Sastojci za zapečeni krumpir:
- 1,5 kg krumpira
- 400 ml punomasnog mlijeka
- 400 g topivog sira (cheddar, gauda)
- 200 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
- 100 g parmezana
- 50 g brašna
- 1 luk
- 3-4 češnja češnjaka
- 3 žlice maslaca
- 1 žlica svježeg timijana
- sol i papar po želji
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Ribežom narežite krumpire na okrugle tanke ploške debljine 0,3 centimetara. Otopite maslac na umjerenoj temperaturi u dubokoj tavi. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte tri do četiri minute.
- Luku dodajte nasjeckani češnjak. Pirjajte sve zajedno još minutu ili dvije. U tavu dodajte brašno i sve dobro promiješajte. Ulijte temeljac i mlijeko pa miješajte pjenjačom dok ne dobijete glatku smjesu. Začinite smjesu solju, paprom i listićima svježeg timijana. Kad se umak počne zgušnjavati, maknite ga s vatre.
- Položite polovicu narezanih ploški krumpira na namašćenu vatrostalnu posudu. Prelijte ih polovicom umaka i sira. Ponovite postupak. Prekrijte posudu aluminijskom folijom i stavite peći u pećnicu 30 minuta. Skinite aluminijsku foliju i nastavite peći još 25 do 30 minuta, odnosno dok se krumpiri ne ispeku do kraja. Poslužite toplo kao samostalno jelo ili prilog. Dobar tek!