Galerija Veganska makovnjača 0 Divna čokoladna krema može se postići upotrebom svilenog tofua 0 Francusku salatu možete napraviti i bez jaja 0 Sarma se može napraviti i sa sastojcima biljnog porijekla 0

U trendu Limun kocke s grčkim jogurtom Jednostavno Lagane, osvježavajuće i silno ukusne: Recept za limun kocke s grčkim jogurtom Slani kolač s tikvicama i parmezanom Brzo i prefino Bolji od kruha: Recept za slani kolač s tikvicama i parmezanom Osijek Slavonski izlet Prije sam obišao Andaluziju, Maroko, Siciliju... Dojmovi mog prvog posjeta Osijeku, koji mi se praktični nalazi "na pragu"

Što jedu za blagdane ljudi koji ne jedu meso, jaja i sir? Ovo pitanja postavljaju si mnogi koji znaju da tradicionalna blagdanska jela u Hrvatskoj uglavnom obuhvaćaju namirnice životinjskog porijekla poput purice s mlincima, sarme, francuske salate ili pak makovnjače.

Ipak, i njih je moguće "veganizirati" odnosno napraviti sa sastojcima biljnog porijekla. Umjesto mljevenog mesa u sarmi moguće je koristiti biljne alternative ili sastojke prirodnog porijekla kao što su leća, soja i orasi.

Umjesto purice, možete napraviti blagdansku pečenku od sejtana, dok se jaja u kolačima mogu s biljnim uljem, bananom, pireom od jabuke, ili mješavinom mljevenog lana i vode.

Francusku salatu možete napraviti i bez jaja Francusku salatu možete napraviti i bez jaja (Foto: Shutterstock)

Nastavite čitati tekst i pronađite recepte za popularna blagdanska jela pripremljena na malo drugačiji način.

Blagdanska pečenka s krumpirima

Na prosinački jelovnik uvrstite ovu slasnu pečenku od sejtana koja vam omogućava da uživate u blagdanima bez grižnje savjesti. Prijatelji životinja s nama su podijelili recept.

Francuska salata

Francuska salata neizbježan je dio blagdanskog stola. Tradicionalno se priprema od krumpira, graška, mrkve, kiselih krastavaca, kuhanih jaja i majoneze.

Ako ne smijete konzumirati jaja ili ste odlučili ograničiti unos te namirnice, kuhana jaja izuzmite iz recepta. Umjesto klasične majoneze, napravite onu biljnog porijekla od ulja i sojina mlijeka sa štapnim mikserom. Imamo recept!

Sarma

Umjesto s mljevenim mesom, listove kiselog zelja možete napuniti finom kombinacijom leće, tofua, drobljenih oraha i začina. Jelena Šarkanović, autorica knjige Balkan Vegan s nama je podijelila svoj recept za vegansku sarmu.

Veganska makovnjača Veganska makovnjača (Foto: Prijatelji životinja)

Makovnjača

Kakav bi to bio blagdanski stol bez fine makovnjače? Ovaj slatki kolač od mljevenog maka popularan je izbor mnogih tijekom Božića u Hrvatskoj, ali i dobrom dijelu Europe.

U tradicionalnom receptu za makovnjaču mogu se naći namirnice poput jaja i mlijeka, no možete ih zamijeniti biljnim alternativama od zobi, soje ili badema te biljnim uljem. Imamo recept.

Biskvit za tortu

Biskvit je baza za pripremu raznih torta , a u koje obično idu jaja, mlijeko i maslac. No sočan biskvit možete pripremiti i bez tih namirnica po ovom receptu.

Kada ispečete i ohladite biskvit premažite ga pudingom od vanilije koje se priprema bez kapi mlijeka ili ovom bogatom kremom na bazi čokolade.

Još recepata s namirnicama biljnog porijekla pronađite ovdje.

Hit u Austriji: Rasprodani jestivi proizvod koji izgleda poput lososa, ali nema nikakve veze s ribom 3D ispisana biljna zamjena za losos austrijske tvrtke Revo Foods - 3 3D ispisana biljna zamjena za losos austrijske tvrtke Revo Foods - 2 3D ispisana biljna zamjena za losos austrijske tvrtke Revo Foods - 4 +0 3D ispisana biljna zamjena za losos austrijske tvrtke Revo Foods - 1