Ukiseljena jaja popularno su jelo u Njemačkoj. U ovoj sjevernoeuropskoj državi jedu se još od 17. stoljeća. Ne samo da kiseljenja jaja produljuje njihov rok trajanja, već im daje i specifičnu aromu. Najčešće se poslužuje uz tostirani kruh ili se od njih radi salata.
Ako jajima dodate i nešto kuhane cikle, prirodno ćete ih obojiti. U američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji jedu se takozvana Pennsylvania Dutch jaja. Ona su ime dobila prema Nizozemcima (i Nijemcima) koji su nastanili ovaj prostor iz Njemačke tijekom 17., 18. i 19. stoljeća.
Pennsylvania Dutch jaja
Pennsylvania Dutch jaja su zapravo tvrdo kuhana jaja koje se kisele zajedno s kuhanom ciklom. Boja jaja ovisit će o tome koliko dugo kiselite jaja i koliko ste cikle upotrijebili. Kraće kiseljenje dat će vam nježnu ružičastu boju, a duže intenzivnije tamnocrvene, pa čak i ljubičaste nijanse.
Imajte na umu da ovaj recept možete napraviti i s već kuhanom ciklom koja se može kupiti u trgovinama. Mi vam, pak, dajemo recept za ukiseljena jaja s ciklom koja se pripremaju "od nule“.
Sve sastojke stavite u čistu steriliziranu staklenku i kiselite jedan do tri dana (Foto: Shutterstock)
Sastojci:
- 500 g svježe cikle
- 250 ml octa
- 250 ml tekućina od kuhanja cikle
- 200 g bijelog šećera
- 10 jaja
Priprema:
- Napravite tvrdo kuhana jaja na uobičajeni način – jaja s ljuskom stavite u lonac s vodom, zagrijte na štednjaku i kuhajte oko 10 minuta. Kuhana jaja prebacite u ledenu vodu i pustite da se ohlade, a potom ih ogulite i stavite sa strane.
- Ciklu dobro operite, očetkajte i stavite kuhati u komadu u lonac s vodom. Kuhajte ciklu oko pola sata, odnosno dok se ne skuha do kraja. Nožem provjerite je li cikla kuhana. Nemojte bacati tekućinu u kojoj se cikla kuhala – sačuvajte oko 250 ml za kasnije.
- Ogulite ciklu i narežite je na manje komade.
- Pomiješajte 250 ml vode u kojoj se kuhala cikla s octom i šećerom. Miješajte dok se šećer ne otopi.
- U veću staklenku ubacite tvrdo kuhana i ohlađena jaja zajedno s kockicama kuhane cikle. Preko svega prelijte ovu tekućinu.
- Zatvorite staklenku i stavite u hladnjak na 24 do 72 sata, a potom uživajte u tvrdo kuhanim ukiseljenim jajima s ciklom. Dobar tek!
Manje kalorija, više hranjivih tvari: Tri najbolja načina za pripremu jaja +1