Istraživanje provedeno na sveučilištu u Kaliforniji 2012. godine, pokazalo je kako količina nezasićenih masti može biti povezana s agresivnošću osobe. Drugim riječima, što više masnoće unosite u organizam, to ste agresivniji! Ne dirajte supruga nakon nedjeljnog pečenja! Objašnjenje leži u činjenici da nezasićene masti ometaju metabolizam omega 3 masnih kiselina, koje naš mozak treba kako bismo bili sretni i opušteni.Naravno da to nužno ne znači da ćete nakon jednog krmenadla ili hamburgera skočiti nekome za vrat, ali ako imate takve prehrambene navike neko duže vrijeme...

Druga studija sa Sveučilišta u Cambridgeu, u 2011. godini, pokazuje da pad razine serotonina, zbog stresa ili nedostatka hrane, utječe na područje mozga koje kontrolira ljutnju, što rezultira nekontroliranim emocijama.

Dakle, što onda jesti da budete mirni i opušteni?
Prema riječima stručnjaka sa Sveučilišta u Oxfordu pozitivan učinak imaju namirnice pune vitamina, minerala i esencijalnih masnih kiselina. Osobito se preporuča mediteranska hrana, jer je studija sa Sveučilišta Otago na Novom Zelandu, pokazala da su ljudi koji jedu više voća i povrća puno sretniji i imaju više energije. Eto, ako vjerujete znanstvenicima, nagradite se roštiljčinom i uštipcima tek jednom tjedno, ali ne isti dan i u razumnim količinama za mir u kući. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju