Kad temperatura u termometru padne, u potrazi smo za ukusnim jelima na žlicu. Na jelovniku će se sve češće naći guste juhe, sočna variva i gulaši. U jesensko vrijeme u receptima ćemo koristiti sezonske namirnice poput kestena, gljiva i bundeva.
Za ovaj tjedan predlažemo vam sedam ukusnih jela na žlicu. #MeatlessMonday otvaramo gustom juhom od bundeve s azijskim štihom, a nastavljamo s varivom od svježeg slatkog kupusa.
Za one koji žele nešto konkretnije tu su fini gulaš od junećeg mesa, varivo s mljevenim mesom i sirom, ali i najlakši recept za lazanje koje se pripremaju u jednom loncu i jedu žlicom.
Varivo od kupusa i graha
(Foto: Shutterstock)
Ljubitelji bundeve moraju probati i naš jednostavan mousse, koji se priprema u samo 10-ak minuta, a fanovi kestena tjesteninu s gljivama i tim divnim plodovima jeseni.
Nastavite čitati tekst i pronađite sedam recepata – po jedan za svaki dan u ovome tjednu.
Ponedjeljak, 4. 11. – Gusta juha od bundeve
Tražite li recept za pikantnu juhu od bundeve, isprobajte egzotičnu verziju u kojoj se koriste tajlandska curry pasta za mirisnu aromu, kokosovo mlijeko zbog koje će biti kremasta, kao i crvena leća za dodatnu dozu proteina.
Utorak, 5. 11. – Cheeseburger varivo
Cheeseburger varivo, baš kao što i ime naslućuje, kombinira sastojke za pripremu klasičnog cheeseburgera, ali tako da se može jesti žlicom.
Glavni su sastojci u tom varivu mljevena junetina, luk, sir i krumpir, a dodatno se obogaćuju povrćem i začinima. Imamo recept!
Tjestenina s kestenima i gljivama (Foto: Shutterstock)
Srijeda, 6. 11. – Tjestenina s kestenom i gljivama
Tjestenina s kestenima i gljivama odličan je izbor za ručak ili večeru nabrzaka. Priprema ne može biti jednostavnija, a da napravite ovaj fini kremasti umak s okusom jeseni, trebat će vam točno onoliko vremena koliko i tjestenini treba da se skuha - čas posla.
Četvrtak, 7. 11. – Lazanje u obliku guste juhe
Jedu vam se lazanje, ali ne želite pripremati tradicionalni talijanski složenac od tjestenine, mljevenog mesa, sira i rajčica? Nema problema, sve te okuse sljubite u gustu i zasitnu juhu.
Lazanje juha napravljena je na temelju rajčica i pilećeg temeljca, a obogaćena klasičnom tjesteninom za lazanje, mljevenom junetinom i s tri vrste različitog sira.
Petak, 8. 11. – Varivo od svježeg kupusa i graha
Za ukusan i nutritivno bogat ručak ne treba vam mnogo vremena ni namirnica. Ovo varivo od svježeg kupusa i graha najbolji je dokaz za to. Svježi kupus sljubite s mirepoixom – povrtnom bazom sastavljenom od stapki celera, luka i mrkve.
U varivo stavite i rajčice, a ne zaboravite ni na bjelančevine biljnog porijekla. Ako želite da varivo bude brže gotovo, u njega dodajte već kuhani grah iz konzerve.
Cheesecake mousse s bundevom (Foto: Shutterstock)
Subota, 9. 11. – Cheesecake mousse
Cheesecake mousse sadrži kremasti sir kakav biste inače stavili u tortu sa sirom, vrhnje za šlag, ekstrakt vanilije, šećer u prahu, jesenske začine i nešto pirea od bundeve. Priprema se u svega 10-ak minuta, a savršen je za jesenske dane.
Nedjelja, 10. 11. – Gulaš od junetine
Kakav bi to tjedan bio s jelima na žlicu bez dobrog gulaša? Za nedjelju vam predlažemo upravo gulaš od junetine. Juneće meso za gulaš narezano na kocke natrljajte solju i paprom, ostavite da se marinira u hladnjaku nekoliko sati prije nego što ga uvaljate u brašno pa ga stavite pirjati u loncu.
Gulaš će imati bolji okus ako ga podlijete mesnim temeljcem, ali i ako u njega dodate jednu žličicu senfa. Evo što točno morate učiniti.
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: 7 predobrih jela za svaki dan ovog tjedna +1