Turska salata od graha osvježavajuće je ljetno jelo koje ima dovoljno proteina da može poslužiti kako samostalno jelo, ali i prilog mesu ili povrću. Odlično paše uz roštilj, polpete ili pečeno povrće. Tradicionalni recept ima brojne varijacije na temu. Neki kuhari dodaju tvrdo kuhana jaja, koja sitno sjeckaju ili naribaju, oni koji vole pikantno dodat će i pahuljice chillija, a ovisno o regiji u kojoj se priprema koristi se i mladi luk, kao i tahini - pasta od sezama, koju možete kupiti, ili napraviti sami.

Tahini daje finu, orašastu aromu salati pa ga prema želji možete dodati i više nego što je preporučeno u receptu. Kuhate li grah, sačuvajte i nešto tekućine od kuhanja, a poslužiti se možete i onim iz limenke. Najčešće se koristi bijeli, ali poslužit će i druge vrste graha. Jedna od tajni slasti ove salate je kremoznost koju daje pire od graha koji se miješa s ostalim sastojcima za preljev.

Sastojci za tursku salatu od graha

2 šalice kuhanog graha
1 mali luk
1/2 šalice peršina, sitno nasjeckanog
1 ili dva tvrdo kuhana jaja
1 rajčica

Preljev za salatu:

2 žlice tahinija
2 žlice octa
sok od pola limuna
2 češnja češnjaka
4 žlice maslinova ulja
1 žličica soli
1/2 žličice mljevenog kima
1 žlica kuhanog graha

Priprema:

1. Pomiješajte tahini i ocat pa miješajte pjenjačom dok se ne izgube grudice. Zatim dodajte usitnjeni češnjak, kim i sol te žlicu graha kojeg ste zgnječili u pire. Postupno dodajte tekućinu od kuhanja graha, ili onu iz limenke, miješajući. Preljev treba biti gladak, ali ne i tekuć. Na kraju dodajte limunov sok te miješajući postupno ulijte maslinovo ulje.

2. Luk narežite na sitne kockice pa ga posolite i nakon nekoliko minuta isperite i iscijedite višak vode. Grah stavite u posudu za posluživanje te dodajte luk, narezanu rajčicu i kuhano jaje. Sve na tanjuru ravnomjerno prelijte preljevom od tahinija pa ukrasite sjeckanim peršinom i ploškama limuna.