Španjolski omlet ili tortilja raširena je po cijelom Pirenejskom poluotoku i može se naći u gotovo svakom tapas-baru ili zalogajnici diljem Španjolske. Lokalci je ovdje jedu kao predjelo, lagani ljetni ručak ili večeru posluženu uz šarenu salatu, a poslužit će vam je i uz pivo ili koktel uživate li u nekom kafiću s društvom.

Slojevi tanko rezanog krumpira obloženi jajima i način na koji se reže podsjeća na tortu, pa su je Španjolci nazvali tortilla de patatas, odnosno ''tortica s krumpirima''.

Španjolska tortilja - 2 Španjolska tortilja - 2 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Puristi će reći da su krumpir i jaja jedini sastojci koji je trebaju sačinjavati, dok druga struja kaže kako se u jajima uz krumpire treba naći i crveni luk, koji daje slatkoću i produbljuje okus ovog jednostavnog jela.

Bilo kako bilo, ovo jelo idealno za ljetne dane u svakom se španjolskom domu priprema na drugačiji način, odnosno uz razne dodatke i različite tehnike rezanja povrća ili prebacivanja tortilje na drugu stranu.

Španjolska tortilja - 8 Španjolska tortilja - 8 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Španjolci čak imaju i posebnu tavu za izradu ovog njihova specijaliteta, odnosno dvije tave koje se zakače jedna na drugu kako bi se umjesto tradicionalnog okretanja tortilje pomoću velikog tanjura to učinilo puno elegantnije. Stoga se s pravom ova ''tortica'' naziva španjolskim nacionalnim jelom.

Inspirirani Tjednom okusa Pirenejskog poluotoka i Sol&Mar proizvodima koji nas od 11. do 17. srpnja čekaju u Lidlu, odlučili smo pronaći svoju idealnu kombinaciju za španjolsku tortilju. Našoj smo osim tradicionalnih sastojaka, krumpira i luka dodali i pikantnu kobasicu chorizo, karakterističnu za njihovo podneblje, i na trenutak otputovali u sunčanu Španjolsku.

Španjolska tortilja - 7 Španjolska tortilja - 7 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

RECEPT – ŠPANJOLSKA TORTILJA S KOBASICOM CHORIZO

Sastojci:

  • 1 veći crveni luk
  • 4 krumpira
  • 1 dl maslinova ulja
  • 6 jaja
  • 1 kobasica chorizo
  • Sol
  • Papar

Španjolska tortilja - 10 Španjolska tortilja - 10 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Priprema:

  1. Luk prerežite na pola pa ga narežite na tanke kriške. Krumpire ogulite i narežite na tanke ploške debljine tri milimetra. Kobasicu chorizo narežite na tanje kolutiće.
  2. Na teflonsku tavu stavite oko decilitar maslinova ulja ili dovoljno da prekrije dno. Na srednjoj vatri i maslinovu ulju dinstajte krumpir i luk uz često miješanje dok krumpir ne postane proziran i smekša se. Posolite i popaprite po želji, ali pazite na količinu soli zbog slanoće kobasice. Španjolska tortilja - 5 Španjolska tortilja - 5 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
  3. U zdjeli izmutite jaja. U tavi krumpirima i luku dodajte kobasice pa sve prelijte jajima, promiješajte sve pa ostavite tako poklopljeno na laganoj do srednjoj vatri kako bi se jaja ispekla, a ne zagorjela na dnu.
  4. Kada se jaja stisnu na vrhu, uzmite veći tanjur, poklopite tavu i preokrenite tortilju. Zapecite je još kratko i s druge strane pa uživajte u slasnoj španjolskoj tortilji hrskavoj izvana, a mekoj iznutra uz ljetnu salatu po izboru.

Španjolska tortilja Španjolska tortilja (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Isprobajte ovaj brzi ljetni ručak uz dodatke po svojoj želji, sve ljetno povrće dolazi u obzir. Okusima otputujte u Španjolsku, a siestu iskoristite za maštanje o sljedećem putovanju na Pirenejski poluotok, pa makar to bilo i samo pomoću Sol&Mar proizvoda, od churrosa do maslina, sireva i pršuta, koji se od 11. do 17. srpnja nalaze na policama vašeg obližnjeg Lidla.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom KLIJENT po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju