Što mislite o kombinaciji kave i jaja? U Vijetnamu je obožavaju. Ca phe trung ili vijetnamska kava slast duguje žumanjcima koji se tuku sa slatkim kondenziranim mlijekom sve dok se ne dobije kremasta pjena koja se polagano ulijeva u espresso ili ohlađenu kavu.

Tradicija kave sa žumanjkom seže još u vrijeme Drugog svjetskog rata kada nije bilo dovoljno mlijeka. Osimislio ju je barmen Gianga koji je radio u hotelu Metropole. Kako ne bi razočarao goste koji su došli na kavu s mlijekom dosjetio se alternative. Pomiješao je žumanjke sa šećerom i miješao ih dok ne bi dobio pjenastu kremu od jaja.

Giang je uskoro otvorio i vlastiti kafić u kojem je posluživao neobičnu kavu, a njegovi gosti su je zavoljeli. Uskoro su ga i drugi vlasnici kafića i barmeni počeli kopirati.

Napitak sa žumanjkom u Hanoiju ostao je popularan i nakon što je mlijeka bilo u izobilju. Iz glavnog a grada proširio se u ostale dijelove Vijetnama, a nakon toga i preko granica kada bi se turisti vratili punih usta hvale o kremastom napitku.

Giangovi potomci i dalje poslužuju originalni napitak u Hanoiu, gdje se može popiti na nekoliko mjesta.

Odlučite li se iskušati vijetnamsku kavu dobro je znati da ona mora biti vruća kako bi se jaje termički obradilo.

Sastojci za vijetnamsku kavu:

  • 350 ml espressa
  • 1 žumanjak
  • 4 žlice slatkog kondenziranog mlijeka


Priprema:

Istucite žumanjak s kondenziranim mlijekom sve dok se ne zgusne. Prelijte žumanjke preko vrućeg espresa i poslužite.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju