I biljke osjete kad ih se jede i to im se nimalo ne sviđa, prenosi Business Insider rezultate novog istraživanja Sveučilišta u Missouriju.

Prema rezultatima ovog istraživanja, biljke kada osjete da ih se jede aktiviraju svoje obrambene mehanizme kako bi spriječili da se to dogodi.

Istraživanje je provedeno na biljci Arabidopsis thaliana iz porodice krstašica, a provedeno je tako da su znanstvenici napravili audio snimku vibracije gusjenice dok jede biljku, a napravili su i druge snimke poput vibracije vjetra.

Arabidopsis thaliana inače ispušta ulje koje je blago toksično kada se jede te se time štiti od predatora. Kada su znanstvenici pustili snimku vibracije gusjenice koja žvače list, biljka je otpustila više ulja, ali nije reagirala kada su joj puštali snimku vjetra.

I prethodna istraživanja pokazala su da biljke reagiraju na zvuk.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju