Potraga za praktičnim i lako dostupnim mjestom u prirodi na kojem se može dobro pojesti, nešto zanimljivo vidjeti i uživati u proljetnom zelenilu prirode, odvela nas je u okolicu Samobora. Točnije, svega 10 minuta vožnje od centra grada.

Gostionica „Kod špilje“ ili kako ju još zovu „Grgos špilja“ gastro je utočište izletnika, ali i domaćih u Samoboru, tj. selu Otruševec.

Prostrane dvorane u toplim tonovima i ogromna terasa u zelenilu sa suncobranima na prvu nas podsjećaju na imanja iz španjolskih serija. Stvarnu lokaciju odaju drvene rezbarije, stare slike i ukrasi koji podsjećaju da ste „ušuškani“ u zelenilu i idili samoborskih brežuljaka.

Već sam naziv odaje da ovo nije obična gostionica, jer se preko puta nje podno šume nalazi prava pravcata špilja. I dok iz restorana dopire miris pečenja, teško je odlučiti se što nas više mami: hrana ili špilja. Pa obiđimo najprije špilju dok se hrana priprema i poslužuje.

Vrata koja vode pod zemlju

Špilju je otkrio Josip Grgos 1973. godine dok je sa svojom suprugom Janom odvaljivao kamen za pečenje u vlastitoj vapnari. Odjednom se pred njima ukazao ulaz u špilju – kopali su i kopali tjednima poslije, i otkrivali samo još veće dubine. Ispostavilo se da je riječ o špilji prepunoj siga raznih veličina.

Osposobili su je i opremili o vlastitom trošku kako bi posjetitelji mogli neometano uživati unutra. Godinu dana kasnije proglašena je zaštićenim spomenikom prirode.

Istraženi dio špilje dug je 46 metara, a 2000-ih otkrivena je i nova, još dulja špilja. Podsjetimo da, premda dolaze topliji dani koji će vas sigurno namamiti na izlet u Samobor, ponesete jaknu ili nešto toplije da obući jer je u špilji svježih 8 stupnjeva.

A kad izađete iz hladne špilje, najbolje je ugrijati se finom hranom.

Što je na meniju?

Ne dajte da vas gladne oči prevare inače ćete se uništiti već u predjelima: kuhanoj šunki, samoborskoj salami, sirevima, vrhnju, čvarcima…

Na meniju su i domaće juhe u raznim varijantama, a slijede ih odabiri pravih gurmana: pastrva, žablji kraci, jelenji odresci u umaku, teleći kotleti, patka s mlincima itd. Za vegetarijance su tu fina rižota s vrganjima i tikvicama, domaći žganci, njoki s gorgonzolom… Sve to uz prigodnu čašicu!

Za kraj osladite brk s čim drugim nego samoborskom kremšnitom (no ima tu i štrudli, makovnjača, palačinki…) i kavicom.

Restoran se nalazi na imanju u sklopu kojeg se nalaz i parking. Posjete špilji moguće su svakim danom od 12 do 17 h (osim ponedjeljkom kada gostionica ne radi) a ulaznica košta od 15 do 25 kuna za djecu tj. odrasle.

Ovdje se nalazi i poučna staza Otruševec na kojoj ćete kroz sat i pol laganog hoda kroz šumu doći do vidikovca s kojeg se pruža divan pogled na dolinu Save i Medvednicu, te vinograde koji su u jednom trenutku postali i povijesna nalazišta.

Taman za malo doći k sebi nakon ručka i zaokružiti lijep izlet.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju