Poslije godina iščekivanja i odgađanja najpoznatiji muzej na svijetu otvara svoja vrata i u Abu Dhabiju! Otvorenje je zakazano za 11. studenog, a nadajmo se kako ovaj put, za razliku od lani, neće biti odgođeno.

Projekt, koji je najavljen još davne 2007. zajedničkim su snagama pokrenuli i realizirali Francuska vlada, turistička zajednica Abu Dhabija i muzej Louvre. Dizajn muzeja u Emiratima potpisuje slavni arhitekt Jean Nouvel, a smješten je ravno na obali te ima divan pogled na more.U novom muzeju bit će izloženo više od 600 umjetničkih djela iz cijelog svijeta, od onih antičkih pa sve do modernih, uključujući i 300 posuđenih iz poznatih galerija i muzeja, kao što su Orsay i Pompidou centar. Naći će se ovdje i Leonardo, Monet i Matisse, uz mnogobrojne druge majstore kista.

Prema dogovoru sklopljenom 2007., Louvre će svoje ime muzeju u Emiratima posuditi na sljedećih 30 godina, a idućih 15 svake će se godine u njemu održavati 4 izložbe godišnje sa slikama pristiglim iz Pariza.

Koliko je u svemu ovome profitirao pariški muzej, teško je reći, ali je sigurno kako se radi o milijunima eura, dolara ili čega već.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju