Sendvič s krastavcem ili takozvani cucumber sandwich popularno je jelo koje potječe iz Ujedinjenog Kraljevstva. On se tradicionalno priprema od samo tri sastojka: bijelog kruha bez kore koji je premazan običnim maslacem te ispunjen tankim kriškama svježeg krastavaca.
Iako je riječ o sendviču koje se priprema praktički „od ničega“ iznimno je popularan dodatak uz poslijepodnevni čaj u višim slojevima britanskog društva, pa čak i na britanskom dvoru. Štoviše, konzumacija ovoga sendviča u brojnim se romanima, serijama i filmovima koristi kao jedan od elemenata za identificiranje bogatih likova u priči.
Na engleskom dvoru
Sendviči od krastavaca doživjeli su najveću popularnost u Velikoj Britaniji na početku 20. stoljeća, ali i dalje su čest prizor na jelovnicima malih engleskih čajana koje poslužuju poslijepodnevu zakusku. Često se jedu i u britanskim kriket klubovima gdje se začinjavaju i sa sladnim octom i nešto papra.
U modernim verzijama ovoga sendviča dodaju se i neki novi elementi poput sirnog namaza i majoneze te začinskog bilja kao što je kopar i vlasac kako bi se produbio okus i nutricionistička vrijednost tih zalogajčića.
Mi vam donosimo recept za moderniju, ali i dalje prilično skromnu verziju koju možete napraviti čak i ako nemate puno iskustva u kuhinji. Ako iskoristite bijeli tost kruh iz vrećice sendvič ćete zgotoviti za manje od pet minuta.
Sastojci za sendvič od krastavaca:
- 2 kriške bijelog kruha
- 1 čajna žličica sirnog namaza
- 1 čajna žličica maslaca
- nekoliko kriški svježeg krastavca
- sol po želji
- začinsko bilje po želji
Priprema sendviča od krastavaca:
- Preklopite dvije kriške bijelog tost kruha i nožem odstranite koru sa svih strana.
- Na jednu krišku bijeloga kruha razmažite maslac, a na drugu krišku sirni namaz.
- Ogulite svježi krastavac i narežite ga na vrlo tanke kriške.
- Položite kriške na stranu kruha namazanu maslacem.
- Preko krastavaca posipajte nešto svježeg začinskog bilja poput vlasca, mente ili kopra.
- Poklopite sendvič i poslužite odmah. Dobar tek!
5 prefinih jela koja moraju probati svi ljubitelji svježih krastavaca +1