzej plaća Francuskoj milijune dolara kako bi mogao koristiti ime Louvre, kao i posuditi umjetnička djela, a sama izgradnja stajala je više od 650 milijuna dolara. Za posjetitelje će biti otvoren od 11. studenog.      

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju