Uživanje u okićenim ulicama, finoj kapljici ili prekrasnim prirodnim ljepotama- vjerujemo da će svatko pronaći izlet baš za sebe.

1. Advent u Grazu i predbožićni šoping

Mnogi kažu kako je Graz najbolje posjetiti u vrijeme Adventa jer ga neki nazivaju prijestolnicom božićnih sajmova u Austriji. Romantično osvijetljene ulice, blistave ledene jaslice u Landhaushofu, adventski sajmovi odakle se šire ugodni mirisi božićnih keksa i kuhanog vina te predbožićni šoping pružit će vam veselje koje samo ovo doba godine može. Izleti prema ovoj bajkovitoj destinaciji koji počinju od zadnjeg vikenda studenog mogu se naći već od 135 kn, a uključuju razgled grada, odlazak do Božićnog sajma ispred Gradske vijećnice te slobodno vrijeme za kupovinu na mnogobrojnim adventskim štandovima i uživanje u predbožićnom raspoloženju.

Polazak za Zagreb slijedi tek u večernjim satima tako da stignete još omastiti brk nekim austrijskim specijalitetom, posjetiti otok-most na rijeci Muri, jedno od futurističkih čuda s amfiteatarom, igralištem i kavanom, te odlazak do Kunsthausa, Muzeja suvremene umjetnosti.

Za cijenu do 200kn možete otići na slične izlete i u Klagenfurt, Pečuh ili pak Trst, sve u vrijeme Adventa.

2. Istražite Međimurje u vrijeme Martinja

U međimurskom kraju posebnu važnost pridaju svojim starim vinovim lozama i kulturi ispijanja vina, pa ne treba ni reći da je ovdje mjesec Martinja veseliji nego u većini krajeva Hrvatske. Izlete povodom Martinja s uključenim degustacijama i prigodnim ručkom ispod 200 kn svakako možete naći u ovom, ali i varaždinskom kraju.

No Sveti Martin na Muri ne diči se samo svojim zaštitnikom već i prekrasnim toplicama s ljekovitim vodama, pa na izlete manje od 200 kuna u Međimurje možete ići u bilo koje doba godine.

Napravite izlet pri kojem možete provesti cijeli dan u Termama Sveti Martin opuštajući se u Hramu života za koji se dnevne ulaznice kreću od 63 kn, a ako ste se odlučili doći tamo na vaš rođendan za vas je ulaz besplatan. Naravno, mogu se kupiti i poludnevne ulaznice pa ostatak dana možete iskoristiti za jedan od izleta u ponudi Terma Sveti Martin.

Panoramska vožnja do Čakovca kroz Štrigovu i posjet vinskom podrumu iz doba Zrinskih Lovrec uz kratku degustaciju vina, u Čakovcu posjet Starom gradu, Perivoju Zrinskih i Muzeju Međimurja, ručak u glasovitom restoranu Mala hiža, stajanje na prvom naftnom polju u svijetu, šetnja uz Muru i posjet Mlinu na Muri i Mlinarskoj Hiži, sve to vam očekuje samo na jednom od izleta, a subotom je onaj na farmu jelena besplatan.

3. Postojnska jama i Ljubljana

Za one koje vole istraživati prirodne ljepote od kojih se pojedine nekima mogu činiti i zastrašujuće idealan je izlet u Postojnsku jamu. Po dolasku vas očekuje veličanstven Predjamski dvorac, izgrađen u okomitoj stijeni visokoj 123 metra gdje stoji već više od 700 godina. Potom vas vodič vodi po jednoj od najpoznatijih jama na svijetu, duge 21 km i bogate špiljskim ukrasima, podzemnim životinjskom svijetom te tragovima ljudskog života.

Nakon obilaska Postojnske jame kreće se u onaj Ljubljane. Šetnja pitoresknim gradom kojeg krase barokne i secesijske građevine, uz pokoji ukusan obrok u vlastitom aranžmanu upotpunit će izlet koji ćete platiti oko 150 kuna.

4. Bled i Radovljica

Još jedan izlet kod naših susjeda za 150 kuna, no po mišljenju mnogih koji su na njemu već bili, i jedan od onih koji se ne propušta. Ovaj biser slovenskih Alpa, okružen visokim planinskim vrhuncima lijep je u svako doba godine, ali zimi je stvarno poseban kada zaleđeno jezero do ''otočića sreće'' možete prijeći pješke ako ste hrabri. Kad je zima dovoljno hladna, na njemu se otvaraju klizališta, a neki na ledu igraju i hokej. Na otočiću ne propustite zaželiti želju te potegnuti uže i zazvoniti zvonom u crkvi Sv. Marije iz 18. stoljeća jer će vam se time želja ispuniti.

Slobodno vrijeme na Bledu iskoristite u šetnji prirodom i uživanju u bledskim kremšnitama ili u slovenskoj gastronomiji u Kući slovenskih okusa.

Nakon toga odlazi se u posjet Radovljici, gradu poznatom po dugoj tradiciji izrade medenjaka i licitarskih srca, a ostatak popodneva slobodno iskoristite za uživanje na božićnom sajmu.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju