Vegani ne konzumiraju namirnice životinjskog porijekla, pa se u njihovoj prehrani ne nalaze ni jaja. Ipak, moguće je napraviti obrok koji izgledom podsjeća na ovu namirnicu.

Tofu se obično mrvi, miješa s različitim začinima i peče na tavi kako bi se dobilo jelo slično jajima na kajganu. Onaj okus „jaja“, pak, daje mu crna sol poznatija i pod imenom kala namak koja se dodaje prilikom posluživanja.

Moguće je napraviti i vegansku verziju jaja na oko. Prijatelji životinja s nama su podijelili recept za vegansko jaje koje sadrži mrkvu, proso, cvjetaču, tofu i nešto začina.

Sastojci za vegansko jaje na oko:

Sastojci za "žumanjak“:

  • 1-2 mrkve
  • 1-2 žlice škrobnog brašna ili agar-agar
  • 1 čajna žličica margarina
  • dva prstohvata soli
  • 1,5 dcl vode

Sastojci za "bjelanjak“:

  • 200 g cvjetače
  • 100 g svježeg tofua
  • 3,5 šalice vode
  • 1 šalice prosa
  • 1 žlica margarina
  • muškatni orašćić
  • sol po želji

Priprema veganskog jaja na oko:

  1. Mrkvu narežite na kolute te je stavite kuhati u vodu sa solju i sredstvom za želiranje (agar-agar). Kada mrkva omekša, izmiksajte je i pomiješajte s margarinom.
  2. Od mlake smjese od mrkve oblikujte male žute kuglice i stavite sa strane.
  3. Cvjetaču narežite na manje komade pa stavite kuhati u vodi s prosom. Kada voda zavrije, nastavite kuhati oko 25 minuta na laganoj vatri.
  4. Dodajte margarin, začine i miksani tofu.
  5. Dok je smjesa topla napravite više ovalnih ploški. Na sredinu svake ploške stavite po jednu kuglicu napravljenu od želatinizirane mrkve te je omotajte bijelom smjesom i oblikujte u formu jaja na oko.
  6. Veganska jaja na oko poslužite na listovima zelene salate uz umak od hrena. Dobar tek!

Recept za finu majonezu bez ijednog jaja koja će biti gotova za manje od 10 minuta Veganska majoneza - 3 Veganska majoneza - 6 Veganska majoneza - 2 +3 Veganska majoneza - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju