Kako prenosi portal Bliss tree, glavni problem današnjeg nutricionističkog svijeta je šećer. To je zlo o kojem prehrambena industrija, uzgajivači i prerađivači šećera šute. Evo opisa što se u kratkim vremenskim razdobljima događa vašem tijelu nakon unosa prosječne količine umjetnog zla (čaša od dva decilitra) u organizam.


• u prvih 10 minuta:

Deset žličica šećera pogodilo je vaš organizam, što je 100% više od preporučenog dnevnog unosa. Ne povraćate jer fosforna kiselina smanjuje osjet okusa i sprječava povraćanje.

• nakon 20 minuta:
Šećer u krvi i dalje raste i uzrokuje inzulinsku eksploziju. Vaša jetra reagira na to pokušavajući šećer pretvoriti u mast.

• nakon 40 minuta:
Kofeinska apsorpcija je završena. Zjenice se šire, krvni tlak raste i kao rezultat toga jetra „pušta“ još više šećera u krvotok. Receptori adenozina u mozgu su sada blokirani i sprječavanju pospanost.

• nakon 45 minuta:
Tijelo povećava proizvodnju dopamina stimulirajući time centre za užitak u mozgu. Onako usput, na istom principu se stvara i ovisnost o heroinu.

• u 60-oj minuti:
Fosforna kiselina veže kalcij, magnezij i cink u donjem dijelu crijeva, pružajući dalji poticaj metabolizmu.

• nakon 60 minuta:
Nastupaju kofeinska diuretička svojstva (morate piškiti), iu tom trenutku izbacujete iz tijela kalcij, magnezij i cink, koji bi inače završili u kostima.

Razina šećera lagano pada, postajete razdražljivi i/ili tromi. Do sada ste već popiškili svu tekućinu iz napitka, ali ste urin prije toga obogatili svim vrijednim hranjivim tvarima, koje su iznimno bitne za vaše tijelo, zube i kosti.

I tako, lavinu uništenja svog organizna držite u vlastitim rukama. Zamislite da se ovaj proces ponavlja iznova iz dana u dan, i tako godinama. I zato, držite se malo više vode, sokova od svježe iscijeđenog voća i čaja bez zaslađivača. Možda je ovo pisao neki otpušteni ili odbačeni nezadovoljnik iz velike korporacije gaziranih napitaka, a možda ni ne znamo koliko nas svakodnevno truju... Pa vi birajte.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju