Kokošje jaje iznimno je hranjiva namirnica bogata bjelančevinama – u 100 grama te namirnice nalazi se oko 13 grama bjelančevina. Uz to je dobar izvor vitamina A, B5 i B12 te vitamina D, ali i fosfora i selena.
U istoj količini kokošjih jaja nalazi se oko 155 kalorija. Pritom treba znati da dvije trećine jaja zauzima niskokalorični bjelanjak s oko 50 kalorija na stotinu grama, dok je žumanjak primarni izvor masti te ima 350 kalorija na 100 grama.
Kalorijska vrijednost i hranjivost jaja uvelike ovisi i njihovoj termičkoj obradi i načinu na koji ih servirate. Pečena na ulju, sa slaninom bit će znatno kaloričnija nego termički obrađena bez dodanih masnoća.
Najbolji način za pripremu jaja? Nastavite čitati tekst i pronađite najprihvatljivija rješenja za termičku obradu jaja kojima će ona zadržati najviše hranjivih tvari.
Poširana jaja
Kada je riječ o maksimiziranju hranjivih tvari, poširanje je jedan od najzdravijih načina za termičku obradu jaja. Jaja se kuhaju u vrtlogu vode, a poželjno je u njega dodati tek žlicu octa. Ocat pomaže držati jaje u komadu, a pritom ne utječe na okus niti kalorijsku vrijednost jela.
Poširana jaja najčešće se jedu "na benediktinski" – na pecivu sa šunkom i bogatim holandez umakom, no možete ih sljubiti i s drugim sastojcima. Poslužite ih uz avokado tost, uz dimljenu ribu, pečeno povrće, pa čak i salatu.
Ovako jaja pošira proslavljeni britanski chef Gordon Ramsay.
Tvrdo kuhana jaja stavite na avokado tost (Foto: Shutterstock)
Kuhana jaja
Kuhanje jaja odličan je način da sačuvate sve vrijedne nutrijente u toj namirnici, a da pritom ne morate dodavati masnoće ili neke druge kalorične sastojke.
Što se jaje dulje termički obrađuje u vodi, to će ono biti tvrđe kuhano. Za meko kuhano jaje bit će vam potrebno otprilike šest minuta kuhanja u vrućoj vodi, dok se tvrdo kuhano jaje dobiva nakon 10 do 12 minuta termičke obrade.
Kuhano jaje može biti međuobrok pun bjelančevina ili dio složenijeg jela – poslužiti ga možete na salati, u sendviču, a s njime možete napraviti čak i curry.
Jaja na kajganu
Kalorijska vrijednost i hranjivost jaja na kajganu ovisi o tome kako ih pripremate. Ona će biti znatno viša ako jaja pečete u tavi s uljem te ako im dodajete sastojke poput slanine, vrhnja i slično.
Najbolje je jaja ispeći u tavi s neprianjajućim dnom koja ne iziskuje dodatno korištenje ulja. Jaja termički obrađujte na niskoj temperaturi dulje vrijeme kako biste dobili jelo pahuljasto meke teksture.
Jaja na kajganu možete poslužiti na kruhu, u tortilji ili ih jesti samostalno s nešto povrća po želji.
Jeste li znali? Najčešća pogreška koju radimo dok razbijamo jaja +1