Ako ste se pridružili globalnom pokretu Veganuary i u mjesecu siječnju odlučili jesti isključivo hranu biljnog porijekla, ovo je pravi recept za vas. Donosimo vam vegansku verziju za pržene kolutiće liganja.
Umjesto lignji upotrebljavaju se poljske krivonoške, poznatije i pod nazivom kraljevske bukovače. Te gljive karakteriziraju smeđi klobuci i bijele deblje stapke koje ostaju čvrste i nakon termičke obrade, a imaju okus sličan vrganjima.
Kraljevske bukovače idealan su izbor za ovaj recept – možete ih izrezati i oblikovati po vlastitoj želji, panirati bez upotrebe jaja i mlijeka, a potom ispržiti u dubokom ulju i poslužiti uz prilog po želji.
Ovaj recept obuhvaća dvije mogućnosti – gljive možete samo izrezati panirati i ispržiti u dubokom ulju. Ako želite gljivama dodati još umami okusa, prethodno ih prokuhajte u temeljcu na bazi algi i umaka od soje.
Sastojci:
- 2-3 veće kraljevske bukovače
- 250 ml mineralne vode
- 125 g brašna
- 80 g kukuruznog škroba
- 65 ml umaka od soje
- ½ čajne žličice češnjaka u prahu
- ½ čajne žličice dimljene paprike u prahu
- 2-3 lista nori alga
- biljno ulje za prženje
- sol i papar po želji
Priprema:
- Očistite gljive, narežite ih na kriške debljine oko jednog centimetra i izdubite rupe u sredini kruga kako biste dobili kolutiće nalik na one od lignji. Ostatak gljiva upotrijebite u nekom drugom receptu i jelu.
- Zagrijte lonac vode, dodajte umak od soje i nori alge te narezane kolutiće gljiva. Poklopite lonac i kuhajte sve zajedno barem pola sata da gljive omekšaju.
- Ocijedite gljive i stavite ih sa strane.
- Napravite smjesu za paniranje: pomiješajte brašno, kukuruzni škrob, češnjak u prahu, dimljenu papriku u prahu, sol i papar, pa u nju postupno ulijevajte mineralnu vodu. Miješajte sastojke dok ne dobijete smjesu nalik na onu za palačinke. Smjesa bi se trebala zalijepiti za gljivu kad je uronite u nju. Možda vam neće biti potrebna sva količina mineralne vode da postignete željenu teksturu smjese.
- Gljive ispržite u dubokom ulju oko dvije minute sa svake strane dok ne dobiju lijepu zlatnožutu boju i ne postanu hrskave. Stavite ih na papir za upijanje masnoće.
- Ako ih ne želite pržiti u ulju, ispeći ih možete i u fritezi na vrući zrak oko 10 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva. Okrenite ih na drugu stranu na polovici pečenja.
- Pržene kolutiće gljiva poslužite uz umak po želji. Dobar tek!
Sarma, francuska salata i makovnjača: Blagdanski recepti bez mesa, jaja, sira i mlijeka