Obzirom na porijeklo imena Klisa koje etimolozi izvode iz grčke riječi klei, što u prijevodu znači ključ, ali i svojeg geoprometnog položaja u kojemu se spaja dalmatinska obala i zagora, Klis se nerijetko naziva i Ključem Dalmacije. Nakon obnove Kneževog dvor na Tvrđavi Klis, kao i projekta Povijesna tvrđava u suvremenom ruhu te snimanja popularna serija Game of Thrones, porastao je i broj posjetitelja iz cijelog svijeta.



S obzirom na povijest Klisa, koji je nekoć bio grad i oduvijek imao iznimnu važnost za hrvatsku povijest, Općina Klis odlučila je pokrenuti proces ponovnog stjecanja statusa grada. Osim velebne tvrđave, postoji još dosta drugih potencijala u okolici i zagorskom dijelu općine, od agroturizma, razvoj eko-etno sela, adrenalinskih parkova, biciklističkih staza i slično.

Pokrenuti su projekti poput modernog Znanstveno-tehnološkog parka, Sveučilišnog kampusa Split, centralne gospodarske zone uz naselje Klis, poslovno-stambenih zona, gradnje elitnih stambenih četvrti s propisanom gradnjom urbanih vila, poduzetničkog inkubatora, modela tehničke preventive zaštite izvora rijeke Jadro, revitalizacije spomeničkog zdanja Tvrđave Klis i mnogi drugi. Turizam na području Klisa općenito postaje sve perspektivnija djelatnost, a sve se više počinje nuditi privatni apartmanski smještaj, otvaraju se novi obrti, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, kao i izgradnja visokokategoriziranih hotela.

> Trakošćan na listi 12 najljepših dvoraca u Europi

Kliška tvrđava je slavu stekla i zbog toga što je ondje snimana popularna serija Game of Thrones, zbog čega su slike tvrđave obišle cijeli svijet. Tvrđavu godišnje posjeti gotovo 40.000 posjetitelja, no njen potencijal, kao i mogućnosti koje pruža okolica puno su veće - poput prirodnog rezervata Gornji tok rijeke Jadro, agroturizma, razvoja eko-etno sela, adrenalinskih parkova, biciklističkih staza te planiranih sportskih centara na području općine i slično.

Uz brojne turističke, gospodarske i prometne predispozicije Klis je ujedno i kultno mjesto hrvatske prošlosti i ishodište nacionalne povijesti, a bio je i prvi glavni grad Hrvatske, odnosno nacionalna prijestolnica nedugo po doseljenju Hrvata u ove krajeve. Knez Trpimir, kraljica Domaslava i ostali vladari toga doba iz Klisa upravljali su mladom hrvatskom državom i to čitavom procesu transformacije Općine Klis u Grad Klis.

Ono što će dodatno pozitivno utjecati na razvoj gospodarske i poduzetničke slike Klisa je poduzetnički inkubator pri Općini Klis, gdje se svim zainteresiranima nudi sva potrebna pomoć, kako za otvaranje i poticanje navedenih djelatnosti, tako i za razne obrte te malo i srednje poduzetništvo.

> Najljepše od Hrvatske: Nestvarni grad na otoku s kojega nikada nećete htjeti otići


Status grada doprinio bi bržoj i efikasnijoj realizaciji niza velikih planiranih gospodarskih i infrastrukturnih projekata, a prije svega onima financiranima iz sredstava fondova Europske unije, koja bi tada bila puno dostupnija. Statusom grada pokrenuo bi se i proces temeljite revitalizacije i revalorizacije baštine na kojoj će se temeljiti novi rast i razvoj. Jednostavno govoreći status grada povezao bi slavnu ulogu povijesnoga hrvatskog grada Klisa sa perspektivom modernog i razvijenog grada u njegovoj skoroj budućnosti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju