Ako ne smijete jesti jaja ili ne konzumirate hranu životinjskog porijekla – postoji i veganska verzija omleta.

Umjesto od jaja veganski omlet radi se od brašna slanutka koje je puno bjelančevina, a sljubljuje s biljnim napitkom od soje. Boju omletu daje jarkožuta kurkuma, a karakterističan miris jaja daje mu crna sol (Kala Namak).

Sastojci za veganski omlet:

  • 200 ml biljnog napitka od soje
  • 100 g brašna od slanutka
  • 2 žlice prehrambenog kvasca
  • 1 čajna žličica jabučnog octa
  • ½ čajne žličice sode bikarbone
  • ½ čajne žličice kurkume u prahu
  • ½ čajne žličice češnjaka u prahu
  • 1/8 čajne žličice crne soli po želji
  • sol i papar po želji
  • biljno ulje

Priprema veganskog omleta:

  1. Pomiješajte brašno od slanutka s biljnim napitkom od soje da dobijete glatku jednoličnu smjesu.
  2. Dodajte sodu bikarbonu i jabučni ocat. Dobro promiješajte.
  3. Začinite smjesu s prehrambenim kvascem, soli i paprom, češnjakom u prahu i kurkumom.
  4. Na tavi zagrijte nešto biljnog ulja pa izlijte otprilike pola smjese po njoj.
  5. Pecite omlet oko pet minuta na laganoj temperaturi dok ne počnete primjećivati mjehuriće uz rub.
  6. Dodajte nadjev po želji po sredini omleta pa ga preklopite popola.
  7. Poklopite tavu i pustite da se sve zajedno termički obrađuje još oko pet minuta.
  8. Ponovite postupak s preostalom smjesom.
  9. Poslužite toplo uz sezonsku salatu po želji. Dobar tek!

Recept za finu majonezu bez ijednog jaja koja će biti gotova za manje od 10 minuta Veganska majoneza - 3 Veganska majoneza - 6 Veganska majoneza - 2 +3 Veganska majoneza - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju