Putni troškovi
Spakirali ste kofere, napravili sendviče i kupili smokiće (ili štapiće, što vam je draže) - prvi korak vaš odlaska na itekako zasluženo ljetovanje je put do unaprijed zacrtane destinacije. A upravo o destinaciji ovisi koliko ćete novca potrošiti na put. Dakako, nije svejedno idete li u Rijeku, na Krk, Hvar ili pak Korčulu.

Idete li svojim automobilom računajte na troškove poput - cestarine, goriva, mostarine ili pak karte za trajekt za vas i vašeg limenog ljubimca ako ste se uputili na neki od naših otoka. Možda ćete ići starom cestom da uštedite na cestarini, ali računajte da ćete u tom slučaju potrošiti malo više vremena i goriva.

Posebna čar stare ceste je i kultna usputna janjetina na koju mnogi vole svratiti. Koliki god janjoljubac bili imajte na umu da vam je budžet ograničen te da će vam biti dobri i oni sendviči od zimske ili čajne koje ste spakirali za put. Budući da će mnogima ovaj trošak biti prevelik postoje i alternativni načini dolaska na destinaciju.

'Tu je takozvani 'car sharing' kao što su npr. carpooling.com, blablacar.hr, gorivo.hr, ajmoskupa.com, ajmo.hr, a na Facebooku ima hrpa tih grupa 'Tražim prijevoz' - princip je da se ubacite nekome u auto tko je putuje na relaciji kojom planirate ići i onda dijelite troškove, funkcionira i suprotno, ako vi imate auto i kako bi uštedjeli uzmite si nekog suputnika i podijelite troškove. Najjeftiniji je naravno autostop, kojeg u zadnje vrijeme sve više ljudi koristi', kažu nam Putoholičari.

Ako ste ipak skeptični i nepovjerljivi prema putovanju s ljudima koje ne poznajete  uvijek možete odabrati prijevoz vlakom ili autobusom. 'Hrvatske željeznice znaju svako malo imati akcije gdje možete doći od Zagreba do Splita za 50 kuna ili pak do Rijeka za tridesetak kuna', kažu Putoholičari.

Smještaj
Na moru nemate ni baku, ni tetu, ni dečka, nikoga. Koje su vam opcije? Odnosno, kako proći najjeftinije?

'Couchsurfing je definitivno najbolje i najjeftinija opcija, em je besplatna, em upoznajete nove ljude i družite se. Naravno da su tu hosteli, kampovi, Airbnb za apartmane... Sve ovisi o budžetu i o broju osoba. Ako vas je više uvijek se isplati uzeti apartman pa podijeliti troškove, a za jednu osobu je možda hostel najbolje rješenje', kažu na Putoholičari.

Dobro je i pratiti razno razne akcije na portalima za grupnu kupovinu kao što je, primjerice Crno jaje, gdje se mogu naći doista dobre ponude za smiješne cijene. Dakako, imajte na umu da, ukoliko želite uštedjeti, birate datume koji nisu usred špice sezone. I rujan će nam, kažu, biti topao i sunčan.

Preživljavanje
Doputovali ste, smjestili se u kamp/hostel/apartman i sad bi valjalo nešto prizalogajiti. Opet imajte na umu da vam je budžet ograničen, bez obzira na to kako je dobro mirisala riba s gradela iz one konobe pokraj koje ste prošli. Nema love - nema ni restorana. Vrlo je jednostavno, a i ne bi trebalo biti problematično, budući da Hrvati i nemaju naviku jedenja u restoranima kao što je to vani. Znamo da vam se ne kuha na godišnjem, ali sve je to lako rješivo.

Preporuča se kupovati u supermarketima, a ne u manjim kvartovskim trgovinama koje često znaju nabiti cijene osnovnih proizvoda. A u većini supermarketa ionako već možete kupiti gotov ručak i - riješen problem. A ako već imate neopisivu želju za restoranima, maknite se od centra grada i popularnih punktova, na tim su mjestima cjenici obično najskuplji.

Što se tiče izlazaka i kavica na terasama kafića – stanite na loptu. Opet se sjetite – niste baš pri lovi. 'Uostalom na moru ste, ne morate uživati trošeći novac, samo se opustite', savjetuju Putoholičari.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju