Na nešto više od pola sata vožnje od Zagreba, tik uz Jastrebarsko, smjestilo se Volavje, a u njemu i obnovljeno obiteljsko gospodarstvo Repro Eko. Izvana, čovjek bi pomislio da je u Velikoj Britaniji krajem pretprošlog stoljeća, zelenilo, livade, stara zdanja, potok i mlin dovoljni su da se trenutno raznježite i želite baviti poljoprivredom. Svaka sitnica je na mjestu, detalji savršeno pogođeni, kad bi svako seosko gospodarstvo tako izgledalo, nitko ne bi želio živjeti u gradu. No, razlog našeg posjeta je bio sasvim drugačiji. Pozvali su nas da kušamo nešto novo i strano, što je totalno narajcalo iskonskog mesoždera u meni, ali i lagano prepalo. Što ako mi se previše svidi, pa zbogom janjeći mišiću, svinjski papče, goveđa moždino, krokodilov...



Uglavnom, sjeli smo na verandu, slušali veselu dječurliju koja su tu došla na organizirani izlet, i prepustili se okusima prirode. Sok od bazge i metvice nas je odmah kupio, nema tog zagrebačkog balkona na kojem se to može uzgojiti...



Za uvod smo smazali popećke od koprive i blitve, u čemu se i privatno ubijam, tako da je sve teklo po planu, a onda sam naletio na tofu. I nisam se primio, jednostavno mi taj sir od soje ne leži, koliko god on fino bio složen, a ovako pohan uopće ne bi predstavljao problem da se nisam zapalio za sejtan. Iako taj pšenični gluten nenamjerno uvijek zovem šejtan, po albumu Zabranjenog Pušenja, nekako me fino omamio dimljenom aromom, a i riža s nekim grahoricama i povrćem mi je dobro legla, tako da sam se fino popunio, i preskočio jamačno ukusne zdravozrnate kolače koje su dotukle druge kolegice novinarke. U šetnji kroz mlin vidio sam sve proizvode koji se ručno rade i pakiraju, i opet dobio volju da sam sebi stvaram hranu, a ne da jedem gumene kebabe na povratku iz noćnog provoda.



Repro Eko tako proizvodi polubijelo brašno tip 850, integralna brašna mljevena na kamen, tofu, sejtan (klasične i s roštilja) te raznovrsne popečke. Na samom se gospodarstvu održavaju znanstveni seminari, radionice, antistresni programi, dok je kuhinja idealna za tečajeve kuhanja. Tu su i školski izleti, mogućnost aktivnog odmora i korištenje kuće za odmor, tako da bi se dan u Repro Eku mogao nazvati i zdravim čišćenjem od sadašnjosti i povratkom u ljepšu prošlost. Taman da se otrijeznite i osvježite od ubojite, prebrze sadašnjosti. Ovdje je sve domaće, zdravo i dobro - svaka čast!



Detalje potražite na www.repro.hr, i pišite na eko@repro.hr.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju