Istarsku berbu predstavio je Sandi Paris iz Hrvatskog sommelier kluba. „Klimatski hladnije proljeće i dosta hladan lipanj bili su pogodni za lozu jer se nisu razvijale bolest., a berba je bila redovita i počela je u rujnu, za razliku od 2012. godine kada je berba počela već sredinom kolovoza. 2013. godina bila je vinogradarski mirnija, a samim time vjerojatno mirnija i za podrum. Odnos mirisa i okusa je vrlo uravnotežen te garancija da će berba 2013. biti jedna od boljih za malvaziju.“

Predsjednik Vinistre, Ivica Matošević najavio je zajednički projekt Hrvatske i Slovenije pod nazivom „Putevima Malvazije istarske/Po poteh istrske malvazije kojeg je predstavila dr.sc. Sanja Radeka iz Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča. Spomenula je sudjelovanje udruge Vinistra kao partnera u sklopu europskog projekta uz Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča sa hrvatske strane, uz četiri partnera sa slovenske strane. Cilj projekta je zajednička identifikacija i definicija vrijednosti Malvazije istarske i njezino uključivanje u integralni turistički proizvod te razvoj strategije zajedničke promocije jedinstvene eno gastronomske ponude hrvatske i slovenske Istre u svjetskim okvirima.



Svoje graševine na događanju je predstavilo 16 vinara članova udruge Graševina Croatica. Prof.dr. Edi Maletić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu predstavljajući berbu graševina rekao je: „ 2013. godina bila je dosta zahtjevna za vinifikaciju graševine, ali s druge strane izazov za enologa. Vina bi trebala biti primjerenija sortnim obilježjima, s karakteristikama na kakve smo ranije navikli. Vina će biti elegantnija i svježija, te voćnija i bliža našem poimanju graševine kao sorte, s mogu s mogućnošću razvoja „osobnosti“ proizviđača.“

Prvi put na en primeuru, udruga Vino Dalmacije predstavila se s pošipom, okupivši 20 vinara iz Dalmacije. „ Berba 2013. je u odnosu na 2012. godinu bila mnogo harmoničnija. Alkoholi su niži u odnosu na 2012. i 2011. godinu, a arome su bitno herbalnije. Vjerujem da je ova berba veoma pogodna i za odležavanje“, rekao je Saša Špiranec predstavljajući dalmatinsku udrugu.

En primeur degustacijama, tj. predstavljanjem mladih vina želi se profesionalcima u enogastronomiji prikazati potencijal berbe te im olakšati odluku o kupovini ili rezervaciji mladih vina, a zajedničkim nastupom vinara iz hrvatskih najznačajnijih vinskih regija želi se dodatno potaknuti kultura konzumiranja vina.


Malvaziju istarsku predstavili su: Agrolaguna, Franc Arman, Marijan Arman, Vina Banko, Benvenuti, Capo, Cattunar, Commot, ATC d.o.o. – Vina Coronica, Cossetto, Cuj, Robi Damijanić, Ivan Damijanić, Vina Fakin, Giulio Ferenac, Geržinić, Moreno Ivančić, Kabola, Kozlović, LEGOVINA – obitelj Legović, Vina Matošević, Fameja Matošević, Medea vina, Mihelić vina, Vina Perun, Pilato, Poletti, Vina Prelac, Prodan, Radovan, Ritoša vina, Rossi, Roxanich, Dario Sirotić, Sosich wines, Tercolo, Tomaz, Trapan, Vino P&P, Vivoda, Vina Zigante.

Graševinu su predstavili: Belje d.d., Krauthaker d.o.o., Vina Kalazić (Kronos d.o.o.), Iločki podrumi d.d., obrt Vino Buhač, Galić d.o.o., Misna vina d.o.o., P.P. Orahovica, Fera vino, Vina Markota d.o.o., Perak d.o.o., OPG Jasna Antunović Turk, obrt Jakovac, Iurid d.o.o, OPG Dušica Siber, OPG Brzica Ivo.

Pošipe su predstavili: Jako vino d.o.o., Suha Punta d.o.o., Krolo dom d.o.o., Grgić vina, Zlatan otok d.o.o., Vina Grbovac, PZ Maslina i vino, OPG Škavulj, Krajančić vina, Madirazza, PZ Kuna, Saints Hills, Bibich vina, Kiridžija Vedran, inogradarstvo i vinarstvo Crvik, OPG Sladić Skradin, Vinarija Birin, PZ Nerica Čara, PZ Čara, Bire.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju