Božić je pred vratima, pa ako ga niste planirali ove godine provesti u toplom domu s obitelji uz bakalar i fritule, već negdje otputovati, slobodno odaberite jednu od sljedećih destinacija. Sigurni smo da nećete pogriješiti.

Prag


Grad koji je uvijek prekrasan, u ovo je doba još je ljepši. Istražite gotičku i baroknu arhitekturu, saznajte sve o Franzu Kafki, posjetite božićne sajmove na gradskim trgovima ili si jednostavno priuštite vožnju Vltavom. Smještaja ima koliko vas volja, a onaj putem Airbnb-a prilično je povoljan. Plus, u Pragu se jede i pije odlično, a jeftino…

Zürich

U božićno vrijeme Zürich blista, ali da bi ovdje išli, trebat će vam dublji džep. Naime, grad je sve samo ne jeftin, ipak je to Švicarska, ali ako si možete priuštiti put ovdje, svakako se na njega odlučite. Uzmite toplu čokoladu ili kuhano vino, obiđite galerije u ulici Ramistrasse ili poslušajte jedan od mnogobrojnih koncerata na otvorenom.



Reykjavik

Islandski glavni grad mogao bi vam izgledati depresivno u ovo doba, s obzirom da se može pohvaliti s tek 4 sata dnevnog svjetla. Ipak, Reykjavik je uvijek atrakcija, kao uostalom i cijeli Island, pa ako vam dosadi grad, uvijek možete otići u istraživanje otoka, tražiti gejzire, gledati kitove…

Edinburgh

Grad biciklističkih staza i restorana s Michelinovim zvjezdicama odlična je opcija za putovanje u vrijeme Božića. Vatrometi iz edinburškog dvorca i mnogobrojne kazališne predstave na ulicama jedan su od razloga zašto posjetiti grad. Naravno, sve je i raskošno okićeno, a grad je u ovo doba pun k'o šipak!

Malmo

U ovom švedskom gradu, koji je sjajni primjer kombinacije nove i stare arhitekture, zbilja je lijepo doživjeti Božić. Klizališta, sajmovi, miris kuhanog vina, na svakom koraku svatko će za sebe pronaći nešto što ga interesira.

Venecija

Dobro, s Venecijom zasigurno ne otkrivamo toplu vodu, jer grad na vodi čaroban je kad god ga posjetite. Kućice koje vam nude hranu i kuhano vino razbacane su svugdje, sve je ukrašeno, a i gužve su nešto manje nego kad vas put nanese u sred ljeta. A Venecija? I dalje je jednako bajkovita…



Beč

Glavni grad Austrije nadaleko je poznat po svom božićnom ugođaju, sve je prepuno štandova na kojima nalazite sve što ima veze s Božićem. Naravno, u ovo doba bude i nekoliko legendarnih koncerata Bečkih dječaka. Uostalom, nije Beč tek tako godinama bio proglašavan za najbolju adventsku destinaciju, laskavu titulu koju mu je prošle godine preoteo Zagreb.

München

Božić u glavnom gradu Bavarske donosi pregršt sajmova i zabave na gradskim ulicama. Non stop se nešto odvija, a popiti kuhano vino i pojesti finu kobasicu na Marienplatzu i više je nego poželjno. Također, sve do Božića, svaki dan na balkonu gradske vijećnice u 17:30 pjevaju se božićne pjesme.

Amsterdam

Legenda od Djedu Božićnjaku još uvijek je prilično jaka u glavnom gradu Nizozemske, tako da se brojne kuće, koje datiraju iz 16. i 17. stoljeća, od početka prosinca ukrašavaju lampicama. Naravno, zabava je i svugdje po gradu, a unatoč niskim temperaturama, bicikl je i dalje glavno prijevozno sredstvo.

Provansa

I za kraj, preporuka ne grada, već ove francuske regije. Zima u Provansi izgleda bajkovito, jer se grad, koji se uspava nakon završetka ljeta, ponovno budi. Glazba iz srednjovjekovnih crkvi čuje se svugdje na ulicama grada, a na štandovima uz naravno vino, poslužuje se foie gras.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju