Odabirom luka utječemo i na okus jela, ovisno o tome želimo li da bude više ili manje pikantno, da ima slatku notu ili hrskavi element. Koliko je vrsta luka, toliko je i varijacija pripreme jela, a vrsni kuhari točno znaju kada koristiti žuti luk, a kada srebrenac, ljutiku ili pak mladi luk.

Žuti luk ima intenzivan okus dok je sirov, ali tijekom kuhanja daje slatku i kremastu notu jelu. Dobro podnosi dugo kuhanje pa je najbolji izbor za juhe i variva te krepke umake. Dobar je izbor za karameliziranje, kao i u svakom receptu koji ne traži specifičnu vrstu luka.

Ljubičasti luk ima pikantnu notu, ali blažu aromu od žutog. Odličan je za sendviče pune okusa, ali i u kombinaciji s ribom ili morskim plodovima. Zahvaljujući lijepoj boji koristi se sirov za dekoraciju, primjerice u salatama s vrhnjem ili jogurtom. U internacionalnim kuhinjama koristi se za blagu, pomalo ljepljivu marmeladu koja se kombinira s paštetama ili mesom.

Mladi luk ima blagi okus. Bijeli dio se može koristiti za gotova jela, ali i kratko kuhanje ili prženje (stir fry), a ukusan je i sirov. Zeleni dio lijep je ukras salatama i juhama.

Kefir Hrana i piće Prirodni "antibiotik": Napitak od 2 kune koji bismo trebali uzimati svaki dan

Ljutika (luk kozjak) ima delikatan okus i dobar je izbor za sofisticirana jela u kojima ne želite postići blagu aromu luka. Možete je koristiti u namazima i paštetama, najbolje sitno sjeckanu. Odlična je i marinirana u vinskom octu sa začinima.

Srebrenac ne može dugo stajati pa mu je sezona vrlo kratka. Najnježniji je među „rođacima“ i najbolji odabir za sirova jela poput sendviča, wrapova i salata.

Zašto je susjedov ukusniji? 10 grešaka zbog kojih vam ajvar ispada loše Ajvar - 3 Ajvar - 2 Ajvar - 1 +1 Ajvar - 5
 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju