Da biste dobili hrskave krumpire, uz prethodno zagrijavanje pećnice zagrijte i limove na kojima će se peći. Budite pažljivi i obvezno koristite kuhinjske rukavice dok raspoređujete ulje i krumpir na vruće limove.
Ako želite dodatnu dubinu okusa, umjesto suncokretova ulja iskoristite pačju ili svinjsku mast za pečenje ovih hrskavih krumpira.
Sastojci:
2 kg mladih manjih krumpira
70 ml suncokretova ulja
2 ljutike
2-3 češnja češnjaka
2 žlice svježeg nasjeckanog peršina
2 žlice svježeg narezanog vlasca
2 čajne žličice korice limuna
1 žlica octa
sol i papar po želji
Priprema:
1. Uzmite dva lima za pečenje te ih stavite u pećnicu. Pećnicu zagrijte na 220 Celzijevih stupnjeva.
2. Operite / očetkajte krumpire i prepolovite ih. Stavite ih kuhati u hladnoj vodi s malo soli i octom. Kad voda zavrije, kuhajte ih oko pet minuta, odnosno dok lagano ne omekšaju.
3. Ocijedite krumpire od vode i prebacite ih u zdjelu. Pomiješajte ih s malo ulja, soli i paprom.
4. Pažljivo izvadite vruće limove za pečenje iz pećnice i raspodijelite preostalo ulje na njih.
5. Na vruće limove raspodijelite i krumpire da ravnomjerno prekrivaju dno.
6. Pecite krumpire dok se donji dio ne zapeče i ne zalijepi za dno. Za to će vam biti potrebno oko 30 minuta.
Ako koristite dvije različite rešetke za pečenje krumpira, rotirajte limove s krumpirima tijekom termičke obrade da se sve ravnomjerno ispeče.
7. Metalnom špatulom odlijepite krumpire od dna lima te ih preokrenite. Vratite u pećnicu i pecite još oko 15 minuta dok ne dobiju zlatnosmeđu boju.
8. Narežite ljutiku na tanke trakice i pomiješajte s krumpirima. Stavite zapeći još oko 10 minuta u pećnici dok krumpiri i luk ne budu smeđi i hrskavi.
9. Prebacite krumpire u veliku zdjelu i začinite sa svježim peršinom, vlascem, limunovom koricom i nasjeckanim češnjakom. Posolite i popaprite dodatno po želji. Poslužite odmah. Dobar tek!