Sastojci za zapečeni krumpir:

  • 1,5 kg krumpira
  • 400 ml punomasnog mlijeka
  • 400 g topivog sira (cheddar, gauda)
  • 200 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
  • 100 g parmezana
  • 50 g brašna
  • 1 luk
  • 3-4 češnja češnjaka
  • 3 žlice maslaca
  • 1 žlica svježeg timijana
  • sol i papar po želji


Priprema:

 

  1. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Ribežom narežite krumpire na okrugle tanke ploške debljine 0,3 centimetara. Otopite maslac na umjerenoj temperaturi u dubokoj tavi. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte tri do četiri minute.
  2. Luku dodajte nasjeckani češnjak. Pirjajte sve zajedno još minutu ili dvije. U tavu dodajte brašno i sve dobro promiješajte. Ulijte temeljac i mlijeko pa miješajte pjenjačom dok ne dobijete glatku smjesu. Začinite smjesu solju, paprom i listićima svježeg timijana. Kad se umak počne zgušnjavati, maknite ga s vatre.
  3. Položite polovicu narezanih ploški krumpira na namašćenu vatrostalnu posudu. Prelijte ih polovicom umaka i sira. Ponovite postupak. Prekrijte posudu aluminijskom folijom i stavite peći u pećnicu 30 minuta. Skinite aluminijsku foliju i nastavite peći još 25 do 30 minuta, odnosno dok se krumpiri ne ispeku do kraja. Poslužite toplo kao samostalno jelo ili prilog. Dobar tek!