1. Pommes frites je - belgijski izum
Iako je u SAD-u poznat kao „french fries“ pommes frites nije nastao u Francuskoj već u 17. stoljeću u Belgiji. Rodno mjesto pommes fritesa je Namur, glavni grad Valonije. Ribari su jeli prženu ribu, a kada su rijeke bile zamrznute, počeli su pržiti krumpir. S tim se, međutim, ne slažu Francuzi, koji tvrde da je nastao na njihovim ulicama, među siromašnim ljudima. Oni kažu da je prvi put pripremljen na Pont Neufu, najstarijem mostu u Parizu, gdje su ga ulični prodavači počeli pripremati odmah nakon Francuske revolucije u kasnim godinama 18. stoljeća. Zanimljivo, ime „french fries“ nije došlo iz Francuske, već od američkih vojnika koji su u Prvom svjetskom ratu služili u Belgiji. Naime, službeni jezik u belgijskoj vojsci je bio francuski, a Amerikanci, kakvi već jesu, mislili su da su u Francuskoj, a ne Belgiji.

2. Sadrži kancerogene tvari...
Nije tajna da pommes frites nije pretjerano zdrav, pogotovo onaj koji dolazi iz restorana brze prehrane. Kako se na tim mjestima peče u dubokoj masnoći, tj. ulju, margarinu ili maslacu, i to po više puta u istom ulju, pommes frites prije svega kupi te nezdrave masnoće koje mogu biti odgovorne za cijeli niz zdrastvenih problema. Pommes frites se spravlja od bijelog krumpira koji ima najmanje nutritivno vrijednih tvari od svih vrsta krupira. S druge strane, obiluje ugljikohidratima koji debljaju, a zna se da debljina stvara mnoge zdravstvene probleme – dijabetes, bolesti srca i tumore. I najvažnije, dokazano je da krumpir, koji se prži u ulju, izlučuje akrilamidom – vrlo štetan otrov koji je ujedno i - kancerogen.

3. ...ali istovremeno je i zdrav!
Iako je pommes frites u mnogim stvarima nezdrav, toliko s druge strane - pomaže u zdravlju. Krumpir, od kojeg se naravno spravlja pommes frites, je bogat vlaknima, koji pomažu čišćenju vašeg tijela, te ujedno snižavaju kolesterol. Ukoliko tijelu nedostaje kalija možete se osjećati umorno i imati sporije reflekse. Krumpir može biti izvor kalija, pa od njega možete dobiti dnevnu količinu potrebne energije. Pommes frites je ujedno bogat i B6 vitaminom, pa konzumiranje ženama može pomoći kod nadutosti, ublažavanju simptoma menopauze te promjena raspoloženja uzrokovanih hormonima tijekom menstruacije! I na kraju, dobra vijest za sve one s visokim krvnim tlakom. Pokazalo se da krumpir sadrži kukoamine, prirodne kemikalije koje dovode do snižavanja krvnog tlaka!

4. Porcija krumpirića - sat vremena vožnje bicikla!
U prosječnoj porciji nalazi se 500 kalorija, 25 grama masnoće, 63 grama ugljikohidrata, 350 miligrama natrija, šest grama vlakana i šest grama proteina. U slučaju da se hranite pommes fritesom iz kućne radinosti pojest ćete veću količinu, što znači da će unešene vrijednosti biti još i više. Stručnjaci su proračunali što biste trebali napraviti kako biste „izgorili“ sve te kalorije, masnoće i ugljikohidrate. Tako vam preporučaju 47 minuta intezivnog aerobika, 58 minuta vožnje biciklom ili 90 minuta bowlinga!

5. Krumpiri s govedinom?
U SAD-u, ali i cijelom svijetu, je 2002. godine odjeknula tužba vegetarijanaca protiv McDonaldsa. Naime, poznati lanac brze prehrane je optužen da pommes frites označava kao hranu pogodnu za vegetarijance, iako se u njoj nalazi - govedina. Sve je na kraju završilo nagodbom u iznosu od 10 milijuna dolara, a McDonalds je priznao – grešku u komunikaciji. Otkriveno je da su u biljno ulje, u kojem su se krumpirići pržili, dodavani sastojci govedine kako bi se obogatio okus. Tužbu su prvo podnjela tri vegetarijanca (dva Hindusa - kod kojih se krava smatra svetom životinjom), da bi se kasnije tužba podnijela u ime svih vegetarijanaca koji su jeli McDonaldsov pomfrit nakon 1990. Da budemo iskreni, baš nas zanima taj okus!

Još puno zanimljivih tekstova pronađite na portalu Kult!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju