Na Biševu je pristao brod s neobičnom posadom. Maja, Sara, Alma, Rade i Kristijan članovi su Pokreta otoka, nevladine organizacije koja se već godinama bori za održanje jadranskih otoka. Maja dolazi sa Šolte, odakle i vodi otočki pokret. Rade je novinar koji web-portalom prati život malih otočkih zajednica. Kristijan, Alma i Sara dolaze sa Silbe, gdje su na lokalnim izborima osvojili mjesni odbor te započeli s obnovom otoka. Petero aktivista došlo je na otok da bi Biševljanima pomoglo osnovati mjesni odbor.

> Hrvatski otok koji polako umire: Svaki tjedan pratite život 13 preostalih stanovnika

Maja je Šoltu posjećivala kao dijete, a prije tri godine tamo se doselila za stalno. Nogometni menadžer Kristijan rodio se u Berlinu, a na Šoltu je doselio nakon očeve smrti i svoje teške bolesti. Nakon velikih nevolja, na otoku je našao mir i zdravlje te danas svojim njemačkim tvrtkama upravlja sa Silbe. Rade, koji jedini dolazi s kopna, otoke nosi u srcu i stoga kao novinar prati priče malih otočkih zajednica te im uz pomoć medijske pozornosti pomaže u lakšem održanju. Sara je na Silbu došla iz Zagreba. Sa skupinom djevojaka je na otočkim izborima pobijedila sve velike stranke, a sada uz potporu otočana provodi program koji će Silbi osigurati dugoročno održanje. U tome joj pomaže Alma koja sa svojom bakom živi na Silbi.

Za to se vrijeme na Biševu nastavljaju proljetne aktivnosti. Nikica, ponosni vlasnik zadnje biševske magarice, obrezuje lozu i vinograd priprema za proljeće. Lucijo pokazuje barba Juri i teti Nini dokumente i predmete koje je zajedno s Ladom otkrio u staroj biševskoj školi, pri čemu Jure među utemeljiteljima zadruge prepozna i svojega oca.

Komiška općina kuje ambiciozne planove. Komiška gradonačelnica u idućim turističkim sezonama namjerava gomilu od sto tisuća koja svake godine posjeti Modru špilju odvesti i u srce Biševa. Zato žele obnoviti staru biševsku školu te je pretvoriti u ugostiteljski objekt s prenoćištima i konferencijskom dvoranom… Ovdje pogledajte novu epizodu iOtoka.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju