Kuhanje jaja jedno je prvih stvari koje učimo u kuhinji, no sam je proces pun sitnih malih trikova koje itekako mogu poboljšati okus ovih proteinskih bombica. Evo što trebate učiniti kada želite napraviti meko i tvrdo kuhano jaje.

1. Provjerite ljusku

Prije nego što stavite jaja u vodu, provjerite opnu ovog proteina. I najsitnije napuknuće na površini jajeta u vrućoj će vodi "eksplodirati", pa će sadržaj jajeta završiti u vodi, umjesto u ljuski.

2. Poslužite se žlicom

Lom ljuske izbjegnut ćete ako jaje uronite u vodu uz pomoć žlice ili nekog drugog kuhinjskog pomagala. Izbjegavajte stavljanje jaja rukom u vodu jer biste se mogli opeći i refleksno "baciti" jaja u lonac, što će dovesti do puknuća opne. Ovdje saznajte kako oguliti kuhano jaje u 5 sekundi i bez opečenih prstiju.

3. Kuhajte jaja sa sobne temperature
Hladna opna jaja i vruća voda se ne slažu pa kad uronite jaje u vodu neka ono bude sa sobne temperature. Australski kuhar Curtis Sloane savjetuje da efekt sobne temperature možete postići ako jaje iz hladnjaka stavite pod mlaz vruće vode u trajanju od 30 sekundi. Napunite kuhana jaja komadićima šunke, vrhnjem i sirom Napunite kuhana jaja komadićima šunke, vrhnjem i sirom (Foto: Guliver / Thinkstock)
4. Kuhajte uz štopericu 
Da biste dobili meko kuhano jaje potrebno ga je termički obrađivati od četiri do šest minuta, ovisno o veličini jajeta, jačini vašega štednjaka i lonca koji koristite.

Tvrdo kuhano jaje treba se kuhati 10 do 12 minuta, a nakon vađenja iz lonca odmah prebaciti u vodu s kockicama leda kako bi se zaustavilo kuhanje i spriječio nastanak stvaranja neatraktivnog zelenog ruba oko žumanjka tvrdo kuhanog jajeta.

5. Ne stavljajte jaje u vodu koja vrije
Laganija termička obrada osigurat će vam kremastije jaje te uravnoteženiju mekoću žumanjka u odnosu na bjelanjak. Kuhari stoga preporučuju da jaje stavljate kuhati u vodu koja još nije zakipjela. Štoviše, slavni chef Heston Blumenthal savjetuje da se najbolje meko kuhano jaje radi – bez kuhanja. Saznajte kako skuhati jaje bez vode i štednjaka.

Naime, on preporučuje da se jaje stavi u manji lonac i hladnu vodu, poklopi, te stavi grijati na najjaču temperaturu. Kad voda zakipi, lonac se stavlja sa strane te pusti da se jaje termički obrađuje točno 6 minuta u loncu koje je zadržalo toplinu sa štednjaka.

U videu pogledajte kako se kuha savršeno meko jaje prema uputama legendarnog Hestona Blumenthala.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju