Tražite li recept za pikantnu juhu od bundeve, isprobajte egzotičnu verziju u kojoj se koriste tajlandska curry pasta za mirisnu aromu, kokosovo mlijeko zbog koje će biti kremasta, kao i crvena leća za dodatnu dozu proteina. Višak juhe možete zamrznuti i slobodno je podgrijati kada vam zatreba brzinski ručak ili večera. Juhu poslužite sa sjemenkama bundeve i poprženim kockicama kruha.
Sastojci za egzotičnu juhu od bundeve:
- 1 glavica luka
- 3 češnja češnjaka
- 1 komad đumbira (oko 2,5 cm)
- 3 žlice maslinovog ulja
- 2-3 žlice tajlandske curry paste
- 350 g muškatne bundeve, očišćene i narezane na kocke
- 2 žličice soli
- 1/2 žličice svježe mljevenog crnog papra
- 200 g crvene leće
- 1,5 l povrtnog temeljca
- 400 ml nezaslađenog kokosovog mlijeka
- 1 srednja limeta
- tostirane sjemenke bundeve
- popržene kockice kruha (krutoni)
Priprema:
- Sitno nasjeckajte luk, češnjak i đumbir.
- Zagrijte 3 žlice maslinovog ulja u većem loncu na srednjoj vatri pa dodajte luk i povremeno miješajte dok ne omekša, 3 do 5 minuta.
- Dodajte češnjak i đumbir i pržite dok ne zamiriše, oko 30 sekundi.
- Dodajte bundevu, curry pastu, sol i crni papar, te dobro promiješajte i pržite miješajući 4 do 5 minuta.
- Dodajte povrtni temeljac, leću i kokosovo mlijeko, te promiješajte.
- Zakuhajte na srednje jakoj vatri, zatim smanjite vatru da lagano krčka. Kuhajte, povremeno miješajući, dok bundeva i leća ne omekšaju.
- Izmiksajte juhu u blenderu ili se poslužite štapnim mikserom pa zagrijte dok ne prokuha. Prema potrebi dolijte još vode, soli ili papra. Na kraju dodajte sok limete i dobro promiješajte.
- Poslužite juhu s tostiranim sjemenkama bundeve i kockicama kruha.