Nacionalni muzej Zayed državni je muzej koji se gradi u Abu Dhabiju, a koji će nositi ime prvog predsjednika Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Trebao bi biti središnji dio kulturnog otoka Saadiyat te odražavati njegovu povijesnu, kulturnu i gospodarsku transformaciju.

U njemu će se moći pronaći sve od detalja o životu i djelu Zayeda bin Sultanu Al Nahyanua do zanimljivih geoloških eksponata, kao što je fosil školjke rudista, izumrlog morskog stvorenja koji je živio prije 70 milijuna godina, a koji je pronađen u koraljnim grebenima Tetisovog mora.

Sokolova krila

Zgradu muzeja dizajnirala je tvrtka Foster + Partners s pet solarnih toplinskih tornjeva koji bi trebali biti aerodinamično oblikovani poput sokolovih krila – u znak sjećanja na ljubav Zayeda bin Sultana Al Nahyanua prema sokolarstvu.

Muzej će se nalaziti na otoku Saadiyat u Abu Dhabiju Muzej će se nalaziti na otoku Saadiyat u Abu Dhabiju (Foto: Profimedia)

Ova krila – visine od 83 do 123 metara – bit će sastavljena od laganih čeličnih konstrukcija te imati i praktičnu namjenu. Oni bi trebali pomoći i u održavanju zgrade klimatiziranom i ugodnom za boravak.

Otvaranje Nacionalnog muzeja Zayed odgođeno je mnogo puta. Isprva je trebao biti otvoren još davne 2012. godine, ali planovi su se s godinama promijenili. Vjeruje se da će vrata otvoriti javnosti tijekom 2025. što će se podudariti zajedno s otvaranjem još jednog značajnog projekta za Abu Dhabi – muzeja Guggenheim.

Kako bi muzej trebao izgledati, provjeriti u fotogaleriji na početku teksta.

(Ne)zgodno mjesto za popiti pivo koje izgleda poput izvanzemaljskog kostura Kafić i muzej HR Giger u St. Germainu u Švicarskoj - 7 Kafić i muzej HR Giger u St. Germainu u Švicarskoj - 10 Kafić i muzej HR Giger u St. Germainu u Švicarskoj - 8 +6 Kafić i muzej HR Giger u St. Germainu u Švicarskoj - 9

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju