Ostaci od ručka ili večere u hladnjaku većinom mogu stajati tri do četiri dana, a nakon tog perioda može doći do razvijanja bakterija što izazivaju trovanje hranom. Stoga je veće količine uvijek bolje zamrznuti nego čuvati u hladnjaku. Temperatura u hladnjaku trebala bi biti namještena na 4°C, dok bi temperatura zamrzivača trebala biti -18 °C. Imajte na umu da zrak u hladnjaku treba moći ravnomjerno cirkulirati pa je bolje ostaviti nešto mjesta između polica u hladnjaku.

Kako biste znali koliko dugo hrana stoji u hladnjaku prije spremanja je najbolje označiti posude datumima jer se lako može dogoditi da izgubite pojam o vemenu. Niste li sigurni je li hrana dobra za jelo ili ne, bolje je baciti je nego se kockati.

Ostatke od ručka najbolje je podijelit u manje porcije i staviti u posude kako bi se hrana što prije ohladila, a razvoj bakterija spriječio. Hranu iz limenki nikada nemojte čuvati u hladnjaku u originalnoj ambalaži, nego je prebacite u staklene ili plastine posude koje se mogu poklopiti.

Hranu je najbolje spremiti u hladnjak unutar dva sata nakon kuhanja, ili prije, ako se dovoljno ohladila. Ona jela koja su bila više od dva sata na sobnoj temperaturi mogu biti štetna za zdravlje. Kako smatraju stručnjaci, ideja je da hrana provede što manje vremena na temperaturi od 4 do 60 stupnjeva Celzijusa, koja je pogodna za razvijanje bakterija.

Kada je pravilno spremljena, hrana može stajati:

1-2 dana u hladnjaku

Svježe mljeveno meso
Svježa piletina
Svježa riba
Pripremljeni Umaci
Sirove školjke, lignje i rakovi
Sirove iznutrice
Svježe sirove kobasice

3-4 dana u hladnjaku

Sirovo crveno meso
Kuhana šunka
Kuhano meso, riba i složenci
Pečena pizza
Hrenovke nakon otvaranja

5 i više dana u hladnjaku

Odresci u pravilno pripremljenoj marinadi (5 dana)
Svježa jaja (3 -5 tjedana)
Tvrdo kuhana jaja (7 dana)
Kupovna majoneza, nakon otvaranja (2 mjeseca)
Tvrdi masni sir, nakon otvaranja (3 do 4 tjedna)
Meki sir, nakon otvaranja poput fete ili svježeg sira (1 tjedan)
Jogurt, otvoreni (7 do 14 dana)
Slanina (7 dana)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju