Galerija Mario Mihelj 4 Deni Srdoč 4 Melkior Bašić 4 Hrvoje Zirojević 4

U trendu Tikvice ne morate pržiti u dubokom ulju da bi bile ukusne Korak po korak Kako ispeći fine tikvice na tavi bez puno ulja, a da ne ispadnu gnjecave? Molat - 14 Nije za svakoga Hrvatski medeni otok bicikala, mačaka i divnih vizura u kojem se uživa sporo, a živi još sporije Kviz općeg znanja - 1 Hrana za mozak Kviz općeg znanja: 15 pitanja koja će pravi kvizaši smazati za doručak

"Foie gras jedan je od precijenjenih luksuznih sastojaka, odmah uz kavijar i tartufe. Ako se dobro pripreme, sva tri su ukusna - ali prvenstveno služe kuharima za impresioniranje bogataša“, tvrdi američki novinar i književnik Mark Bittman za The New York Times. Zbog specifičnog i nasilnog hranjenja guski kako bi jetra dosegla odgovarajuću veličinu, njena je prodaja u nekim dijelovima svijeta – zabranjena.

Vrsni hrvatski chef Filip Horvat, također izdvaja gusju jetru kao precijenjenu namirnicu. A o precijenjenim namirnicama pitali smo i žiri MasterChefa, pa tako chef Stjepan Vukadin smatra kako je precijenjen biftek. Kreativac i vrsni chef Goran Kočiš spominje crni tartuf, dok Mario Mihelj smatra da je to šafran, koji je na popisu najskupljih namirnica svijeta.

Fine niti šafrana ručno se beru i pažljivo prerađuju radi očuvanja svih vrijednih sastojaka. Jedan cvijet daje tek tri niti začina, a da biste dobili kilogram potrebno je nabrati i više od 100 tisuća cvjetova. Ne čudi stoga što se šafran smatra najskupljim začinom na svijetu, niti što ga neki nazivaju crvenim zlatom.

Šafran Šafran (Foto: Shutterstock)

Chef Melkior Bašić pak smatra da su kamenice precijenjene. U Hrvatskoj su najpoznatije stonske kamenice - malostonski zaljev im godi zbog Neretve koja se ulijeva u more, kao i zbog zimskih kiša. Nekoć je cijena jedne kamenice bila jednaka cijeni jajeta, ali s vremenom su se brojke itekako promijenile.

U najboljem slučaju ćete ih platiti oko jednog eura, a u skupim restoranima im se cijena penje u nebesa. Stonska kamenica, reći će vam obožavatelji, najukusnija je svježa, tek izvađena iz mora poškropljena sa nekoliko kapi limunova soka.

Pitate li vrsnog chefa Deni Srdoča, reći će vam da je kovač (šanpjer) precijenjen, Hrvoje Zirojević navodi jastoga, a Ana Grgić je izdvojila tartufe.

10 ideja za jela s divljim lukom: Poslastica iz prirode za "medvjeđi imunitet" Medvjeđi luk - 7 Medvjeđi luk - 6 Medvjeđi luk - 5 +4 Medvjeđi luk - 4