Ako ne smijete jesti jaja ili ne konzumirate hranu životinjskog porijekla – postoji i veganska verzija omleta.

Umjesto od jaja veganski omlet radi se od brašna slanutka koje je puno bjelančevina, a sljubljuje s biljnim napitkom od soje. Boju omletu daje jarkožuta kurkuma, a karakterističan miris jaja daje mu crna sol (Kala Namak).

Panelle je ukusno sicilijansko street food jelo Hrana i piće Samo 5 sastojaka! Recept za pržene "palačinke" pune proteina koje obožavaju na jugu Italije

Sastojci za veganski omlet:
200 ml biljnog napitka od soje
100 g brašna od slanutka
2 žlice prehrambenog kvasca
1 čajna žličica jabučnog octa
½ čajne žličice sode bikarbone
½ čajne žličice kurkume u prahu
½ čajne žličice češnjaka u prahu
1/8 čajne žličice crne soli po želji
sol i papar po želji
biljno ulje

Priprema:
1. Pomiješajte brašno od slanutka s biljnim napitkom od soje da dobijete glatku jednoličnu smjesu.

Pohana cvjetača sve je veći hit u svijetu Hrana i piće Bez jaja i ulja: Najlakši recept za finu pohanu cvjetaču s hrskavom koricom

2. Dodajte sodu bikarbonu i jabučni ocat. Dobro promiješajte.

3. Začinite smjesu s prehrambenim kvascem, soli i paprom, češnjakom u prahu i kurkumom.

4. Na tavi zagrijte nešto biljnog ulja pa izlijte otprilike pola smjese po njoj.

5. Pecite omlet oko pet minuta na laganoj temperaturi dok ne počnete primjećivati mjehuriće uz rub.

6. Dodajte nadjev po želji po sredini omleta pa ga preklopite popola.

7. Poklopite tavu i pustite da se sve zajedno termički obrađuje još oko pet minuta.

8. Ponovite postupak s preostalom smjesom.

9. Poslužite toplo uz sezonsku salatu po želji. Dobar tek!