Sastojci za zapečeni krumpir:

  • 1,5 kg krumpira
  • 400 ml punomasnog mlijeka
  • 400 g topivog sira (cheddar, gauda)
  • 200 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
  • 100 g parmezana
  • 50 g brašna
  • 1 luk
  • 3-4 češnja češnjaka
  • 3 žlice maslaca
  • 1 žlica svježeg timijana
  • sol i papar po želji


Priprema:

 

  1. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Ribežom narežite krumpire na okrugle tanke ploške debljine 0,3 centimetara. Otopite maslac na umjerenoj temperaturi u dubokoj tavi. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte tri do četiri minute.
  2. Luku dodajte nasjeckani češnjak. Pirjajte sve zajedno još minutu ili dvije. U tavu dodajte brašno i sve dobro promiješajte. Ulijte temeljac i mlijeko pa miješajte pjenjačom dok ne dobijete glatku smjesu. Začinite smjesu solju, paprom i listićima svježeg timijana. Kad se umak počne zgušnjavati, maknite ga s vatre.
  3. Položite polovicu narezanih ploški krumpira na namašćenu vatrostalnu posudu. Prelijte ih polovicom umaka i sira. Ponovite postupak. Prekrijte posudu aluminijskom folijom i stavite peći u pećnicu 30 minuta. Skinite aluminijsku foliju i nastavite peći još 25 do 30 minuta, odnosno dok se krumpiri ne ispeku do kraja. Poslužite toplo kao samostalno jelo ili prilog. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju