Ako ste se pridružili globalnom pokretu Veganuary i u mjesecu siječnju odlučili jesti isključivo hranu biljnog porijekla, ovo je pravi recept za vas. Donosimo vam vegansku verziju za pržene kolutiće liganja.

Umjesto lignji upotrebljavaju se poljske krivonoške, poznatije i pod nazivom kraljevske bukovače. Te gljive karakteriziraju smeđi klobuci i bijele deblje stapke koje ostaju čvrste i nakon termičke obrade, a imaju okus sličan vrganjima.

Kraljevske bukovače idealan su izbor za ovaj recept – možete ih izrezati i oblikovati po vlastitoj želji, panirati bez upotrebe jaja i mlijeka, a potom ispržiti u dubokom ulju i poslužiti uz prilog po želji.

Ovaj recept obuhvaća dvije mogućnosti – gljive možete samo izrezati panirati i ispržiti u dubokom ulju. Ako želite gljivama dodati još umami okusa, prethodno ih prokuhajte u temeljcu na bazi algi i umaka od soje.

Kraljevske bukovače idealan su izbor za ovaj recept Kraljevske bukovače idealan su izbor za ovaj recept (Foto: Shutterstock)

Sastojci:

  • 2-3 veće kraljevske bukovače
  • 250 ml mineralne vode
  • 125 g brašna
  • 80 g kukuruznog škroba
  • 65 ml umaka od soje
  • ½ čajne žličice češnjaka u prahu
  • ½ čajne žličice dimljene paprike u prahu
  • 2-3 lista nori alga
  • biljno ulje za prženje
  • sol i papar po želji

Priprema:

  1. Očistite gljive, narežite ih na kriške debljine oko jednog centimetra i izdubite rupe u sredini kruga kako biste dobili kolutiće nalik na one od lignji. Ostatak gljiva upotrijebite u nekom drugom receptu i jelu.
  2. Zagrijte lonac vode, dodajte umak od soje i nori alge te narezane kolutiće gljiva. Poklopite lonac i kuhajte sve zajedno barem pola sata da gljive omekšaju.
  3. Ocijedite gljive i stavite ih sa strane.
  4. Napravite smjesu za paniranje: pomiješajte brašno, kukuruzni škrob, češnjak u prahu, dimljenu papriku u prahu, sol i papar, pa u nju postupno ulijevajte mineralnu vodu. Miješajte sastojke dok ne dobijete smjesu nalik na onu za palačinke. Smjesa bi se trebala zalijepiti za gljivu kad je uronite u nju. Možda vam neće biti potrebna sva količina mineralne vode da postignete željenu teksturu smjese.
  5. Gljive ispržite u dubokom ulju oko dvije minute sa svake strane dok ne dobiju lijepu zlatnožutu boju i ne postanu hrskave. Stavite ih na papir za upijanje masnoće.
  6. Ako ih ne želite pržiti u ulju, ispeći ih možete i u fritezi na vrući zrak oko 10 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva. Okrenite ih na drugu stranu na polovici pečenja.
  7. Pržene kolutiće gljiva poslužite uz umak po želji. Dobar tek!

Sarma, francuska salata i makovnjača: Blagdanski recepti bez mesa, jaja, sira i mlijeka Veganska makovnjača Divna čokoladna krema može se postići upotrebom svilenog tofua Francusku salatu možete napraviti i bez jaja +0 Sarma se može napraviti i sa sastojcima biljnog porijekla

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju