Ono što je u Sloveniji frika Talijani poznaju kao frico, a to se tradicionalno jelo od krumpira upisalo i na Guardianovu listu 12 europskih jela koja treba kušati, prema preporuci vrhunskih chefova.

Svaka pripremljena na svoj način, palačinka ili pita od krumpira i sira zamirisala bi, već s praga, u planinskim domovima pastira diljem Slovenije, Italije i Austrije. Za to skromno jelo koje ne poznaje granice potrebno je i nešto domaće masti te mirisnog začinskog bilja. U Friuliju se umjesto masti koristi maslinovo ulje te alpski kravlji sir Montasio.

Nakon što se zagrije mast, u tavu se dodaje naribani krumpir i tvrdi sir te se malo uživa u aromi dok se palačinka fino ne zapeče s jedne strane, a zatim se okrene i nakon nekoliko trenutaka poslužuje vrućq.

Ambasadorica slovenske frike je vrsna Ana Roš iz Hiše Franko, koja je priprema s tolminskim sirom, specijalitetom koji se tradicionalno pravi u Gornjoj dolini Soče. Taj kravlji sir je tvrd i aromatičan, s rupicama veličine graška.

Chefica Ana Roš svoj je recept podijelila i na stranici Great Italian Chefs, a odlučite li ga pripremiti, tolminski sir možete zamijeniti kakvom kravljom, zrelom i tvrdom alternativom.

Sastojci za friku:

300 g krumpira
40 g svinjske masti
200 g tvrdog sira
40 g svježeg začinskog bilja (kopar, vlasac, ljupčac origano, estragon)

Priprema:

1. Ogulite i naribajte krumpir pa ga stavite u posudu s vodom kako bi se uklonio višak škroba.

2. Na tavi zagrijte svinjsku mast pa dodajte dobro ocijeđeni krumpir i pecite dok ne omekša.

3. Dodajte naribani sir i ravnomjerno ga rasporedite po krumpiru. Pecite oko 5 minuta ili dok se dno lijepo ne zapeče pomoću tanjura pa pažljivo okrenite friku i nastavite peći oko 5 minuta.

4. Poslužite posuto svježim začinskim biljem.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju