„Ujutro okrugle, u podne pire, navečer na ploške i uvijek krumpire“, opjevao je Goethe omiljene gomolje koji mnogim kuharima služe kao neiscrpan izvor inspiracije. No da bi jela bila ukusna i hranjiva, osim pravilne pripreme potrebno je kupiti kvalitetne krumpire koji su bili ispravno skladišteni.

Krumpir Hrana i piće Kakva fantazija! Zapečeni krumpir sa sirom koji ide uz sve

Krumpir je zdrava namirnica koja sadrži vitamin C, vitamine skupine B i minerale kao što su kalij, fosfor i magnezij. U malim količinama tu su i bakar i fluor. Prilikom kupnje birajte neoštećene, čiste i suhe krumpire. Najbolji gomolji su tvrdi, mirišu po zemlji i imaju ujednačenu boju.
Test kvalitete krumpira možete napraviti tako da ga prepolovite i protrljate polovice jednu o drugu. Ako se zalijepe, a na rubovima se napravi fina pjena, krumpir je dobar. Također, možete ga i stisnuti u ruci, a iscuri li iz njega malo vode, znači da nije kvalitetan. 

Slika nije dostupna Hrana i piće Ekstra hrskavi! Recept za pečene krumpire s češnjakom i začinskim biljem

Krumpiri koji su počeli klijati neće imati dobar okus, a niti dovoljno hranjivih tvari. Osim toga, zelena boja krumpira sugerira da nisu dobri za jelo. Na toplini i svjetlu u krumpiru se povećava količina klorofila, zbog kojeg poprima zelenu boju.

Slika nije dostupna Hrana i piće Recept za friku: Palačinka od krumpira i sira koju Slovenci i Talijani vole "bezgranično"

Iako je klorofil bezopasan, služi kao pokazatelj da je u krumpiru veća količina solanina. Taj neurotoksin štiti biljke od kukaca i nametnika, ali šteti i ljudima. Izaziva mučninu i glavobolju, a može potaknuti i ozbiljnije neurološke probleme. Solanin ne nestaje kuhanjem ili pečenjem pa je zelene krumpire najbolje baciti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju