Carbonara je talijansko jelo od tjestenine u čijoj su pripremi temeljni sastojci jaja, sir, slanina (panceta) i crni papar. Od tjestenine se obično koriste špageti, ali neće biti grijeh ako upotrijebite i fettuccine, rigatone ili Bucatine. Kao i sa mnogim receptima i ovdje je podrijetlo imena nejasno. Postoje mnoge teorije, a neke od njih su starije i od samog jela, za koje se smatra da je nastalo sredinom 20. stoljeća. Kako carbonara doslovno znači „rudareva žena“, neki vjeruju da je jelo je prvi put napravljeno kao obrok talijanskim rudarima.

Prvi je put zabilježeno nakon drugog svjetskog rata, jer su tada mnogi Talijani jeli jaja i šunku dobivenu kao pomoć od američkih vojnika. Ostale varijacije carbonare izvan Italije sadrže grašak, brokulu, gljive, i drugo povrće, no situacija je slična kao i s pizzom – i carbonara je bila sirotinjsko jelo koje se spravljalo od onog što se imalo u kući, a trebalo je nahraniti brojnu obitelj. Danas je carbonara pojam brzog obroka kad niste najbolji s vremenom, zaposlene samce i majke koje moraju paziti i na ostala tri kraja kuće.

Dakle, kad ste gladni, a znate što fast food čini vašoj liniji, zasučite rukave i odvojite pola sata za guštanje u kuhanju uz minimalan trud i broj namirnica. No, ako ste imalo gastronomski perverzni, zašto nam ne pošaljete svoj recept s carbonarom s artičokama, porilukom, jetricama… Jesmo vas zaintrigirali? Odmah kuhaču u ruke i desant na hladnjak – gladni steee!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju