I biljke osjete kad ih se jede i to im se nimalo ne sviđa, prenosi Business Insider rezultate novog istraživanja Sveučilišta u Missouriju.

U trendu Pečeno pile s krumpirom Tjedni jelovnik Ne koštaju puno: 7 zaboravljenih, ali jako finih jela za svaki dan ovoga tjedna koja smo jeli u 80-ima Apartman Sto ljudi... Najgori gosti na koje se tuže domaći iznajmljivači: "Dva tjedna nisu izlazili iz apartmana, ne znam što su radili" Orebić - 1 Baza iz snova Gradić na Pelješcu s fasadama boje sunca što diše ritmom prošlih vremena

Prema rezultatima ovog istraživanja, biljke kada osjete da ih se jede aktiviraju svoje obrambene mehanizme kako bi spriječili da se to dogodi.

Istraživanje je provedeno na biljci Arabidopsis thaliana iz porodice krstašica, a provedeno je tako da su znanstvenici napravili audio snimku vibracije gusjenice dok jede biljku, a napravili su i druge snimke poput vibracije vjetra.

Arabidopsis thaliana inače ispušta ulje koje je blago toksično kada se jede te se time štiti od predatora. Kada su znanstvenici pustili snimku vibracije gusjenice koja žvače list, biljka je otpustila više ulja, ali nije reagirala kada su joj puštali snimku vjetra.

I prethodna istraživanja pokazala su da biljke reagiraju na zvuk.