Bez obzira koristite li ih za pripremu majoneze za francusku salatu, u kolačima ili za pisanice, kokošja jaja sastavni su dio uskrsnih blagdana u Hrvatskoj.
Osobe koje ne jedu jaja (i hranu životinjskog porijekla) i dalje mogu uživati u tradicionalnim receptima sa zamjenskim namirnicama.
Mljeveni lan ili chia sjemenke pomiješane s vodom „glume“ jaje u kolačima, a ono se katkad može zamijeniti i pireom od jabuke ili banana.
Veganski omlet od brašna slanutka
(Foto: Shutterstock)
Od biljne zamjene za mlijeko od soje i biljnog ulja sa štapnim mikserom može se napraviti sjajna veganska majoneza. Možete napraviti čak i veganska jaja na oko, kajganu i omlet uz nekoliko mudrih trikova.
Veganski omlet
Umjesto od jaja veganski omlet radi se od brašna slanutka koje je puno bjelančevina, a sljubljuje s biljnim napitkom od soje. Boju omletu daje jarkožuta kurkuma, a karakterističan miris jaja daje mu crna sol (Kala Namak).
Vegansko jaje na oko (Foto: Prijatelji životinja)
Veganska kajgana od tofua
Tofu je iznimno fleksibilna namirnica od koje se mogu napraviti mnoga jela, pa čak i veganska kajgana. Tofu zdrobite vilicom ili rukom na manje komade i zapecite na tavi s povrćem po želji i začinima.
Veganska jaja na oko
Od namirnica biljnog porijekla može se ispeći i vegansko jaje na oko. Biljni bjelanjak napravite uz pomoć tofua i cvjetače, a žumanjak stvorite uz pomoć mrkve i agar agara.
Izazov za siječanj: 7 recepata za opasno dobra jela bez mesa, ribe, mlijeka i sira +1