Udruga G.E.T. 2012. je godine utemeljila nagradu „Bijeli grozd“ – nagradu za najbolji vinski podrum s turističkog aspekta. Kako prodaja na vlastitom pragu postaje prioritet vinara, vinski podrumi postaju veliki sastavni dio turističke ponude i veliki čimbenik turizma uopće. Cilj udruge je istaknuti one koji se najviše trude, pohvaliti njihov rad i uspjeh, dati im poticaj za nastavak, a svim ostalim vinarima dati poticaj za dodatni trud i razvoj kvalitete sveukupne ponude.Dodjeljuju se tri nagrade - Dvije nagrade publike, u dvije kategorije (manji podrum - proizvodnja do 50 000 butelja, i veći podrum - proizvodnja iznad 50 000 butelja), te najbolji podrum po izboru novinara. Kriteriji ocjenjivanja su: vizualni identitet; prezentacijska priča podruma; gostoljubivost domaćina; sveobuhvatna ponuda, a postupak ocjenjivanja - glasanjem putem web formulara dostupnog preko web stranice www.get4u.hr, dok novinari iz branše to rade putem e-maila.

Pobjednici za 2013. godinu su:

U kategoriji manjih podruma (proizvodnja do 50 000 butelja)
1. Agroturizam Bire; Lumbarda, otok Korčula
2. Vinska kuća Hažić; Sveti Martin na Muri, Međimurje
3. Vinska kuća Dvanajščak Kozol; Lopatinec, MeđimurjeU kategoriji većih podruma (proizvodnja iznad 50000 butelja)
1. Matuško vina; Potomje, Pelješac
2. Korta Katarina; Orebić
3. Podrum Vina Belje; Kneževi vinogradi

Nagrada novinara
Podrum Trapan; Šišan, IstraDodijeljena su i posebna priznanja za promicanje i razvoj vinskog turizma:
• Dušan Jelić – priznanje za poseban doprinos promicanju vinskog turizma; za rad na projektu Wines of Balkans kroz koji s iznimnom ljubavlju piše o vinarima i vinima regije
• Udruga WOW žene i vino - priznanje za poseban doprinos promicanju vinskog turizma; za ukupne aktivnosti• Restoran Karlo, Plešivica – priznanje za izniman doprinos u razvoju vinskog turizma; za razvoj vinske kulture i sljubljivanje lokalne ponude hrane i vina.
• Tomislav Radić – posebno priznanje za životno djelo za izniman doprinos u promicanju vinskog turizma; za dugogodišnji rad, od emisije Sunčani sat pa sve do danas, kad i dalje ne staje s aktivnostima

Uz dodjelu nagrada i priznanja, među sudionicima i gostima povela se rasprava o vinskom turizmu, značaju prodaje vina na kućnom pragu te utjecaju vinske scene na turističke tokove. Dogovarale su se i sljedeće destinacije, i nastavilo uživati u VINOcomu u Esplanadi. Do narednog obilaska vinarija, odnosno vinskog festivala, za sve informacije slobodno se javite:

Silvija Munda
091/ 97 22 786
silvija.munda@gmail.com

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju