Prvi i najvažniji alat kuhara je njegov nož, a mladi chefovi prilikom obuke ga redovito moraju držati oštrim i čistim kako bi uvijek mogli dobro odraditi posao. Chefovi imaju poseban odnos prema svojim noževima: pažljivo ih biraju, brinu se o njima i nose ih sa sobom u futrolama gdje god kuhali. Koliko su noževi važni mogli ste primijetiti i gledajući popularni MasterChef, televizijsku poslasticu za ljubitelje kuhanja i gastronomije.

Među savjetima članova žirija, chefova Stjepana Vukadina, Damira Tomljanovića i Melkiora Bašića često se čuje i onaj: „nemoj držati nož u sudoperu“. Razlog tome je što se noževe ne smije dugo izlagati vodi kako ne bi zahrđali. Čak i jedna noć provedena u sudoperu može imati štetne posljedice po noževe. Najbolje ih je oprati u sudoperu odmah nakon uporabe, u mlakoj vodi i osušiti krpom. Za pranje je dovoljna tek koja kap deterdženta. Ostavite li ih mokre u drvenom držaču za noževe mogla bi se pojaviti plijesan, kao i bakterije. Drveni magnetni stalak ili futrola, kao i torba za noževe najbolja su mjesta za spremanje noževa. Također, nemojte ni držati noževe u ladici s ostalim kuhinjskim alatom jer bi se lako mogli oštetiti.

Damir Tomljanović Hrana i piće Chef Damir Tomljanović otkriva koje jelo nikada nije uspio zavoljeti i što nedostaje hrvatskoj gastronomskoj sceni

U slučaju da se hrđa ipak pojavi oštricu možete nježno protrljati čeličnom vunom ili masnim papirom s dodatkom soli. Dobri noževi se nikada ne peru u perilici jer ih kemikalije i toplina vode oštećuju, deformiraju i otupljuju oštricu.

Želite li da vaš nož traje dugo, obavezno je i redovito brušenje kojim se održava oštrica. Zbog tupih noževa veći je i rizik od ozljeda prilikom sjeckanja jer ćete morati koristiti više snage, a tupi nož može i lako zaplesati u ruci. Manja sila znači lakše i sigurnije rezanje. Nož se treba brusiti onda kad osjetite da više ne reže dovoljno dobro, a učestalost ovisi od kvalitete, odnosno tvrdoće čelika i tome koliko ga koristite. Neki profesionalni kuhari svoje noževe bruse jednom tjedno ili češće.

Profesionalni kuhari će vam reći i da uvijek date prednost drvenim daskama za rezanje, kao i da nikada ne stružete oštricom dasku za rezanje kako ga je ne biste nepotrebno otupili. Trebate li sastrugati namirnice s daske u lonac, tavu ili posudu, učinite to tupim dijelom oštrice. Uz malo brige godinama možete produljiti vijek trajanja svojim noževima.

Guliti, četkati ili prati? Mit o pripremi gljiva koji može naštetiti zdravlju Ručak Gljive Rižoto +2 Gljive - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju