Ako ne smijete jesti jaja ili ne konzumirate hranu životinjskog porijekla – postoji i veganska verzija omleta.
Umjesto od jaja veganski omlet radi se od brašna slanutka koje je puno bjelančevina, a sljubljuje s biljnim napitkom od soje. Boju omletu daje jarkožuta kurkuma, a karakterističan miris jaja daje mu crna sol (Kala Namak).
Sastojci za veganski omlet:
- 200 ml biljnog napitka od soje
- 100 g brašna od slanutka
- 2 žlice prehrambenog kvasca
- 1 čajna žličica jabučnog octa
- ½ čajne žličice sode bikarbone
- ½ čajne žličice kurkume u prahu
- ½ čajne žličice češnjaka u prahu
- 1/8 čajne žličice crne soli po želji
- sol i papar po želji
- biljno ulje
Priprema veganskog omleta:
- Pomiješajte brašno od slanutka s biljnim napitkom od soje da dobijete glatku jednoličnu smjesu.
- Dodajte sodu bikarbonu i jabučni ocat. Dobro promiješajte.
- Začinite smjesu s prehrambenim kvascem, soli i paprom, češnjakom u prahu i kurkumom.
- Na tavi zagrijte nešto biljnog ulja pa izlijte otprilike pola smjese po njoj.
- Pecite omlet oko pet minuta na laganoj temperaturi dok ne počnete primjećivati mjehuriće uz rub.
- Dodajte nadjev po želji po sredini omleta pa ga preklopite popola.
- Poklopite tavu i pustite da se sve zajedno termički obrađuje još oko pet minuta.
- Ponovite postupak s preostalom smjesom.
- Poslužite toplo uz sezonsku salatu po želji. Dobar tek!
Recept za finu majonezu bez ijednog jaja koja će biti gotova za manje od 10 minuta +3