Iako je orzo na talijanskom ječam, ovdje se radi se o tjestenini od griza koja tek izgledom podsjeća na žitaricu s kojom dijeli ime. Pojavila se sredinom prošloga stoljeća, a posljednjih je godina stekla veliku popularnost.

Tradicionalno se ukuhava u juhe i čest je sastojak mediteranske kuhinje, a kako zbog svoje teksture izvrsno upija arome, često se koristi za "lažni rižoto" i divno se sljubljuje s maslacem, limunom, maslinovim uljem i začinskim biljem.

Donosimo vam takav jedan recept koji miriši toliko dobro da će vam možda i biti žao pojesti pripremljeno jelo. Priprema je jednostavna i brza – tek vas 15-ak minuta dijeli od uživanja u tom ukusnom jelu. Ali nemojte nam vjerovati na riječ, nego probajte i sami.

Sastojci za orzo tjesteninu s limunom, timijanom i baby špinatom:

  • 4 žlice maslinova ulja
  • 2 velike ljutike, oguljene i sitno nasjeckane
  • 2 velika češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 450 g orzo tjestenine
  • 1300 ml temeljca od povrća (ili 1 povrtna kocka + voda)
  • 1 čajna žličica nasjeckanog svježeg timijana
  • 1 mala šaka baby špinata
  • 50 g maslaca
  • sok od 1 limuna
  • korica od 1 limuna, naribana
  • sol
  • crni papar, svježe mljeven

Priprema orzo tjestenine s limunom, timijanom i baby špinatom:

  1. Zagrijte ulje u loncu na srednje jakoj vatri i lagano pržite ljutiku dok ne postane staklasta. Posolite i dodajte češnjak te pržite još minutu.
  2. Dodajte orzo tjesteninu i dobro promiješajte.
  3. Dodajte četvrtinu temeljca i smanjite vatru. Nastavite dodavati temeljac, malo-pomalo, miješajući čitavo vrijeme, sve dok tjestenina ne upije svu tekućinu i ne postane mekana, ali ne raskuhana.
  4. Umiješajte timijan, maslac, limunovu koricu i sok te na kraju baby špinat.
  5. Začinite solju i paprom i odmah poslužite.

  Orzotto s bundevom i krem sirom: Sandrin izbor umjesto rižota kada dođu hladniji dani Sandra Rončević: Orzotto s bundevom i krem sirom - 19 Sandra Rončević: Orzotto s bundevom i krem sirom - 18 Sandra Rončević: Orzotto s bundevom i krem sirom - 17 +15 Sandra Rončević: Orzotto s bundevom i krem sirom - 16

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju