Za ukusan i nutritivno bogat ručak ne treba vam mnogo vremena ni namirnica. Ovo varivo od svježeg kupusa i graha najbolji je dokaz za to.

Svježi kupus sljubite s mirepoixom – povrtnom bazom sastavljenom od stapki celera, luka i mrkve. Riječ je o triju cjenovno prihvatljivih namirnica koje provjereno poboljšavaju aromu i okus brojnih jela.

U varivo stavite i rajčice – upotrijebiti možete svježe nasjeckane plodove, ili one konzervirane. Ne zaboravite niti na bjelančevine biljnog porijekla. Ako želite da varivo bude brže gotovo u njega dodajte već kuhani grah iz konzerve.

Sastojci za varivo:

  • 800 g nasjeckane rajčice
  • 400 g kupusa
  • 250 g kuhanog graha
  • 2 žlice vinskog octa
  • 2 krumpira
  • 2 mrkve
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 1 stapka celera
  • 1 luk
  • 1 l povrtnog temeljca
  • 1 čajna žličica sušenog timijana
  • biljno ulje po želji
  • sol i papar po želji
  • svježi peršin za posluživanje

Priprema:

  1. Zagrijte malo ulja u većem loncu, pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk, mrkve i celer. Posolite i poparite povrće i pustite da se pirja oko sedam minuta.
  2. Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte ga oko jedne minute na umjerenoj temperaturi.
  3. Podlijte povrće s vinskim octom, dobro promiješajte pa dodajte rajčice, kuhani grah, nasjeckani svježi kupus i krumpir narezan na kockice.
  4. Podlijte sve zajedno s povrtnim temeljcem. Dodajte timijan.
  5. Poklopite lonac i kuhajte na laganoj temperaturi oko 20 do 30 minuta, odnosno dok krumpir nije kuhan do kraja, a kupus ne omekša. Posolite i popaprite po potrebi.
  6. Poslužite varivo s kriškom domaćeg kruha i nešto svježeg peršina. Dobar tek!

Jela koja tako dobro griju: 5 recepata s kiselim kupusom koje morate isprobati ove zime Sarma Tjestenina s kiselim kupusom i karameliziranim lukom ilustracija Svinjska koljenica s kiselim kupusom +0 Kapusniak - poljsko varivo od kiselog kupusa

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju