• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Vrhunski gableci, studentske cijene: Mjesto na kojem se jede fino i domaće već za 20 ili 30 kuna

Simpatičnu zalogajnicu prije godinu dana otvorio je poznati kulinarski majstor Draško Romac, preko puta Kulturnog spektra, mjesta koje ima poseban status u krugovima bonkulovića, poznatijeg kao "Kod Draška".
Nika Borovac 15.02.2022 07:31 komentari
viber Created with Sketch.
Kantina Galerija - 4
Kantina Galerija - 4 (Foto:Nika Borovac)

Galerija Kantina Galerija - 6 8 Kantina Galerija - 5 8 Kantina Galerija - 3 8 Kantina Galerija - 2 8

U trendu Villa Nai 3.3, Dugi otok - 2 Ključ savršenog odmora "Napravite sve što možete da ovdje prespavate": Pogledajte kako izgleda hrvatska vila koju je Michelin stavio na popis najljepših na svijetu Kviz općeg znanja - 3 Lako? Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja Villa Velika - 6 Villa Velika Kod Plitvičkih jezera: Topla kuća stvorena za bijeg od svega i uživanje u ličkoj tišini

Nađete li se u centru Zagreba i poželite pojesti nešto fino i domaće po prijateljskim cijenama, možete krenuti prema Frankopanskoj ulici. Kada dođete do broja 22, uđite u dvorište i hodajte do kraja, gdje će vas s desne strane dočekati Kantina Galerija. Simpatičnu zalogajnicu prije godinu dana otvorio je poznati kulinarski majstor Draško Romac, preko puta Kulturnog spektra, mjesta koje ima poseban status u krugovima bonkulovića, poznatijeg kao "Kod Draška".

Moglo bi se reći da je Kantina nastala iz filantropske želje. U vrijeme kada su zalogajnice s domaćim jelima izgurale pekarnice i objekti brze prehrane studentima, osim menzi s često upitnom kvalitetom, nije preostalo puno mjesta na kojim bi mogli pojesti dobar ručak koji si mogu priuštiti. Kako nam priča gospodin Romac, zarada nije bila povod za otvaranje Kantine. Ideja je da se studenti hrane zdravo, a zalogajnica pokrije troškove tako da ne bude u minusu. Kolone pred pekarnicama i hrana koja ne čini dobro tijelu, a ni duhu navele su vlasnika da učini nešto dobro za gastronomsku sliku grada, ponajprije mladih, na kojima svijet ostaje.

U susjedstvu Dramske, Muzičke i Prava, Kantina Galerija nastala je prvenstveno radi studenata, ali ne morate imati X-icu da biste fino jeli. No studenti Akademije dramske umjetnosti imaju poseban popust pa hranu u Kantini i plaćaju deset kuna manje od ostalih.

Ondje se možete najesti već za 20 kuna, koliko koštaju sendviči i juha, a do 15 kuna više platite ćete domaća variva, jela od piletine, salate od hobotnice i tune, klasične ili vege burgere, tortilje, bruskete od avokada i kozica…

Hrana koja se poslužuje u Kantini kuha se u Kulturnom spektru, a ako želite pojesti nešto mimo cjenika ili dnevnih jela zalogajnice, najbolje je porazgovarati s domaćinima i pitati ih "što se kuha preko puta". Pa i naručiti nešto što vam se svidi po nižim cijenama nego što se kreću u restoranu, koji je zatvorenog tipa jer da biste mogli navratiti u "Spektar", potrebno je biti član kluba.

Chef Ognjen Vukelić,
 koji s Draškom radi 15 godina, dijeli viziju o jelima od domaćih i lokalnih sastojaka po koje se ide na Dolac. Upravo o namirnicama i sezoni ovisi jelovnik, a chef Vukelić naglašava kako u kuhinji nema mjesta pojačivačima okusa ni kupovnim praškovima. Dok na stol iz Kantine iznosi minestrone s pužićima koji miriše na povrće, začine i maslinovo ulje te svinjski gulaš s krumpirom pripremljen "po školski", Ognjen nam priča kako nema potrebe za zaprškama. 

Kao pojačanje u Kantini pridružio se i Hrvoje Deanović, kuhar iz Jelse s otoka Hvara, koji je kuhao posvuda – od kruzera i kantina velikih firmi i cateringa do zagrebačkog ribljeg restorana Bonaca.

Osim minestronea i gulaša, na ploči s dnevnim jelima petkom se nađu i lignje sa zagorskim žgancima, tjestenina s tunom, kao i bakalar.

A članovi kluba kod Draška pak najviše vole doći srijedom, kada su pohani piceki. Ma luduje se i za ajngemahtecom, telećim bečkim koji visi na sve strane s tanjura, navraća se zbog pašticade, špek-fileka, čobanca i graha, koji se skuplja do posljednje kapljice vrućim domaćim kruhom hrskave korice što se hvali na sva usta. U Draškovim tanjurima guštali su i guštaju predsjednici, premijeri, veleposlanici, kulturnjaci, biznismeni, čak i Nobelovci.

Leut - 3 Leut - 3 (Foto: Romeo Ibrišević)

Nemojte da vas začudi to što je Draško Romac otvorio Kantinu iz dobre namjere. Oni koji ga poznaju to znaju. Jer kad si on nešto zacrta – ne odustaje. I sam kaže kako mu karakter ne dopušta da diže ruke od onoga što želi, a to dokazuju i njegove pustolovine leutom po Europi, o kojima bi se mogle pisati knjige i snimati filmovi.

Drveni brod od tek sedam i pol metara, 120 godina i s latinskim jedrom u kojeg se Romac zaljubio kada ga je ugledao na Murteru uopće nije predviđen za duge plovidbe. Ali leut je obišao Europu. A Draško i jedrenjak su više puta jedva "izvukli živu glavu".

Draško Romac se odlučio na hrabri pothvat koji je trajao tri puta po 40 dana, a na jednom od njih pridružio mu se i fotograf Romeo Ibrišević, koji potvrđuje da se radi o ludom, predivnom, opasnom i nezaboravnom putovanju koje će pamtiti dok je živ.

Kada ga pitaju zašto se odlučio na avanturu, Romac uz smijeh odgovara: "Zato što nisam znao da ne mogu, ali sad znam!" To kaže tek nakon što je svoj san pretvorio u stvarnost i ispisao milje i milje uspomena na plovidbu Europom svim morima i najvećim rijekama u trošnoj jedrilici. Skakanje iz broda za divljih oluja, popravljanje broda, nasukavanja, ali i topli dočeci na obalama onih koji znaju o kakvom se brodu i pustolovini radi obilježili su avanturu.  

Draško Romac zaokružio je Europu od Jezera na Murteru, preko Sicilije, Sardinije, Korzike i Monte Carla da bi stigao do Francuske, gdje je nastavio ploviti Rhonom i Seinom do Pariza, zatim Engleske i Londona. Od La Manchea pa kanalima kroz Belgiju i Nizozemsku do Njemačke, Rajne i Majne, do Dunava i Beča, Osijeka, Beograda te Crnog mora, Istanbula, Atene, Crne Gore do Murtera.

Jedinstveni leut mogao bi se naći na Makarskoj rivi, gdje bi kao turistička atrakcija izazivao divljenje i pozornost, naravno, ako oni koji to trebaju prepoznaju njegovu vrijednost i potencijal, a do tada možemo pratiti hoće li Draška Romca nadahnuti još kakav hrabar i pozornosti vrijedan projekt...  

  • #gdje sjesti
  • #kantina galerija
  • #draško romac
  • #zalogajnica
  • #Restoran
  • #Romeo Ibrišević
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Grije i želudac i dušu: Gusta pileća juha s finom tjesteninom s jajima
Bez vrhnja
Grije i želudac i dušu: Recept za gustu pileću juhu s finom tjesteninom
Recept za prave gurmane: Buffalo piletina - ali kao pizza
Raskošno
Recept za prave gurmane: Jedinstvena "buffalo" pizza s piletinom
Kako napraviti savršenu paellu: Savjeti španjolskog chefa uz koje ne možete pogriješiti
Ponos nacije
Kako napraviti savršenu paellu: Savjeti španjolskog chefa uz koje ne možete pogriješiti
Meki prutići od dizanog tijesta: Mirisno savršenstvo vrijedno čekanja
Lako
Meki prutići od dizanog tijesta: Mirisno savršenstvo idealno za grickanje uz sve!
Titovi bunkeri u kanjonu Velike Paklenice: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Od tajnog do javnog
Titovi bunkeri usred našeg nacionalnog parka: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Drvena, topla i neodoljivo šarmantna: Kuća za odmor i uživanje u ljepotama Gorskog kotara
Kod Mrkoplja
Drvena, topla i neodoljivo šarmantna: Kuća za odmor i uživanje u ljepotama Gorskog kotara
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Kod Plitvičkih jezera: Topla kuća stvorena za bijeg od svega i uživanje u ličkoj tišini
Villa Velika
Kod Plitvičkih jezera: Topla kuća stvorena za bijeg od svega i uživanje u ličkoj tišini
"Napravite sve što možete da ovdje prespavate": Pogledajte kako izgleda hrvatska vila koju je Michelin stavio na popis najljepših na svijetu
Ključ savršenog odmora
"Napravite sve što možete da ovdje prespavate": Pogledajte kako izgleda hrvatska vila koju je Michelin stavio na popis najljepših na svijetu
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
Vrata Bilogore
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
Pohana piletina panko bez jaja recept
Bez jaja
Recept za najhrskaviju pohanu piletinu koja će biti gotova za svega 10 minuta

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Na granici pokušao unijeti 40 tisuća eura gotovine bez prijave: Carinici novac pronašli u naslonu za ruke
opalili ga po džepu
Pao na granici: Nije napravio ono što mnogi putnici i vozači "zaboravljaju"
Kibernetički napadi rastu: Hrvatska pod udarom hakera — KBC, HAK i Hrvatske vode među metama
"Pravo bojno polje"
Dnevnik Nove TV doznao koliko je bilo napada na Hrvatsku i tko je sve bio meta: "Možemo reći da smo već sada u ratu"
Autobus se prevrnuo kod Sremske Mitrovice — tri žrtve, deseci ozlijeđenih
Autobus završio na krovu
Vučić se oglasio nakon stravične nesreće, otkriveni i potresni detalji: "Neki su jaukali, neki ležali, a dočekala su nas i mrtva tijela"
show
Snaha Halida Bešlića Mahira se oglasila nakon njegovog sprovoda
"Jako nam nedostaješ"
Snaha Halida Bešlića oglasila se nakon dženaze, izazvala je mnogo reakcija
Neda Ukraden nije htjela pjevati veliki hit koji ju je proslavio
pred njom je koncert karijere
Neda Ukraden nije htjela pjevati jedan od svojih najvećih hitova: ''Što ću ja sad tamo...''
Lidija Bačić okrenula novo poglavlje u životu i otkrila o kojoj temi ne želi ni čut
drastična promjena
Lidija Bačić okrenula novo poglavlje u životu: ''Pa znaš šta, čudno je i meni, ali...''
zdravlje
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Najučinkovitiji biljni saveznici
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Znanstvenici su upravo povezali konzumaciju alkohola s još jednom vrstom raka!
Alarmantni rezultati nove studije
Znanstvenici su upravo povezali konzumaciju alkohola s još jednom vrstom raka!
Kako napisati oporuku koju nitko neće moći poništiti?
Važan korak!
Kako napisati oporuku koju nitko neće moći poništiti?
zabava
Ovaj kviz počinje lako, ali postaje nemoguć! Možete li ga riješiti?
Pokažite što znate!
Ovaj kviz počinje lako, ali postaje nemoguć! Možete li ga riješiti?
Morate vidjeti što piše na kamionu snimljenom kod Šibenika! Publika oduševljena
Urnebesno
Morate vidjeti što piše na kamionu snimljenom kod Šibenika! Publika oduševljena
Kad vidite fasadu ove kuće, odmah ćete znati gdje se nalazite
Urnebesno
Kad vidite fasadu ove kuće, odmah ćete znati gdje se nalazite
tech
Google je najavio novu opciju: Aktivirajte je čim prije, može vas spasiti velikih problema
Sigurnost u prvom planu
Google je najavio novu opciju: Aktivirajte je čim prije, može vas spasiti velikih problema
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Novo istraživanje otkriva
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Kupujete na Temuu? Stručnjak objasnio kakvim se trikovima služe kako bi privukli kupce
Više od 30 trikova
Kupujete na Temuu? Stručnjak objasnio kakvim se trikovima služe kako bi privukli kupce
sport
Scena s treninga otkrila za koga igra 15-godišnji sin Luke Modrića
budućnost je tu
VIDEO Scena s treninga otkrila za koga igra 15-godišnji sin Luke Modrića
Dominik Kotarski opleo po sankcijama njegovom Kopehagenu
Popljuvao kaznu
Vatreni grmi nakon "glupe" odluke saveza: "To je sr*nje, nije bilo zle namjere..."
Sjajni dinamovac sasvim iskreno: "Izbornik me je zvao, ali ja se ne vidim u reprezentaciji"
otvoreno rekao
Sjajni dinamovac sasvim iskreno: "Izbornik me je zvao, ali ja se ne vidim u reprezentaciji"
tv
MasterChef: Ovo je i nas zapeklo! "Umrijet će nam Stipe!"
ZA NAJHRABRIJE
Ovo je i nas zapeklo! "Umrijet će nam Stipe!"
MasterChef: Otto je dobio svojeg anđela čuvara! Biste li vi postupili kao što je i Antonija?
DONIJELA ODLUKU
Otto je dobio svojeg anđela čuvara! Biste li vi postupili kao što je i Antonija?
Skrivena sudbina: Boravak u toj kući bio je nepodnošljiv, ali ga je uspjela zastrašiti
SKRIVENA SUDBINA
Boravak u toj kući bio je nepodnošljiv, ali ga je uspjela zastrašiti
putovanja
"Napravite sve što možete da ovdje prespavate": Pogledajte kako izgleda hrvatska vila koju je Michelin stavio na popis najljepših na svijetu
Ključ savršenog odmora
"Napravite sve što možete da ovdje prespavate": Pogledajte kako izgleda hrvatska vila koju je Michelin stavio na popis najljepših na svijetu
U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije
Štajerski recept
U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
novac
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Više od polovice poduzetnika razmatra preseljenje u inozemstvo. Ovo je najpopularnija destinacija
Nije zbog poreza
Više od polovice poduzetnika razmatra preseljenje u inozemstvo. Ovo je najpopularnija destinacija
Ovo je deset najplaćenijih nogometaša svijeta u 2025.
Forbesova lista
Ovo je deset najplaćenijih nogometaša svijeta u 2025.
lifestyle
Značenje imena Kaja
Simbolizira vedrinu
Tradicionalno, a unikatno: Značenje imena koje su kćeri dali Helena i Dominik Livaković
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Najučinkovitiji biljni saveznici
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Brigitte Macron u trapezicama i čizmama s blok petom
I SAKO JE MRAK
Brigitte Macron: Hlače kojima se iznova vraćamo nakon što se zasitimo skinny i trendi modela
sve
Snaha Halida Bešlića Mahira se oglasila nakon njegovog sprovoda
"Jako nam nedostaješ"
Snaha Halida Bešlića oglasila se nakon dženaze, izazvala je mnogo reakcija
Značenje imena Kaja
Simbolizira vedrinu
Tradicionalno, a unikatno: Značenje imena koje su kćeri dali Helena i Dominik Livaković
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Najučinkovitiji biljni saveznici
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
DoBar - 6
Izvan sezone

DoBar doručak s pogledom na more: Mjesto na kojem ljubitelji glazbe, vina i hrane dolaze na svoje

Ni jelovnik, a ni vinska karta se ne listaju poput telefonskog imenika – umjesto toga na nekoliko stranica ispisana je promišljena ponuda s dovoljno velikim izborom da svatko pronađe favorite... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Klet Kozjak - 12 Putovanja
    Idila!

    Savršena klet u Zagorju: Mjesto za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni

  • Li Jing Wan - 12 Hrana i piće
    Uz predivne Rastoke

    Restoran zbog kojeg se isplati skrenuti s autoceste: Izvorna kineska kuhinja u kraju u kojem se uglavnom vrte janci i peku ćevapi

  • DoBar - 6 Hrana i piće
    Izvan sezone

    DoBar doručak s pogledom na more: Mjesto na kojem ljubitelji glazbe, vina i hrane dolaze na svoje

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close