Iako je orzo na talijanskom ječam, ovdje se radi se o tjestenini od griza koja tek izgledom podsjeća na žitaricu s kojom dijeli ime. Pojavila se sredinom prošloga stoljeća, a posljednjih je godina stekla veliku popularnost.
Tradicionalno se ukuhava u juhe i čest je sastojak mediteranske kuhinje, a kako zbog svoje teksture izvrsno upija arome, često se koristi za "lažni rižoto" i divno se sljubljuje s maslacem, limunom, maslinovim uljem i začinskim biljem.
Donosimo vam takav jedan recept koji miriši toliko dobro da će vam možda i biti žao pojesti pripremljeno jelo. Priprema je jednostavna i brza – tek vas 15-ak minuta dijeli od uživanja u tom ukusnom jelu. Ali nemojte nam vjerovati na riječ, nego probajte i sami.
Sastojci za orzo tjesteninu s limunom, timijanom i baby špinatom:
- 4 žlice maslinova ulja
- 2 velike ljutike, oguljene i sitno nasjeckane
- 2 velika češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 450 g orzo tjestenine
- 1300 ml temeljca od povrća (ili 1 povrtna kocka + voda)
- 1 čajna žličica nasjeckanog svježeg timijana
- 1 mala šaka baby špinata
- 50 g maslaca
- sok od 1 limuna
- korica od 1 limuna, naribana
- sol
- crni papar, svježe mljeven
Priprema orzo tjestenine s limunom, timijanom i baby špinatom:
- Zagrijte ulje u loncu na srednje jakoj vatri i lagano pržite ljutiku dok ne postane staklasta. Posolite i dodajte češnjak te pržite još minutu.
- Dodajte orzo tjesteninu i dobro promiješajte.
- Dodajte četvrtinu temeljca i smanjite vatru. Nastavite dodavati temeljac, malo-pomalo, miješajući čitavo vrijeme, sve dok tjestenina ne upije svu tekućinu i ne postane mekana, ali ne raskuhana.
- Umiješajte timijan, maslac, limunovu koricu i sok te na kraju baby špinat.
- Začinite solju i paprom i odmah poslužite.
Orzotto s bundevom i krem sirom: Sandrin izbor umjesto rižota kada dođu hladniji dani +15