• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

Znate li koji je rok do kojeg moramo potrošiti jaja, meso, sir i kuhanu hranu iz hladnjaka?

Hranu je najbolje spremiti u hladnjak unutar dva sata nakon kuhanja, ili prije, ako se dovoljno ohladila kako bi se spriječile štetne bakterije...

Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 4.04.2020 09:02 komentari
viber Created with Sketch.
Jaja
Jaja (Foto:Stockfood)

Galerija Jaja 0

U trendu Little paradise house Lič - 15 Little paradise house Mali raj usred Gorskog kotara: Kućica u kojoj se spajaju divljina i udobnost Podzemni grad Paklenice - 1 Od tajnog do javnog Titovi bunkeri usred našeg nacionalnog parka: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta Kviz općeg znanja - 3 Lako? Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja

Ostaci od ručka ili večere u hladnjaku većinom mogu stajati tri do četiri dana, a nakon tog perioda može doći do razvijanja bakterija što izazivaju trovanje hranom. Stoga je veće količine uvijek bolje zamrznuti nego čuvati u hladnjaku. Temperatura u hladnjaku trebala bi biti namještena na 4°C, dok bi temperatura zamrzivača trebala biti -18 °C. Imajte na umu da zrak u hladnjaku treba moći ravnomjerno cirkulirati pa je bolje ostaviti nešto mjesta između polica u hladnjaku.

Kako biste znali koliko dugo hrana stoji u hladnjaku prije spremanja je najbolje označiti posude datumima jer se lako može dogoditi da izgubite pojam o vemenu. Niste li sigurni je li hrana dobra za jelo ili ne, bolje je baciti je nego se kockati.

Ostatke od ručka najbolje je podijelit u manje porcije i staviti u posude kako bi se hrana što prije ohladila, a razvoj bakterija spriječio. Hranu iz limenki nikada nemojte čuvati u hladnjaku u originalnoj ambalaži, nego je prebacite u staklene ili plastine posude koje se mogu poklopiti.

Hranu je najbolje spremiti u hladnjak unutar dva sata nakon kuhanja, ili prije, ako se dovoljno ohladila. Ona jela koja su bila više od dva sata na sobnoj temperaturi mogu biti štetna za zdravlje. Kako smatraju stručnjaci, ideja je da hrana provede što manje vremena na temperaturi od 4 do 60 stupnjeva Celzijusa, koja je pogodna za razvijanje bakterija.

Kada je pravilno spremljena, hrana može stajati:

1-2 dana u hladnjaku

Svježe mljeveno meso
Svježa piletina
Svježa riba
Pripremljeni Umaci
Sirove školjke, lignje i rakovi
Sirove iznutrice
Svježe sirove kobasice

3-4 dana u hladnjaku

Sirovo crveno meso
Kuhana šunka
Kuhano meso, riba i složenci
Pečena pizza
Hrenovke nakon otvaranja

5 i više dana u hladnjaku

Odresci u pravilno pripremljenoj marinadi (5 dana)
Svježa jaja (3 -5 tjedana)
Tvrdo kuhana jaja (7 dana)
Kupovna majoneza, nakon otvaranja (2 mjeseca)
Tvrdi masni sir, nakon otvaranja (3 do 4 tjedna)
Meki sir, nakon otvaranja poput fete ili svježeg sira (1 tjedan)
Jogurt, otvoreni (7 do 14 dana)
Slanina (7 dana)

  • #kako kuhati
  • #rok trajanja
  • #meso
  • #mlijeko
  • #riba
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Odmor pun okusa, tišine i topline – jesenski doživljaj više
Oglas
Odmor pun okusa, tišine i topline – jesenski doživljaj više
U srcu Velebita: Planinska kuća u kojoj se susreću svjetovi i nestaju brige
Velebit Mountain Chalet Stars Peak
U srcu Velebita: Planinska kuća u kojoj se susreću svjetovi i nestaju brige
"Slijedite svoje strasti, nikad nije kasno", poručuje Jacqueline Marovac, vinarka s prestižnom diplomom WSET 4. razine
Jedina u Hrvatskoj
"Slijedite svoje strasti, nikad nije kasno", poručuje Jacqueline Marovac, vinarka s prestižnom diplomom WSET 4. razine
Neodoljivo flafaste: Recept za palačinke od 2 sastojka koje se lako pretvaraju u odličan obrok nakon teretane
Brzinske
Neodoljivo flafaste: Recept za palačinke od 2 sastojka koje se lako pretvaraju u odličan obrok nakon teretane
Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo u stijeni na sjeveru Turske
Manastir Sümela
Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo gradnje u stijeni Crne planine
"Jedno od najljepših mjesta u BiH": Pogledajte kako ovih dana izgleda Vrelo Bosne
Spektakl boja
"Jedno od najljepših mjesta u BiH": Pogledajte kako ovih dana izgleda Vrelo Bosne
Titovi bunkeri u kanjonu Velike Paklenice: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Od tajnog do javnog
Titovi bunkeri usred našeg nacionalnog parka: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Mali raj usred Gorskog kotara: Kućica u kojoj se spajaju divljina i udobnost
Little paradise house
Mali raj usred Gorskog kotara: Kućica u kojoj se spajaju divljina i udobnost
U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije
Štajerski recept
U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije
Kako upotrebljavati sečuanski papar?
Čistač organizma
Odličan za slana i slatka jela: Začin koji "ubija" loše bakterije u hrani
7 neodoljivih jela za koje nećete potrošiti previše truda, a niti vremena u kuhinji
Tjedni jelovnik
7 neodoljivih jela na koja nećete potrošiti previše truda, a ni vremena u kuhinji

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Austrijski medij: "Stanovnici hrvatskog otoka uznemireni zbog desničara povezanih s proustaškom desnicom"
Sukob s mještanima
Austrijski medij: "Stanovnici hrvatskog otoka uznemireni zbog ekstremista povezanih s proustaškom desnicom"
Policija najavila nove metode utvrđivanja prometnih prekršaja
Crni niz
Vozači, oprez: Policija uvodi velike novosti u prometu, ovo više nećete moći sakriti
Snažna eksplozija i dim: Buknuo ogroman požar u MOL-ovoj rafineriji
POŽAR LOKALIZIRAN
VIDEO Snažna eksplozija i dim: Buknuo ogroman požar u MOL-ovoj rafineriji
show
Matt LeBlanc snimljen u rijetkom izlasku u javnost
jako se promijenio
Znate li tko je na fotki? Nekad zgodnog glumca danas bi mnogi teško prepoznali
Rebecca Hall pojavila se u haljini koja je zbunila njezine fanove
zbunjujuća haljina!
Je li gola ili samo djeluje tako? Ovo izdanje potaknulo je gomilu reakcija
Maja Šuput u istoj večeri pjevala u Areni Zagreb i na Oktobeerfestu
bolje od originala?
Poslušajte kako je Maja Šuput otpjevala Brenin dio hit-dueta s Miroslavom Ilićem u Areni!
zdravlje
Znanstvenici su upravo povezali konzumaciju alkohola s još jednom vrstom raka!
Alarmantni rezultati nove studije
Znanstvenici su upravo povezali konzumaciju alkohola s još jednom vrstom raka!
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Najučinkovitiji biljni saveznici
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Kako napisati oporuku koju nitko neće moći poništiti?
Važan korak!
Kako napisati oporuku koju nitko neće moći poništiti?
zabava
Neoprez u teretani skupo ga stajao, nastao kaos zbog jednog krivog pokreta
Jao...
Neoprez u teretani skupo ga stajao, nastao kaos zbog jednog krivog pokreta
Zagovornik teorije o ravnoj Zemlji odlazi na ekspediciju na Antarktiku kako bi dokazao teoriju! Vratio se pognute glave
Potpuni promašaj
Zagovornik teorije o ravnoj Zemlji otišao na Antarktiku kako bi dokazao svoju teoriju! Vratio se pognute glave
Ovaj kviz ne testira samo pamćenje, već i vašu pamet!
Pokažite što znate!
Ovaj kviz ne testira samo pamćenje, već i vašu pamet!
tech
Novo zastrašujuće otkriće geologa: Ovaj dvostruki potres mogao bi uzdrmati čitav sjevernoamerički kontinent
Tragovi u tlu
Novo zastrašujuće otkriće geologa: Ovaj dvostruki potres mogao bi uzdrmati čitav sjevernoamerički kontinent
Kineska kompanija želi konkurirati Appleu i Samsungu, a osnivač je objasnio kako
Fokus je na jednoj stvari
Kineska kompanija želi konkurirati Appleu i Samsungu, a osnivač je objasnio kako
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Novo istraživanje otkriva
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
sport
Madžid Šošić doživio tešku ozljedu
AU, OVO JE GADNO
Bosanska zvijezda koju je Gattuso škartirao u Hajduku dočekala grozne vijesti
Svijet šaha u šoku: U 30. godini preminuo Daniel Naroditsky
PRATILE SU GA GOMILE
Svijet šaha u šoku: U 30. godini preminuo jedan od najpopularnijih igrača svijeta
Pep Guardiola zabrinuo navijače uoči Lige prvaka: "Ne želim da Kovačić igra"
stišće kočnicu
Pep Guardiola zabrinuo navijače uoči Lige prvaka: "Ne želim da Kovačić igra"
tv
MasterChef: Ovo je i nas zapeklo! "Umrijet će nam Stipe!"
ZA NAJHRABRIJE
Ovo je i nas zapeklo! "Umrijet će nam Stipe!"
Kumovi: Nije mogla sakriti tugu – utjehu je pronašla u njenom naručju
SKRIVENA SUDBINA
Nije mogla sakriti tugu – utjehu je pronašla u njenom naručju
Kumovi: Nije htjela spominjati masnicu, ali bilo je jače od nje
KUMOVI
Nije htjela spominjati masnicu, ali bilo je jače od nje
putovanja
Mali raj usred Gorskog kotara: Kućica u kojoj se spajaju divljina i udobnost
Little paradise house
Mali raj usred Gorskog kotara: Kućica u kojoj se spajaju divljina i udobnost
7 neodoljivih jela za koje nećete potrošiti previše truda, a niti vremena u kuhinji
Tjedni jelovnik
7 neodoljivih jela na koja nećete potrošiti previše truda, a ni vremena u kuhinji
Titovi bunkeri u kanjonu Velike Paklenice: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Od tajnog do javnog
Titovi bunkeri usred našeg nacionalnog parka: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
novac
Gvajana je prije 10 godina otkrila golema naftna nalazišta. Zašto je onda većina ljudi i dalje siromašna?
LOŠI SPORAZUMI
Gvajana je prije 10 godina otkrila golema naftna nalazišta. Zašto je onda većina ljudi i dalje siromašna?
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Poslodavci uputili apel Vladi, traže odgodu povećanja minimalne plaće: "Polovica tvrtki to ne bi izdržala"
Upozorenje HUP-a
Poslodavci uputili apel Vladi, traže odgodu povećanja minimalne plaće: "Polovica tvrtki to ne bi izdržala"
lifestyle
Kviz o 90-ima
Zabavite se
Ovo je kviz opće kulture: 13 pitanja koja otkrivaju koliko dobro poznajte 90-e
Nizozemka Marjolein Jonker živi u kući od 24 kvadrata
Ima baš sve
Sretan život u maloj kući: Nizozemka ne bi mijenjala svoja 24 kvadrata ni za što, bit će vam jasno zašto
Renovacija stana od 55 kvadrata u Zagrebu Ivona Kalapač
Prije i poslije renovacije
Kuhinjski otok je san snova, ali gdje je ostatak kuhinje u ovom zagrebačkom stanu od 55 kvadrata?
sve
Kviz o 90-ima
Zabavite se
Ovo je kviz opće kulture: 13 pitanja koja otkrivaju koliko dobro poznajte 90-e
Matt LeBlanc snimljen u rijetkom izlasku u javnost
jako se promijenio
Znate li tko je na fotki? Nekad zgodnog glumca danas bi mnogi teško prepoznali
Madžid Šošić doživio tešku ozljedu
AU, OVO JE GADNO
Bosanska zvijezda koju je Gattuso škartirao u Hajduku dočekala grozne vijesti
Pripazite na rok trajanja kvarljive hrane
Bolje baciti

Prošao je rok trajanja? 5 vrsta hrane s kojima riskiramo ako ih jedemo nakon naznačenog datuma

Ovisno o tome kako se mlijeko čuva, na kojoj temperaturi i koliko masnoće sadrži te ima li konzervansa, itekako mu može varirati rok trajanja, pa ga ponekad možete koristiti i kada mu prođe rok, no s ribom, mesom ili umacima ne treba riskirati... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Cheesecake Hrana i piće
    Trikovi koji pale

    Najbolja jesenska torta: Recept za vaš novi omiljeni desert s kestenima

  • Dobar gulaš kuha se satima Hrana i piće
    Bez trikova

    Jedini način za omekšavanje žilave junetine za gulaš

  • Pripazite na rok trajanja kvarljive hrane Hrana i piće
    Bolje baciti

    Prošao je rok trajanja? 5 vrsta hrane s kojima riskiramo ako ih jedemo nakon naznačenog datuma

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close