• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Vrhunski gableci, studentske cijene: Mjesto na kojem se jede fino i domaće već za 20 ili 30 kuna

Simpatičnu zalogajnicu prije godinu dana otvorio je poznati kulinarski majstor Draško Romac, preko puta Kulturnog spektra, mjesta koje ima poseban status u krugovima bonkulovića, poznatijeg kao "Kod Draška".
Nika Borovac 15.02.2022 07:31 komentari
viber Created with Sketch.
Kantina Galerija - 4
Kantina Galerija - 4 (Foto:Nika Borovac)

Galerija Kantina Galerija - 6 8 Kantina Galerija - 5 8 Kantina Galerija - 3 8 Kantina Galerija - 2 8

U trendu Meso s ražnja/Ilustracija Nije jeftino, ali je fino Balkan u rukavicama: Novo hit-mjesto u Zagrebu na kojem se cijeli dan prodaju prasetina i janjetina s ražnja Nutellotti, Šačica sastojaka Savršeni nutellotti: Recept za husarske kekse od čokolade i lješnjaka koji su gotovi za pola sata Salata od krumpira Prefina! Savršen prilog uz pečeno meso: Recept za kremastu salatu od krumpira

Nađete li se u centru Zagreba i poželite pojesti nešto fino i domaće po prijateljskim cijenama, možete krenuti prema Frankopanskoj ulici. Kada dođete do broja 22, uđite u dvorište i hodajte do kraja, gdje će vas s desne strane dočekati Kantina Galerija. Simpatičnu zalogajnicu prije godinu dana otvorio je poznati kulinarski majstor Draško Romac, preko puta Kulturnog spektra, mjesta koje ima poseban status u krugovima bonkulovića, poznatijeg kao "Kod Draška".

Moglo bi se reći da je Kantina nastala iz filantropske želje. U vrijeme kada su zalogajnice s domaćim jelima izgurale pekarnice i objekti brze prehrane studentima, osim menzi s često upitnom kvalitetom, nije preostalo puno mjesta na kojim bi mogli pojesti dobar ručak koji si mogu priuštiti. Kako nam priča gospodin Romac, zarada nije bila povod za otvaranje Kantine. Ideja je da se studenti hrane zdravo, a zalogajnica pokrije troškove tako da ne bude u minusu. Kolone pred pekarnicama i hrana koja ne čini dobro tijelu, a ni duhu navele su vlasnika da učini nešto dobro za gastronomsku sliku grada, ponajprije mladih, na kojima svijet ostaje.

U susjedstvu Dramske, Muzičke i Prava, Kantina Galerija nastala je prvenstveno radi studenata, ali ne morate imati X-icu da biste fino jeli. No studenti Akademije dramske umjetnosti imaju poseban popust pa hranu u Kantini i plaćaju deset kuna manje od ostalih.

Ondje se možete najesti već za 20 kuna, koliko koštaju sendviči i juha, a do 15 kuna više platite ćete domaća variva, jela od piletine, salate od hobotnice i tune, klasične ili vege burgere, tortilje, bruskete od avokada i kozica…

Hrana koja se poslužuje u Kantini kuha se u Kulturnom spektru, a ako želite pojesti nešto mimo cjenika ili dnevnih jela zalogajnice, najbolje je porazgovarati s domaćinima i pitati ih "što se kuha preko puta". Pa i naručiti nešto što vam se svidi po nižim cijenama nego što se kreću u restoranu, koji je zatvorenog tipa jer da biste mogli navratiti u "Spektar", potrebno je biti član kluba.

Chef Ognjen Vukelić,
 koji s Draškom radi 15 godina, dijeli viziju o jelima od domaćih i lokalnih sastojaka po koje se ide na Dolac. Upravo o namirnicama i sezoni ovisi jelovnik, a chef Vukelić naglašava kako u kuhinji nema mjesta pojačivačima okusa ni kupovnim praškovima. Dok na stol iz Kantine iznosi minestrone s pužićima koji miriše na povrće, začine i maslinovo ulje te svinjski gulaš s krumpirom pripremljen "po školski", Ognjen nam priča kako nema potrebe za zaprškama. 

Kao pojačanje u Kantini pridružio se i Hrvoje Deanović, kuhar iz Jelse s otoka Hvara, koji je kuhao posvuda – od kruzera i kantina velikih firmi i cateringa do zagrebačkog ribljeg restorana Bonaca.

Osim minestronea i gulaša, na ploči s dnevnim jelima petkom se nađu i lignje sa zagorskim žgancima, tjestenina s tunom, kao i bakalar.

A članovi kluba kod Draška pak najviše vole doći srijedom, kada su pohani piceki. Ma luduje se i za ajngemahtecom, telećim bečkim koji visi na sve strane s tanjura, navraća se zbog pašticade, špek-fileka, čobanca i graha, koji se skuplja do posljednje kapljice vrućim domaćim kruhom hrskave korice što se hvali na sva usta. U Draškovim tanjurima guštali su i guštaju predsjednici, premijeri, veleposlanici, kulturnjaci, biznismeni, čak i Nobelovci.

Leut - 3 Leut - 3 (Foto: Romeo Ibrišević)

Nemojte da vas začudi to što je Draško Romac otvorio Kantinu iz dobre namjere. Oni koji ga poznaju to znaju. Jer kad si on nešto zacrta – ne odustaje. I sam kaže kako mu karakter ne dopušta da diže ruke od onoga što želi, a to dokazuju i njegove pustolovine leutom po Europi, o kojima bi se mogle pisati knjige i snimati filmovi.

Drveni brod od tek sedam i pol metara, 120 godina i s latinskim jedrom u kojeg se Romac zaljubio kada ga je ugledao na Murteru uopće nije predviđen za duge plovidbe. Ali leut je obišao Europu. A Draško i jedrenjak su više puta jedva "izvukli živu glavu".

Draško Romac se odlučio na hrabri pothvat koji je trajao tri puta po 40 dana, a na jednom od njih pridružio mu se i fotograf Romeo Ibrišević, koji potvrđuje da se radi o ludom, predivnom, opasnom i nezaboravnom putovanju koje će pamtiti dok je živ.

Kada ga pitaju zašto se odlučio na avanturu, Romac uz smijeh odgovara: "Zato što nisam znao da ne mogu, ali sad znam!" To kaže tek nakon što je svoj san pretvorio u stvarnost i ispisao milje i milje uspomena na plovidbu Europom svim morima i najvećim rijekama u trošnoj jedrilici. Skakanje iz broda za divljih oluja, popravljanje broda, nasukavanja, ali i topli dočeci na obalama onih koji znaju o kakvom se brodu i pustolovini radi obilježili su avanturu.  

Draško Romac zaokružio je Europu od Jezera na Murteru, preko Sicilije, Sardinije, Korzike i Monte Carla da bi stigao do Francuske, gdje je nastavio ploviti Rhonom i Seinom do Pariza, zatim Engleske i Londona. Od La Manchea pa kanalima kroz Belgiju i Nizozemsku do Njemačke, Rajne i Majne, do Dunava i Beča, Osijeka, Beograda te Crnog mora, Istanbula, Atene, Crne Gore do Murtera.

Jedinstveni leut mogao bi se naći na Makarskoj rivi, gdje bi kao turistička atrakcija izazivao divljenje i pozornost, naravno, ako oni koji to trebaju prepoznaju njegovu vrijednost i potencijal, a do tada možemo pratiti hoće li Draška Romca nadahnuti još kakav hrabar i pozornosti vrijedan projekt...  

  • #gdje sjesti
  • #kantina galerija
  • #draško romac
  • #zalogajnica
  • #Restoran
  • #Romeo Ibrišević
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Putovanja su puna uspomena, ali znate li što sve možete donijeti u koferu?
Oglas
Putovanja su puna uspomena, ali znate li što sve možete donijeti u koferu?
Uspijevaju svaki put: Recept za savršene prhke kekse s komadićima čokolade
Taman za blagdane
Uspijevaju svaki put: Recept za savršene prhke kekse s komadićima čokolade
Recepti za torte za blagdane
Božanstvenog okusa
Ove torte savršen su izbor za Božić i blagdane – imamo 10 fantastičnih recepata za sve ukuse
Balkan u rukavicama: Novo hit-mjesto u Zagrebu na kojem se cijeli dan prodaju prasetina i janjetina s ražnja
Nije jeftino, ali je fino
Balkan u rukavicama: Novo hit-mjesto u Zagrebu na kojem se cijeli dan prodaju prasetina i janjetina s ražnja
Tjedni blagdanski jelovnik od 22.12. do 28.12. 2025.
Tjedni jelovnik
7 (ne)tipičnih jela za svaki dan ovoga blagdanskog tjedna koji se lako spremaju – i bez puno živciranja
Pogodite koji: Na popisu najboljih mjesta za uživanje u mirovini našao se i jedan naš grad
More i sunce
Ne trebate daleko i Split je na listi: Amerikanci sastavili popis od 12 najboljih mjesta na svijetu za uživanje u mirovini
Europski narod koji nije poput ostalih: Svatko plaća svoje, a iskrenost im je na granici s bezobrazlukom
(Ne)pomirljive razlike
Europski narod koji nije poput ostalih: Svatko plaća svoje, a iskrenost im je na granici s bezobrazlukom
Hit-sendviči zbog kojih Splićani stoje u redovima konačno u Zagrebu
Focaccina
Hit-sendviči zbog kojih Splićani stoje u redovima stigli i u Zagreb
Balkan u rukavicama: Novo hit-mjesto u Zagrebu na kojem se cijeli dan prodaju prasetina i janjetina s ražnja
Nije jeftino, ali je fino
Balkan u rukavicama: Novo hit-mjesto u Zagrebu na kojem se cijeli dan prodaju prasetina i janjetina s ražnja
Savršeni nutellotti: Recept za husarske kekse od čokolade i lješnjaka koji su gotovi za pola sata
Šačica sastojaka
Savršeni nutellotti: Recept za husarske kekse od čokolade i lješnjaka koji su gotovi za pola sata
Savršen prilog uz pečeno meso: Recept za kremastu salatu od krumpira
Prefina!
Savršen prilog uz pečeno meso: Recept za kremastu salatu od krumpira
"Ovako se oblačim za izlazak iz kuće na –64°C": Kako žive ljudi u najhladnijem gradu na svijetu
Nije im lako
"Ovako se oblačim za izlazak iz kuće na –64°C": Kako žive ljudi u najhladnijem gradu na svijetu

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
U Sjevernoj Karolini se srušio mali zrakoplov, ima mrtvih
ZAPALIO SE
Avion se srušio ubrzo nakon polijetanja: Ima mrtvih
Policija objavila detalje brutalnog napada na Hrvate kod Graza
PRESRETNUTI NA AUTOCESTI
Otkriveni detalji divljačkog napada huligana na Hrvate, tukli ih palicama i drškama sjekira: "Svjedoci su bili prestravljeni"
VIDEO Raspašoj na božićnom domjenku sindikata ZET-a: Muškarac gol plesao na stolu, izbila brutalna tučnjava s bendom
Kaos na tulumu
VIDEO Raspašoj na božićnom domjenku sindikata ZET-a: Muškarac gol plesao na stolu, izbila brutalna tučnjava s bendom
show
Preminuo Chris Rea
nakon teške bolesti
Preminuo pjevač čiji je božićni singl veliki hit u Hrvatskoj, imao je 74 godine
Pogledajte kako izgleda Božić u domu Marka Perkovića Thompsona
dala si je truda!
Blagdani u Thompsonovom domu: Iznenadit će vas što je njegova supruga pripremila za Božić!
Bloom i Nenad Tatarinov pružili Maji podršku na Supertalentu
nitko nije očekivao!
Iznenađenje u loži! Bivši suprug Maje Šuput sa sinom se pojavio na finalu Supertalenta
zdravlje
4 najpodmuklija znaka raka mokraćnog mjehura koje mnogi najčešće zanemaruju
Pazite!
4 najpodmuklija znaka raka mokraćnog mjehura koje mnogi najčešće zanemaruju
Znanstvenici otkrili: Samo jedna večernja navika može vam dramatično sniziti krvni tlak!
Važno!
Znanstvenici otkrili: Samo jedna večernja navika može vam dramatično sniziti krvni tlak!
Opasni virus već se širi prije blagdana: Stručnjaci upozoravaju na jednu od najgorih sezona dosad
Oprez!
Opasni virus već se širi prije blagdana: Stručnjaci upozoravaju na jednu od najgorih sezona dosad
zabava
Kuća s Vira postala internetski hit, a razlog je uređenje! Pogledajte kako su je ukrasili
Zanimljivo rješenje
Kuća s Vira postala internetski hit, a razlog je uređenje! Pogledajte kako su je ukrasili
Divovski pas najveća je maza na svijetu, svi bi htjeli ovakvog nježnog diva
Preslatko!
Divovski pas najveća je maza na svijetu, svi bi htjeli ovakvog nježnog diva
Vlasniku nije bilo jasno zašto ga je pas probudio usred noći, a onda je pogledao snimku…
Kakav šok!
Vlasniku nije bilo jasno zašto ga je pas probudio usred noći, a onda je pogledao snimku…
tech
Obitelj ga je tražila gotovo 30 godina, a njegov pronalazak iznenadio je sve
U potpunosti isti
Obitelj ga je tražila gotovo 30 godina, a njegov pronalazak iznenadio je sve
Bankrot kompanije koja je popularna i u Hrvatskoj: To je “tragedija za potrošače”
Jeste koristili njihove proizvode?
Bankrot kompanije koja je popularna i u Hrvatskoj: "To je tragedija za potrošače"
Fotograf tražio jelene, a nabasao na spektakularno otkriće staro 200 milijuna godina
Visoko na litici
Fotograf tražio jelene, a nabasao na spektakularno otkriće staro 200 milijuna godina
sport
Panika u Cityju: Guardiola naredio upravi što mora napraviti s Gvardiolom
šakom o stol
Panika u Cityju: Guardiola naredio upravi što mora napraviti s Gvardiolom
Guardiola zaprijetio, Gvardiol i društvo dobili ultimatum: "Tko to napravi, neće igrati!"
Mrtav ozbiljan
Guardiola zaprijetio, Gvardiol i društvo dobili ultimatum: "Tko to napravi, neće igrati!"
Toni Fruk izabran za najboljeg igrača HNL-a: Zahvalio se Marku Livaji
Pale lijepe riječi
Toni Fruk dirnut Livajinom gestom: "To pokazuje veličinu"
tv
MasterChef: U posljednjem gastroduelu sezone kandidatima će pomoći bivši kandidat MasterChefa
NE PROPUSTITE!
U posljednjem gastroduelu sezone kandidatima će pomoći bivši kandidat MasterChefa
Supertalent: Pobjednici 12. sezone Supertalenta su ! Je li vaš favorit pobijedio?
IMAMO POBJEDNIKA!
Pobjednici 12. sezone Supertalenta su Duo Turkeev & Kids! Je li vaš favorit pobijedio?
MasterChef: ANKETA: TOP 6 - tko ima najveće šanse za ulazak u finale MasterChefa?
INTENZIVNO!
ANKETA: TOP 6 - tko ima najveće šanse za ulazak u finale MasterChefa?
putovanja
Balkan u rukavicama: Novo hit-mjesto u Zagrebu na kojem se cijeli dan prodaju prasetina i janjetina s ražnja
Nije jeftino, ali je fino
Balkan u rukavicama: Novo hit-mjesto u Zagrebu na kojem se cijeli dan prodaju prasetina i janjetina s ražnja
Recepti za torte za blagdane
Božanstvenog okusa
Ove torte savršen su izbor za Božić i blagdane – imamo 10 fantastičnih recepata za sve ukuse
Savršen prilog uz pečeno meso: Recept za kremastu salatu od krumpira
Prefina!
Savršen prilog uz pečeno meso: Recept za kremastu salatu od krumpira
novac
Omiljeni američki viski gasi proizvodnju 1. siječnja. Za sve je kriv Donald Trump
Žrtva trgovinskog rata
Omiljeni američki viski gasi proizvodnju 1. siječnja. Za sve je kriv Donald Trump
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Lovable je upravo iznjedrio jednog od najmlađih europskih milijardera koji je sam izgradio bogatstvo
Najbrže rastući startup u povijesti
Lovable je upravo iznjedrio jednog od najmlađih europskih milijardera koji je sam izgradio bogatstvo
lifestyle
4 najpodmuklija znaka raka mokraćnog mjehura koje mnogi najčešće zanemaruju
Pazite!
4 najpodmuklija znaka raka mokraćnog mjehura koje mnogi najčešće zanemaruju
Rezultati ankete: Najljepša misica svih vremena
NAJBOLJA OD NAJBOLJIH
Više od 4800 čitateljica odabralo je najljepšu misicu svih vremena, čarobna je
Ulična moda Zagreb u minici i efektnim čizmama
Žena sa stilom
Crnka iz Zagreba u potpuno crnoj kombinaciji koja je tip-top, no čizme su glavni adut
sve
4 najpodmuklija znaka raka mokraćnog mjehura koje mnogi najčešće zanemaruju
Pazite!
4 najpodmuklija znaka raka mokraćnog mjehura koje mnogi najčešće zanemaruju
Panika u Cityju: Guardiola naredio upravi što mora napraviti s Gvardiolom
šakom o stol
Panika u Cityju: Guardiola naredio upravi što mora napraviti s Gvardiolom
Guardiola zaprijetio, Gvardiol i društvo dobili ultimatum: "Tko to napravi, neće igrati!"
Mrtav ozbiljan
Guardiola zaprijetio, Gvardiol i društvo dobili ultimatum: "Tko to napravi, neće igrati!"
Meso s ražnja/Ilustracija
Nije jeftino, ali je fino

Balkan u rukavicama: Novo hit-mjesto u Zagrebu na kojem se cijeli dan prodaju prasetina i janjetina s ražnja

Kilogram odojka ćete platiti 34,80 eura, a kilogram janjetine 44, 80 eura - najmanja količina koju možete naručiti je 250 grama... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • DoBar - 6 Hrana i piće
    Izvan sezone

    DoBar doručak s pogledom na more: Mjesto na kojem ljubitelji glazbe, vina i hrane dolaze na svoje

  • Stari grad Dubovac Hrana i piće
    Kastel

    Bajka za gurmane: Utvrda zbog koje vrijedi krenuti prema Karlovcu i otkrivati uzbudljive okuse

  • Meso s ražnja/Ilustracija Hrana i piće
    Nije jeftino, ali je fino

    Balkan u rukavicama: Novo hit-mjesto u Zagrebu na kojem se cijeli dan prodaju prasetina i janjetina s ražnja

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close