Za ukusan i nutritivno bogat ručak ne treba vam mnogo vremena ni namirnica. Ovo varivo od svježeg kupusa i graha najbolji je dokaz za to.
Svježi kupus sljubite s mirepoixom – povrtnom bazom sastavljenom od stapki celera, luka i mrkve. Riječ je o triju cjenovno prihvatljivih namirnica koje provjereno poboljšavaju aromu i okus brojnih jela.
U varivo stavite i rajčice – upotrijebiti možete svježe nasjeckane plodove, ili one konzervirane. Ne zaboravite niti na bjelančevine biljnog porijekla. Ako želite da varivo bude brže gotovo u njega dodajte već kuhani grah iz konzerve.
Sastojci za varivo:
- 800 g nasjeckane rajčice
- 400 g kupusa
- 250 g kuhanog graha
- 2 žlice vinskog octa
- 2 krumpira
- 2 mrkve
- 2-3 češnja češnjaka
- 1 stapka celera
- 1 luk
- 1 l povrtnog temeljca
- 1 čajna žličica sušenog timijana
- biljno ulje po želji
- sol i papar po želji
- svježi peršin za posluživanje
Priprema:
- Zagrijte malo ulja u većem loncu, pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk, mrkve i celer. Posolite i poparite povrće i pustite da se pirja oko sedam minuta.
- Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte ga oko jedne minute na umjerenoj temperaturi.
- Podlijte povrće s vinskim octom, dobro promiješajte pa dodajte rajčice, kuhani grah, nasjeckani svježi kupus i krumpir narezan na kockice.
- Podlijte sve zajedno s povrtnim temeljcem. Dodajte timijan.
- Poklopite lonac i kuhajte na laganoj temperaturi oko 20 do 30 minuta, odnosno dok krumpir nije kuhan do kraja, a kupus ne omekša. Posolite i popaprite po potrebi.
- Poslužite varivo s kriškom domaćeg kruha i nešto svježeg peršina. Dobar tek!
Jela koja tako dobro griju: 5 recepata s kiselim kupusom koje morate isprobati ove zime +0