Idete na godišnji odmor ili ste se tek vratili s njega i u hladnjaku nemate baš puno namirnica? Nema problema. Ukusna jela mogu se napraviti s ograničenim brojem sastojaka – uz malo mašte i volje.
Donosimo vam jednostavne, ali provjerene recepte iz hrvatskih i svjetskih kuharica u kojima dominiraju šačice svakodnevnih sastojaka poput jaja, brašna i ulja.
Otvaramo tjedan s britanskim klasikom – sendvičem od svježih krastavaca koji po popisu namirnica djeluje kao sirotinjski obrok, ali se jede i u Buckinghamskoj palači.
Sendvič od krastavaca
(Foto: Shutterstock)
Isprobat ćemo i alpski specijalitet – palačinke od krumpira, odnosno rösti, ali i talijansku fantaziju cacio e pepe, koja se priprema od tek nekoliko sastojaka – nešto papra, tjestenine i sira.
Dakako, tjedni jelovnik ne bi bio potpun bez domaćih specijaliteta kao što je skromna, ali ukusna zlevanka ili pak krpice sa zeljem.
Nastavite čitati tekst i pronađite sedam recepata za svaki dan ovoga tjedna koji se spremaju od svakodnevnih i cjenovno prihvatljivih namirnica koje se mogu naći gotovo u svakom domu.
Ponedjeljak, 22. 7. – Sendvič sa svježim krastavcem
Sendvič s krastavcem popularno je jelo koje potječe iz Ujedinjenog Kraljevstva. On se tradicionalno priprema od samo tri sastojka: bijelog kruha bez kore koji je premazan običnim maslacem te ispunjen tankim kriškama svježeg krastavaca.
Iako je riječ o sendviču koje se priprema praktički "ni od čega", iznimno je popularan dodatak uz poslijepodnevni čaj u višim slojevima britanskog društva, pa čak i na britanskom dvoru.
Utorak, 23. 7. – Alpske palačinke
Rösti ili röschti jelo je koje Švicarci obožavaju. Omiljeno je i zbog toga što ga možete napraviti i kad u kući nemate praktički ništa osim krumpira. Evo kako se pripremaju.
Krpice sa zeljem (Foto: Stockfood)
Srijeda, 24. 7. – Krpice sa zeljem
Krpice sa zeljem odnosno tjestenina sa svježim kupusom jedno je od onih nostalgičnih jela koje smo jeli u djetinjstvu, ali kojemu se vraćamo i danas. Ne iziskuje mnogo kompliciranih sastojaka, a vrlo je ukusno. Imamo recept!
Četvrtak, 25. 7. – Varivo od leće
Ukusno jelo puno bjelančevina možete napraviti i od namirnica biljnog porijekla poput leće. U Grčkoj je, primjerice, popularno varivo fakes, koje se priprema od jeftinih sastojaka poput leće, krumpira, mrkve i celera.
Petak, 26. 7. – Souffle omlet
Odvajanje žumanjaka od bjelanjaka uobičajen je proces u pripremi biskvita za kolače i torte. No jeste li pokušali na taj način napraviti omlet? Istučete li žumanjke i bjelanjke odvojeno prije nego što ih sljubite u jednu namreškanu smjesu te ih ispečete na tavi, dobit ćete savršen omlet mekan poput oblaka. Nazivaju ga još i souffle omlet.
Zlevanka (Foto: Shutterstock)
Subota, 27. 7. – Zlevanka
Zlevanka ili zlevka brz je i jednostavan kolač koji se tradicionalno priprema u Međimurju i sjevernoj Hrvatskoj. Ime je dobio jer se svi sastojci pomiješaju, a potom (i)zliju u lim za pečenje.
Za pripremu zlevanke ne treba vam mikser niti bilo kakva posebna oprema u kuhinji. Tek mrvicu strpljenja i vremena. Povrh svega, u njega idu svakodnevni sastojci koji se mogu naći u bilo kojoj smočnici i hladnjaku.
Nedjelja, 28. 7. – Cacio e pepe
Za sjajan obrok ne treba vam puno sastojaka. Znaju to i Talijani, koji se ponose tako jednostavnim, a tako fantastičnim jelom kao što je cacio e pepe. U prijevodu s talijanskog označava sir i papar, koji se sljubljuju s kuhanom tjesteninom. Evo kako se sprema.
7 savršenih jela za ljetne vrućine za koja ne morate paliti štednjak ni pećnicu +0