Silvestrovo je najveći biševski praznik jer sv. Silvestar je svetac-zaštitnik otoka. Nekoć su na taj dan Biševljani palili krijes u kojemu je izgorjelo sve staro, a u crkvi sv. Silvestra imali su jednostavno misno slavlje. Ovaj je praznik danas postao turistički događaj Komiže. Otok okupiraju Komižani i mimo Biševljana pripremaju vlastitu svetkovinu kao da su došli na nenaseljeni otok.

> Hrvatski otok koji polako umire: Svaki tjedan pratite život 13 preostalih stanovnika

Nekoć su Biševljani u tjednu prije samog praznika na krijes prinijeli svoje stare osobne predmete, čime su simbolički napravili prostora za novo. Krijes je uz tradicionalni "zagovor“ uvijek palio najstariji otočanin koji je potom vodio i obred u biševskoj crkvi. Biševljani su se okupljali uz domaću hranu i zajedno se opraštali od stare godine. No, Komižani danas na otok donose svoje vino i pečenog odojka, sa sobom dovode svećenika i, kao porugu Biševljanima, ispred crkve zabijaju komišku zastavu. Zbog toga se Lada, Lucio, Nikica, Zvonko i Mićo osjećaju kao da su im Komižani preoteli praznik i organizirali ga po svojim željama. Iz protesta ne sudjeluju u crkvenom obredu i ubrzo napuštaju poprište.

Ovaj je put na otok došao i Pepe Kalafot, znameniti komiški ulični pjesnik. Biševljanima je pripremio par šaljivih pjesmica kojima je još više potpirio razmirice. No, biševski poeta Mićo Finta nije mu ostao dužan te je za pjesnički dvoboj i sam pripremio par udarnih stihovaU videu na linku pogledajte kako je proslava izgledala i pratite iz tjedna u tjedan priče s Biševa.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju