Za vrijeme američko-kubanskog rata početkom 20. stoljeća, američki vojnici su se okupili u jednom havanskom baru te je njihov zapovjednik Russell naručio mješavinu kole, ruma i limete. Piće je oduševilo kapetana pa je naručio rundu za svoje kolege, ali i Kubance koji su sjedili u istom baru te im je nazdravio „Por Cuba libre“.

Riječ je naravno o jednoj u nizu legenda kako je nastao slavni koktel, no postoji mogućnost da i Komiža libre jednog dana dostigne slavu popularnog koktela o kojem će svi pričati. Kao i Cuba libre, komiški hit koktel je nastao sasvim slučajno jednog popodneva u Fabrici zahvaljujući novopečenom poduzetniku Luki Nižetiću.

„Volim eksperimentirati i osmišljavati nove koktele. Kad sam probao Spezi, odmah samo dobio ideju kako od njega napraviti ljetni „must have“ koktel. Ime je došlo spontano, i Vis je nekoć bio vojna baza, a danas je, zahvaljujući prirodnim ljepotama i starodalmatinskom šarmu ribarskih mjesta, postao jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija, baš kao i Kuba. Komiža libre sa Spezijem simbolično komunicira slobodu, lakoću i lepršavost koju svatko osjeti kad dođe k nama na škoj. Zahvaljujući Komiži libre, osjećaj će moći ponijeti i sa sobom kući.“

Komiža libre, mješavina Spezija, ruma, svježe cijeđene naranče i limete te tučenog leda, odmah je oduševila i goste u Lukinoj konobi - Fabrici. Pa, ako ste ovoga ljeta za jedan "Slobodan Vis" - a vi navratite do Luke!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju