• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Vrhunski gableci, studentske cijene: Mjesto na kojem se jede fino i domaće već za 20 ili 30 kuna

Simpatičnu zalogajnicu prije godinu dana otvorio je poznati kulinarski majstor Draško Romac, preko puta Kulturnog spektra, mjesta koje ima poseban status u krugovima bonkulovića, poznatijeg kao "Kod Draška".
Nika Borovac 15.02.2022 07:31 komentari
viber Created with Sketch.
Kantina Galerija - 4
Kantina Galerija - 4 (Foto:Nika Borovac)

Galerija Kantina Galerija - 6 8 Kantina Galerija - 5 8 Kantina Galerija - 3 8 Kantina Galerija - 2 8

U trendu Health'n'Joy Domaće i slasno Bez "kemije", rafiniranog šećera i brašna: Zagrebačka adresa na koju se ide po zdrave kolače i grickalice za blagdane Piletina i gljive u finom umaku Tjedni jelovnik Fino, brzo i bez puno kompliciranja: 7 jela za svaki dan ovoga tjedna idealnih za zimu Bardonecchia, Italija - 3 Povoljnije od Bugarske 685 eura za sedam dana skijanja: Ovo je “najjeftinije” europsko skijalište za 2026. godinu

Nađete li se u centru Zagreba i poželite pojesti nešto fino i domaće po prijateljskim cijenama, možete krenuti prema Frankopanskoj ulici. Kada dođete do broja 22, uđite u dvorište i hodajte do kraja, gdje će vas s desne strane dočekati Kantina Galerija. Simpatičnu zalogajnicu prije godinu dana otvorio je poznati kulinarski majstor Draško Romac, preko puta Kulturnog spektra, mjesta koje ima poseban status u krugovima bonkulovića, poznatijeg kao "Kod Draška".

Moglo bi se reći da je Kantina nastala iz filantropske želje. U vrijeme kada su zalogajnice s domaćim jelima izgurale pekarnice i objekti brze prehrane studentima, osim menzi s često upitnom kvalitetom, nije preostalo puno mjesta na kojim bi mogli pojesti dobar ručak koji si mogu priuštiti. Kako nam priča gospodin Romac, zarada nije bila povod za otvaranje Kantine. Ideja je da se studenti hrane zdravo, a zalogajnica pokrije troškove tako da ne bude u minusu. Kolone pred pekarnicama i hrana koja ne čini dobro tijelu, a ni duhu navele su vlasnika da učini nešto dobro za gastronomsku sliku grada, ponajprije mladih, na kojima svijet ostaje.

U susjedstvu Dramske, Muzičke i Prava, Kantina Galerija nastala je prvenstveno radi studenata, ali ne morate imati X-icu da biste fino jeli. No studenti Akademije dramske umjetnosti imaju poseban popust pa hranu u Kantini i plaćaju deset kuna manje od ostalih.

Ondje se možete najesti već za 20 kuna, koliko koštaju sendviči i juha, a do 15 kuna više platite ćete domaća variva, jela od piletine, salate od hobotnice i tune, klasične ili vege burgere, tortilje, bruskete od avokada i kozica…

Hrana koja se poslužuje u Kantini kuha se u Kulturnom spektru, a ako želite pojesti nešto mimo cjenika ili dnevnih jela zalogajnice, najbolje je porazgovarati s domaćinima i pitati ih "što se kuha preko puta". Pa i naručiti nešto što vam se svidi po nižim cijenama nego što se kreću u restoranu, koji je zatvorenog tipa jer da biste mogli navratiti u "Spektar", potrebno je biti član kluba.

Chef Ognjen Vukelić,
 koji s Draškom radi 15 godina, dijeli viziju o jelima od domaćih i lokalnih sastojaka po koje se ide na Dolac. Upravo o namirnicama i sezoni ovisi jelovnik, a chef Vukelić naglašava kako u kuhinji nema mjesta pojačivačima okusa ni kupovnim praškovima. Dok na stol iz Kantine iznosi minestrone s pužićima koji miriše na povrće, začine i maslinovo ulje te svinjski gulaš s krumpirom pripremljen "po školski", Ognjen nam priča kako nema potrebe za zaprškama. 

Kao pojačanje u Kantini pridružio se i Hrvoje Deanović, kuhar iz Jelse s otoka Hvara, koji je kuhao posvuda – od kruzera i kantina velikih firmi i cateringa do zagrebačkog ribljeg restorana Bonaca.

Osim minestronea i gulaša, na ploči s dnevnim jelima petkom se nađu i lignje sa zagorskim žgancima, tjestenina s tunom, kao i bakalar.

A članovi kluba kod Draška pak najviše vole doći srijedom, kada su pohani piceki. Ma luduje se i za ajngemahtecom, telećim bečkim koji visi na sve strane s tanjura, navraća se zbog pašticade, špek-fileka, čobanca i graha, koji se skuplja do posljednje kapljice vrućim domaćim kruhom hrskave korice što se hvali na sva usta. U Draškovim tanjurima guštali su i guštaju predsjednici, premijeri, veleposlanici, kulturnjaci, biznismeni, čak i Nobelovci.

Leut - 3 Leut - 3 (Foto: Romeo Ibrišević)

Nemojte da vas začudi to što je Draško Romac otvorio Kantinu iz dobre namjere. Oni koji ga poznaju to znaju. Jer kad si on nešto zacrta – ne odustaje. I sam kaže kako mu karakter ne dopušta da diže ruke od onoga što želi, a to dokazuju i njegove pustolovine leutom po Europi, o kojima bi se mogle pisati knjige i snimati filmovi.

Drveni brod od tek sedam i pol metara, 120 godina i s latinskim jedrom u kojeg se Romac zaljubio kada ga je ugledao na Murteru uopće nije predviđen za duge plovidbe. Ali leut je obišao Europu. A Draško i jedrenjak su više puta jedva "izvukli živu glavu".

Draško Romac se odlučio na hrabri pothvat koji je trajao tri puta po 40 dana, a na jednom od njih pridružio mu se i fotograf Romeo Ibrišević, koji potvrđuje da se radi o ludom, predivnom, opasnom i nezaboravnom putovanju koje će pamtiti dok je živ.

Kada ga pitaju zašto se odlučio na avanturu, Romac uz smijeh odgovara: "Zato što nisam znao da ne mogu, ali sad znam!" To kaže tek nakon što je svoj san pretvorio u stvarnost i ispisao milje i milje uspomena na plovidbu Europom svim morima i najvećim rijekama u trošnoj jedrilici. Skakanje iz broda za divljih oluja, popravljanje broda, nasukavanja, ali i topli dočeci na obalama onih koji znaju o kakvom se brodu i pustolovini radi obilježili su avanturu.  

Draško Romac zaokružio je Europu od Jezera na Murteru, preko Sicilije, Sardinije, Korzike i Monte Carla da bi stigao do Francuske, gdje je nastavio ploviti Rhonom i Seinom do Pariza, zatim Engleske i Londona. Od La Manchea pa kanalima kroz Belgiju i Nizozemsku do Njemačke, Rajne i Majne, do Dunava i Beča, Osijeka, Beograda te Crnog mora, Istanbula, Atene, Crne Gore do Murtera.

Jedinstveni leut mogao bi se naći na Makarskoj rivi, gdje bi kao turistička atrakcija izazivao divljenje i pozornost, naravno, ako oni koji to trebaju prepoznaju njegovu vrijednost i potencijal, a do tada možemo pratiti hoće li Draška Romca nadahnuti još kakav hrabar i pozornosti vrijedan projekt...  

  • #gdje sjesti
  • #kantina galerija
  • #draško romac
  • #zalogajnica
  • #Restoran
  • #Romeo Ibrišević
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
PIK Vrbovec dobio patent za inovativnu metodu proizvodnje bez dodanih fosfata
Oglas
PIK Vrbovec dobio patent za inovativnu metodu proizvodnje bez dodanih fosfata
Inženjersko čudo: Autocesta koja "lebdi" nad morem i 44 otoka
Overseas Highway
Inženjersko čudo: Autocesta koja "lebdi" nad morem i 44 otoka
Što je božićni punč?
Imamo recept!
Dobar božićni punč ne može se napraviti bez ovih 5 sastojaka
Hvale vrijedna akcija: Poklonimo izlete i nove uspomene mališanima koji ne mogu putovati bez naše pomoći
Za male kufere
Hvale vrijedna akcija: Poklonimo izlete i nove uspomene mališanima koji ne mogu putovati bez naše pomoći
Poštene cijene, goleme porcije: "Hotdogerija" na Trešnjevci iz koje nećete otići gladni
Hot Frog
Poštene cijene, goleme porcije: "Hotdogerija" na Trešnjevci iz koje nećete otići gladni
Najjeftinija europska skijališta 2026.
Povoljnije od Bugarske
685 eura za sedam dana skijanja: Ovo je “najjeftinije” europsko skijalište za 2026. godinu
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
Tjedni jelovnik brza jela od 15.12. do 21.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Fino, brzo i bez puno kompliciranja: 7 jela za svaki dan ovoga tjedna idealnih za zimu
Bez "kemije", rafiniranog šećera i brašna: Zagrebačka adresa na koju se ide po zdrave kolače i grickalice za blagdane
Domaće i slasno
Bez "kemije", rafiniranog šećera i brašna: Zagrebačka adresa na koju se ide po zdrave kolače i grickalice za blagdane
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Napad u školi u Rusiji: Jednog dječaka ubio, drugog držao kao taoca, snimao krvavi pir
Panika u Rusiji
VIDEO Tinejdžer krenuo u krvavi pohod po školi: Ubio dijete, drugo uzeo za taoca, a sve je snimao
VIDEO Dramatične snimke: Vjetar srušio kip visok 35 metara
olujno nevrijeme
VIDEO Dramatične scene: Vjetar srušio kip visok 35 metara
Željko Kerum završio u zatvoru
Na splitskim Bilicama
Željko Kerum završio u zatvoru, otkriveno zbog čega
show
Anđa Marić otvorila dušu o svom sinu
''Osjećam se odgovornom...''
Javno i bolno priznanje Anđe Marić: ''Moj sin je ovisnik, alkoholičar...''
Preminula Rachael Carpani
obitelj moli za privatnost
Iznenada preminula glumica iz popularnih serija, tužnu vijest potvrdila je sestra
Preminuo Martin Grelis
tužna vijest
Svijet glume zavijen u crno: Preminuo glumac iz nezaboravne scene u kultnom filmu
zdravlje
Naknada za tjelesno oštećenje zbog bolesti: Tko ima pravo na nju?
Sve što trebate znati
Naknada za tjelesno oštećenje zbog bolesti: Tko ima pravo na nju?
Zašto urin smrdi na ribu ili amonijak i što to znači za vaše zdravlje?
Od hrane do ozbiljnih bolesti
Zašto urin smrdi na ribu ili amonijak i što to znači za vaše zdravlje?
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
zabava
Pogledajte što žena radi u javnom bazenu: "Svijet je poludio!"
Zanimljivo
Pogledajte što žena radi u javnom bazenu: "Svijet je poludio!"
Pogledao kroz prozor na zgradi, a ono što je vidio morao je podijeliti s drugima
Zanimljivo
Pogledao kroz prozor na zgradi, a ono što je vidio morao je podijeliti s drugima
Ovo je balkanski radar! Urnebesni način prijevoza inspirirao odličnu foru
Zanimljivo rješenje
Ovo je balkanski radar! Urnebesni način prijevoza inspirirao odličnu foru
tech
Američka vojska će se za veću ubojitost na bojištu oslanjati na umjetnu inteligenciju, a Googleov Gemini je prvi u redu
AI će odlučivati o životima?
Američka vojska će se za veću ubojitost na bojištu oslanjati na umjetnu inteligenciju, a Googleov Gemini je prvi u redu
Kemikalija pronađena u jednoj vrsti čokolade povezana sa sporijim biološkim starenjem
Vrlo uzbudljivo otkriće
Kemikalija pronađena u jednoj vrsti čokolade povezana sa sporijim biološkim starenjem
Astronomi promatrali rijedak kozmički fenomen udaljen 880 svjetlosnih godina od nas: "Ovo je uistinu prekretnica"
Pomoću teleskopa James Webb
Astronomi promatrali rijedak kozmički fenomen udaljen 880 svjetlosnih godina od nas: "Ovo je uistinu prekretnica"
sport
Susjedi otkrili: "Hrvatska želi prijateljsku utakmicu s nama prije Svjetskog prvenstva"
Bilo bi lijepo
Susjedi otkrili: "Hrvatska želi prijateljsku utakmicu s nama prije Svjetskog prvenstva"
Transferi: Šahtar želi Šimuna Hrgovića iz Hajduka!
Bit će to lijepa odšteta
Na pomolu milijunski transfer Hajduka: Cijeli posao dogovaraju Darijo Srna i Andy Bara!
Istra i Rijeka nastavit će utakmicu uz rijetko viđeno pravilo, moglo bi se dogoditi nešto nezamislivo
ZNA SE I KAD
Istra i Rijeka nastavit će utakmicu uz rijetko viđeno pravilo, moglo bi se dogoditi nešto nezamislivo
tv
U dobru i zlu: Stjerala ga je u kut – hoće li joj reći istinu?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Stjerala ga je u kut – hoće li joj reći istinu?
MasterChef: Ante Vukadin vraća se u MasterChef - za kandidate je pripremio poseban zadatak!
PLATINASTA KARTICA
Ante Vukadin vraća se u MasterChef - za kandidate je pripremio poseban zadatak!
MasterChef: Sirova janjetina za TOP 7! Otto baš i nije dobro započeo novi tjedan
NEUGODNO
Sirova janjetina za TOP 7! Otto baš i nije dobro započeo novi tjedan
putovanja
Bez "kemije", rafiniranog šećera i brašna: Zagrebačka adresa na koju se ide po zdrave kolače i grickalice za blagdane
Domaće i slasno
Bez "kemije", rafiniranog šećera i brašna: Zagrebačka adresa na koju se ide po zdrave kolače i grickalice za blagdane
Tjedni jelovnik brza jela od 15.12. do 21.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Fino, brzo i bez puno kompliciranja: 7 jela za svaki dan ovoga tjedna idealnih za zimu
Najjeftinija europska skijališta 2026.
Povoljnije od Bugarske
685 eura za sedam dana skijanja: Ovo je “najjeftinije” europsko skijalište za 2026. godinu
novac
30 hrvatskih tvrtki upitali smo kolike božićnice isplaćuju. Neke daju i 13. plaću
šaroliki iznosi
30 hrvatskih tvrtki upitali smo kolike božićnice isplaćuju. Neke daju i 13. plaću
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Rekordni pad investicija i maloprodaje — najveća ekonomija svijeta ulazi u opasnu zonu
znak za uzbunu
Rekordni pad investicija i maloprodaje — najveća ekonomija svijeta ulazi u opasnu zonu
lifestyle
Naknada za tjelesno oštećenje zbog bolesti: Tko ima pravo na nju?
Sve što trebate znati
Naknada za tjelesno oštećenje zbog bolesti: Tko ima pravo na nju?
Recept za limunčiće
Prefini
Ovog Božića svi rade limunčiće, evo provjereni recept
Recept za lješnjak gnijezda
Lješnjak gnijezda
Baš ih volimo, a vi? Ovo je jedan od najjednostavnijih recepata za blagdanske kolačiće
sve
Naknada za tjelesno oštećenje zbog bolesti: Tko ima pravo na nju?
Sve što trebate znati
Naknada za tjelesno oštećenje zbog bolesti: Tko ima pravo na nju?
Anđa Marić otvorila dušu o svom sinu
''Osjećam se odgovornom...''
Javno i bolno priznanje Anđe Marić: ''Moj sin je ovisnik, alkoholičar...''
Recept za limunčiće
Prefini
Ovog Božića svi rade limunčiće, evo provjereni recept
Hot Frog - 7
Hot Frog

Poštene cijene, goleme porcije: "Hotdogerija" na Trešnjevci iz koje nećete otići gladni

Hrana u Hot Frogu je nepretenciozna, baš kao i ugođaj u lokalu kakav nedostaje u sterilnim fast food lancima... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Stari grad Dubovac Hrana i piće
    Kastel

    Bajka za gurmane: Utvrda zbog koje vrijedi krenuti prema Karlovcu i otkrivati uzbudljive okuse

  • Health'n'Joy Hrana i piće
    Domaće i slasno

    Bez "kemije", rafiniranog šećera i brašna: Zagrebačka adresa na koju se ide po zdrave kolače i grickalice za blagdane

  • Hot Frog - 7 Hrana i piće
    Hot Frog

    Poštene cijene, goleme porcije: "Hotdogerija" na Trešnjevci iz koje nećete otići gladni

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close