Na krajnjem istoku Lijepe naše, tamo gdje su table dvojezične, ali na hrvatskom i mađarkom jeziku, svake se jeseni održava zanimljiva manifestacija koja okuplja sve više natjecatelja. Igrom slučaja, fizička sprema i vrhunska kondicija uopće ne igraju ulogu pri natjecanju, jer je prvo pravilo baranjskog vinskog maratona – dobro se zabaviti!

Petstotinjak natjecatelja nekako se do 15.00 sati uz gužvu prijavilo u zgradi turističke zajednice / velike mjesne dvorane za vjenčanja i priredbe, pokupili su startne brojeve i čaše te krenuli u bitku s vremenom. U tri je sata, naime, trebalo obići dvadesetak vinskih podruma koji su bili u konkurenciji za najboljeg vinara maratona. Sudac je tradicionalnim razbijanjem pune boce dao znak za start, a vidno raspoloženi maratonci razmilili su se ovim prekrasnim mjestašcem i zakucali na vrata zaposlenih vinara.

Cijeli maraton se može odraditi za pola sata (to je pošlo za rukom jednom Mađaru prošle godine, nakon čega su ga svi izignorirali jer je potpuno promašio smisao), a kao dokaz da ste bili u podrumu, trebate skupiti pečat ili potpis vinara. No, uskoro se boravak po pojedinoj staciji počeo produljivati, izdvojili su se favoriti, i na kraju je sve oprošteno i maratoncima koji nisu pronašli cilj na vrh surduka i uživali u koncertu mađarskih rokera. Play of the day je izveo nepoznati Baranjac kojeg smo usred natjecanja vidjeli s kanistrom od pet litara svoga vina zavezanog za ruku („Loša su im vina, pa nosim svoje, al ću svejedno probat sva – konopac je da ne izgubim kanister, a dobar je i kao jastuk!“), a petstotinjak natjecatelja se do večeri barem utrostručilo, pa je cijela Baranja te večeri bila jedna savršena tulumara.

Male zamjerke organizatoru za pretežno nekvalitetna vina koja su se točila tijekom natjecanja (naklon onima koji su imali kvalitetu - Pinkert, Guštin, Kolar, Josić, Gerštamajer...), dva vinara koja nisu ni otvorila podrum, kao i gužvu na prijavama, ali od srca vam preporučamo da sljedeću sezonu mladog vina planirate u – Zmajevcu. I hvalite se svima da ste prošli maraton! Živjeli!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju