Sendvič s krastavcem ili takozvani cucumber sandwich popularno je jelo koje potječe iz Ujedinjenog Kraljevstva. On se tradicionalno priprema od samo tri sastojka: bijelog kruha bez kore koji je premazan običnim maslacem te ispunjen tankim kriškama svježeg krastavaca.

Iako je riječ o sendviču koje se priprema praktički „od ničega“ iznimno je popularan dodatak uz poslijepodnevni čaj u višim slojevima britanskog društva, pa čak i na britanskom dvoru. Štoviše, konzumacija ovoga sendviča u brojnim se romanima, serijama i filmovima koristi kao jedan od elemenata za identificiranje bogatih likova u priči.

Na engleskom dvoru

Sendviči od krastavaca doživjeli su najveću popularnost u Velikoj Britaniji na početku 20. stoljeća, ali i dalje su čest prizor na jelovnicima malih engleskih čajana koje poslužuju poslijepodnevu zakusku. Često se jedu i u britanskim kriket klubovima gdje se začinjavaju i sa sladnim octom i nešto papra.

U modernim verzijama ovoga sendviča dodaju se i neki novi elementi poput sirnog namaza i majoneze te začinskog bilja kao što je kopar i vlasac kako bi se produbio okus i nutricionistička vrijednost tih zalogajčića.

Mi vam donosimo recept za moderniju, ali i dalje prilično skromnu verziju koju možete napraviti čak i ako nemate puno iskustva u kuhinji. Ako iskoristite bijeli tost kruh iz vrećice sendvič ćete zgotoviti za manje od pet minuta.

Sastojci za sendvič od krastavaca:

 • 2 kriške bijelog kruha
 • 1 čajna žličica sirnog namaza
 • 1 čajna žličica maslaca
 • nekoliko kriški svježeg krastavca
 • sol po želji
 • začinsko bilje po želji

Priprema sendviča od krastavaca:

 1. Preklopite dvije kriške bijelog tost kruha i nožem odstranite koru sa svih strana.
 2. Na jednu krišku bijeloga kruha razmažite maslac, a na drugu krišku sirni namaz.
 3. Ogulite svježi krastavac i narežite ga na vrlo tanke kriške.
 4. Položite kriške na stranu kruha namazanu maslacem.
 5. Preko krastavaca posipajte nešto svježeg začinskog bilja poput vlasca, mente ili kopra.
 6. Poklopite sendvič i poslužite odmah. Dobar tek!

5 prefinih jela koja moraju probati svi ljubitelji svježih krastavaca Krastavac Svježi krastavac je hit svakog ljeta Rolice s krastavcima +2 Ilustracija zelenog smoothieja s krastavcem i jabukom

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju