Barba Jere bio je jedan od posljednjih biševskih barbi. Bio je ustrajni zagovornik pravog biševskog načina života koji od svakog otočanina zahtijeva mukotrpan sezonski rad u vinogradu i turizmu, u polju i na moru. Jere je svojim radom i znanjem bio živi dokaz da život na Biševu može biti dugoročno uspješan. Otočanima je bio uzor i inspiracija, a brojnim posjetiteljima biševska ikona.

Jere je još kao dijete posjećivao Biševo gdje je pomagao stričevima na obiteljskom posjedu. Oduševljen poljoprivredom, završio je srednju poljoprivrednu školu. Na otok se, za stalno, doselio kao umirovljeni nastavnik kemije i biologije te je na Biševo donio obilje znanja o vinogradarstvu. Uzgajao je biševski plavac, staru vinsku sortu te stvorio vlastitu robnu marku. Jere je tvrdio da ti na otoku treba barem po dvoje od svega. Ako ti se nešto pokvari, to na Biševu ne možeš kupiti. Tako je na svome posjedu držao gomilu strojeva i poljoprivrednog oruđa, pa čak i dvije posve jednake Toyote.

Jere Zambarlin bio je pravi barba. Ovaj naziv u Dalmaciji prvenstveno označava očevog ili majčinog brata. A Mate Dolenc kaže ovako: „Naziv barba velika je čast koju valja zaslužiti. Barba je poput čina ili funkcije. Barba ne može biti svatko. Barba može biti samo netko tko je potpuno prožet morem i vinovom lozom“.

Barba Jere u starosti se borio s rakom. Zadnje mu se godine stanje toliko pogoršalo da je većinu vremena provodio na Visu kod svojih sinova. Oduševljeno je podržao osnivanje biševskog mjesnog odbora, a otočane savjetovao da u njega ni pod koju cijenu ne smiju pustiti politiku i novac.

U videu na linku pogledajte priču o barba Jeri te se registrirajte na iOtok - interaktivnu dokumentarnu priču o posljednjim stanovnicima prekrasnog Biševa. U tjednim dokumentarnim pričama možete vidjeti kako izgleda život zimi na Biševu. Gledateljima će na iotok.eu biti dostupne i brojne fotografije, tekstovi i audio snimke Biševa...

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju